Premijera filma o Arčibaldu Rajsu

Dokumentarno-igrani film „Čujte, Srbi!“, koji je snimljen povodom stogodišnjice dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju biće premijerno prikazan večeras u Novom Sadu. Rajs se istakao na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Srbija 19.09.2014 | 09:10
Premijera filma o Arčibaldu Rajsu

Premijera ostvarenja Čujte, Srbi! održaće se u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni „Jovan Đorđević“, prenosi Tanjug.

Najavljeno je da će projekciji prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, takođe, gostima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Reditelj dokumentarno-igranog ostvarenja je Goran Vukčević, a lik Arčibalda Rajsa tumači glumac Uroš Zdjelar.

Film kroz dinamičan dijalog sedamnaestoro sagovornika pokušava da sastavi složeni mozaik Rajsovog života i rada. Narator vodi gledaoce kroz prostore Rajsovog ratnog puta sa srpskom vojskom, dok igrani segmenti dopunjuju atmosferu epohe u kojoj se sve dešava.

Arčibald Rajs bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor Univerziteta u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Umro je 1929. godine u Beogradu, gde je i sahranjen. Po njegovoj želji, njegovo srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Никола

19.09.2014 17:31

ВЕЛИКО ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ ,СВЕ ЈЕ ИСТИНА ШТО ЈЕ РЕКАО И ДАН ДАНАС ИСТЕ МУКЕ НАС МУЧЕ , за половину смо сми криви ВЕЛИКИ СРВИН ЈЕ АРЧИБАЛД РАЈС НЕКА МУ ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА И ВЕЛИКО ХВАЛА

ODGOVORITE