Učenici pješače i po 20 km dnevno

U brojnim opštinama u Republici Srpskoj, uglavnom zbog lošeg puta, nemoguće je organizovati prevoz učenika, zbog čega su oni prinuđeni da u školu idu pješice.

Republika Srpska 19.09.2014 | 08:28
Učenici pješače i po 20 km dnevno

Direktori vaspitno-obrazovnih ustanova kažu da se đaci i njihovi roditelji snalaze kako znaju i umiju, jer drugog rješenja nema, a kako su nam potvrdili oni s kojima smo razgovarali, do škole i nazad učenici prepješače i do 20 kilometara, mada nije isključeno da ima i još drastičnijih primjera.

Konkretno, u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Loparama kažu da među njihovim đacima ima i onih kojima je kuća od škole udaljena i po 10 kilometara, tako da nije rijedak slučaj da, računajući i povratak, osnovci prepješače 20 kilometara.

"Tu, nažalost, nema ni autobuske linije, putna komunikacija je veoma loša, odnosno uništena je tokom rata, a riječ je o putu prema mjestu Stara Tuzla. Ta djeca doslovno pješače, a među njima ima i mališana od šest-sedam godina", kazali su zaposleni u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Lopare.

Još su dodali da mališane ponekad i roditelji dovoze, ali to nije slučaj svaki dan. Slični problemi, pored ove škole u Loparama, evidentni su i u brojnim ostalim školama, uključujući i pojedine na području Banjaluke.

 "Mi imamo organizovan prevoz koji se vrši redovnim linijama, ali pošto je ovo dosta veliko područje, rašireno na površini većoj od 200 kvadratnih kilometara, djeca nam dolaze sa šest-sedam strana. Iz nekih mjesta zbog loših puteva ili slabe naseljenosti ne postoji prevoz. Imamo područnu školu u Kmećanima, gdje djeca pješače iz sela Vilusi. Udaljenost između ta dva sela je oko osam kilometara", ispričao nam je Nenad Mihajlović, direktor Osnovne škole "Mladen Stojanović" Bronzani Majdan, kod Banjaluke.

Tokom toplijih dana za učenike pješačenje i nije toliki problem u poređenju sa zimskim mjesecima.
 
"Tokom zime idu i roditelji s njima, snalaze se, što bi se reklo", kaže Mihajlović.

Učenica prvog razreda Osnovne škole "Milan Rakić" Karanovac, kod Banjaluke, dnevno prepješači 12 kilometara.

"Selo u kojem ona živi udaljeno je šest kilometara od škole. Svaki dan je majka dovodi u školu. Da prepješači 12 kilometara dnevno, za učenicu koja je prvi razred zaista je mnogo. Ja sam pokušao da joj organizujem prevoz, ali to je neizvodljivo, jer je ekonomski neisplativo za bilo koga da je vozi", požalio se Simeun Raljić, direktor Osnovne škole "Milan Rakić" Karanovac.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da je budžetom Vlade RS za ovu godinu za namjene prevoza učenika u RS predviđeno oko 4,5 miliona maraka.

Iznos novčanih sredstava prema učeniku, kako navode u resornom ministarstvu, određen je Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola.

Kako dodaju, Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije nadležno za pitanje obezbjeđivanja putne komunikacije tamo gdje ona ne postoji, ali tamo gdje postoji organizovan prevoz, postupaju prema Pravilniku.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mr. noname

19.09.2014 06:40

Pjesacio sam i ja precicom 7 km, a u zimu kada autobus nije dolazio na vrijeme nego na gorivo, islo se i po 10 km. Dodjes na poslednja dva casa nastave i opet pjesice kuci. Ali vidi ti njihov izgovor, losi putevi, pa neka sacekaju djecu tamo gdje put jos prohodan za vozila. Kada imaju pare za gluposti moze se i poneka marka naci za finansiranje prevoza djeci. I ti nasi politacari po Loparama samo trpaju u svoje dzepove.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

19.09.2014 07:25

Bitno je da mi imamo najskuplje puteve u Evropi,od kojih je crvena banda spiskala u svoje džepove više od pola cijene po metru/kilometru,ili nečemu trećem.Djeca mogu skakati i preko rupa i gromila ,bitno je da su puni džepovi vladajuće sekte.

ODGOVORITE
Name

xxxxl

19.09.2014 08:38

Mi u RS imamo bolje puteve nego u Austriji. Recimo, po registraciji auto prikolica, zato nam nasi malisani idu pjesice, da se putevi ne habaju. Kod njih je registracija auto prikolice do ukupne 3500 kg.u prosjeku 10€, a kod nas od 150-260 KM.

ODGOVORITE