Novi život Kambijasa u Lesteru

Došao je Argentinac u Englesku da se igra, jasno je bilo kao dan posle samo nekoliko minuta te sjajne, borbene utakmice s nimalo iznenađujućom dvojkom kao konačnim ishodom.

Fudbal 19.09.2014 | 15:00
Novi život Kambijasa u Lesteru

Ako volite engleski fudbal, onda ste prošle subote oko 16 časova – tek pristigli iz kladionice s "vađenja", pošto vas je bacio kec na Arsenal i u napetom iščekivanju prvog starta Lazara Markovića za mrtvi Liverpul protiv renesansne Vile – odlučili da gledate popodnevni klinč Sanderlenda i Totenhema; obećani su golovi, i nisu izdali.

Ali ako STVARNO volite engleski fudbal, onda ste znali da je prava zabava subotnjeg popodneva bila na stadionu Britanija, gde je Stouk dočekao Lester. Tvrdi, uporni domaćin protiv najrazigranijeg novajlije u Premijer ligi.

I on, Esteban Kambijaso, najtrofejniji argentinski igrač svih vremena – ako je verovati novinarima, uspeo je da pretekne čak i večnog Di Stefana – koji debituje za Lisice, mada bi bez problema mogao da igra u ma kom većem klubu.

Proćelavi majstor koji je bio genetski predodređen da baš u Italiji, zemlji njegovih predaka, dostigne vrhunac karijere, oduvek je bio simbol borbenog, srčanog igrača, kakvi oplemenjuju fudbal svojim trčanjem, klizećim startovima, zalaganjem koje čak i najvećeg manekena što čeka loptu na roglju šesnaesterca tera da se potrudi malo više.

Talisman i pitbul, levonog i inteligentan, snažan, omalen i nimalo glamurozan, ali sposoban da okrene i protivnika i meč naglavačke, Kambijaso je bio fudbaler kojeg su treneri obožavali, a navijači voleli da vide u sastavu, mada su uglavnom previđali njegove kvalitete, zaljubljeni u nalickane vedete od kojih su se očekivali golovi.

Zašto je ovaj tekst u perfektu, pobogu, kada je Kambijaso tek na novom početku u Engleskoj, u koju je kao slobodan igrač stigao posle pune decenije u Interu i zbog koje je odbio povratak u domovinu (dobro, i zbog navodna dva miliona funti za jednu sezonu, koliko se spekuliše da će na njegov račun stići od tajlandskih gazdi Lestera)?

Jer je u notorno vetrovitom gradu na reci Trent viđen jedan potpuno novi Esteban.

Sve do prošle subote Lester Siti bio je "sigurica" za povratno putovanje u Čempionšip, a Kambijaso defanzivni veteran koji nema više šta novo da ponudi. I sve se promenilo za samo jedan dan, u kojem će grad u srcu Engleske dobiti novog heroja, a Premijer liga igrača koji joj je nedostajao, a da to nismo ni znali.

Došao je Argentinac u Englesku da se igra, jasno je bilo kao dan posle samo nekoliko minuta te sjajne, borbene utakmice s nimalo iznenađujućom dvojkom kao konačnim ishodom.

Ceo život je Kambijaso bio radilica, ćutao i trčao, izvršavao svoje zadatke i gradio imidž jednog od najboljih defanzivnih veznih igrača svoje generacije, ali i nekoliko prethodnih i budućih.

Bilo je izuzetaka, naravno, kao kada je udario svoj paraf i pečat na onaj fantastični gol Argentine protiv Srbije i Crne Gore na Mundijalu u Nemačkoj.

Tužno je to prvenstvo, učestvovali smo pod imenom zemlje koja je svega mesec dana ranije zanavek otputovala u bespuće istorije, Kežman je po običaju dobio crveni karton, što će biti i okidač i pokazatelj raspale atmosfere u reprezentaciji, Argentina nam je dala šest komada, ali taj drugi će biti hit i o njemu će se još pričati: više od dvadeset pasova su razmenili Argentinci, pojeli loptu i sakrili je od presporih momaka u belim dresovima, da bi na kraju Kambijaso odigrao dupli pas s Krespom, dočekao loptu na svoju levicu i u padu presudio Jevriću, Iliji Petkoviću i svima nama koji smo priželjkivali makar reprizu Firence 1990...

Umeo je on da daje golove, dakle, znamo mi to najbolje, ali nikada nije bio ovako opušten i ovoliko dobar kao u dresu neuglednog Lestera.

S podignutom kragnom i osmehom vozača autobusa koji je upravo sreo kolegu na okretnici "trideset keca", Kambijaso je igrao kao najveći argentinski šmeker, izvodio sve prekide, držao konce igre kao najbolji trbuhozborac, i lagano vodio Lester i Leonarda Užou, njihovu novu zvezdu, do prve pobede u Premijer ligi.

A u nedelju od 14.30 Lisice dočekuju Mančester Junajted. Šta mislite, ko će im biti najveći adut?

Komentari / 0

Ostavite komentar