Dobio na ćupriji, izgubio na mostu!?

Dobro smo se ismijali petodnevnom putešestviju Milorada Dodika po Moskvi. I njegovim lažljivim obrazloženjima da Vladimira Putina „još nije“ sreo „jer je hitno otputovao na Istok“, iako je predsjednik Ruske Federacije sve vrijeme bio u Kremlju.

Republika Srpska 18.09.2014 | 17:08
Dobio na ćupriji, izgubio na mostu!?

Na kraju petodnevnog, nimalo gordog, posrtanja, Dodik se jeste sreo sa Putinom, čak progovorio sa njim nekoliko riječi i, vjerovatno, ima utisak da se sve završilo po onoj narodnoj „ko se zadnji smije...“.

Utisak nedelje mu je pogrešan, a najmanje bi mu trebalo biti do smijeha. Jer, toliko se izblamirao u Moskvi, da ga pet Putina ne može oprati.

Preciznije, toliko su ga izblamirali njegovi lobisti, spin doktori, režimski mediji i ostala bratija, (što zajedno sa njim parazitira na narodnoj grbači), jer su nespremni dočekali odgađanje trenutka kada će Dodika uvesti kod Putina na par minuta radi slikanja, da bi trebao većinu tih nesposobnih kreatura odmah pomesti. Ali, prekasno je za to.

Dodika su gurnuli da petlja i laže o „Istoku“, „sastancima nakon mjesec i po“ (po završetku izbora???), mogućem izvozu koji je nemoguć zato što RS nema šta izvesti...  i koječemu drugom, ostavljajući ga da se sam spasava od kritika javnosti zbog predugog čekanja na sliku sa Putinom.

Dodik je za pet moskovskih dana pedeset puta na javnoj sceni uhvaćen u laži i tu popravke nema.

Da je sva šteta u navedenom, Dodik bi mogao i da odmahne rukom i zaključi - „Nekima nikada ne možeš udovoljiti, ma šta učinio“, ali, ovaj put, na mlataranju šapama neće završiti.

Ne toliko zbog činjenice da je sastanak sa Putinom preskupo plaćen lobistima (našim parama), već zbog ogromne štete koju je načinio interesima Republike Srpske na političkom i svakom drugom planu.

Dodik je RS direktno gurnuo u žrvanj velikih sila i zbog njegove moskovske fotografije za lični album, ovaj entitet će platiti žestoku cijenu. Preveliku, tu dileme nema.

Može se slobodno zaključiti da je Dodik vrlo vrlo svjesno žrtvovao interese Republike Srpske, zbog sopstvenog izbornog interesa.

Nije to ništa novo u njegovom djelovanju, ali je ukupni politički ambijent u kojem se to desilo najgori mogući trenutak, koji je mogao izabrati samo neko potpuno nerazuman (da ne kažem nešto teže) ili u potpunom strahu od gubitka izbora. I jedno i drugo su Dodikove karakterne osobine već dugi niz mjeseci.  

Uticajne države, koje su u ovom trenutku teško konfrontirane sa Rusijom, neće olako preći preko Dodikovog guranja noge u oko i RS predstoji izuzetno težak politički period još veće izolacije, od ove u kojoj se nalazi.

Dodikovo političko divljanje ranijih godina odavno je udaljilo strane investitore sa ovih prostora (čak i one iz Srbije), a njegov poslednji akt zadržaće ih na najudaljenijim prostorima dok god je on na vlasti. To je minimum koji će biti pojačavan raznoraznim pritiscima, što će se direktno odraziti na građane, koji ionako žive na granici siromaštva.

Ruskim investitorima zalud se nadati, jer iz te zemlje u RS mahom dolaze samo špekulanti, što su izvukli preko 700 miliona maraka iz Naftne industrije.

Niko ovdje iz ruskog poslovnog svijeta neće pohrliti, čak ni priviriti, jer para „na izvol’te“ više nema.

Ukoliko pažljivo pročitate Dodikove izjave „o dogovorima“, lako ćete uočiti da su to samo prazne riječi, plitka demagogija, isprazna retorika...

Uz navedeno, Dodik je snažno gurnuo i Srbiju u velike političke probleme; Srbiji je u ovom trenutku najmanje bilo potrebno da se njena neutralna pozicija u odnosu na sukob Moskve i Zapada oko Ukrajine poljulja, što je Dodik učinio direktno se svrstavajući na stranu Rusije.  

U ovakvim situacijama Zapad, u pravilu, ispostavlja Beogradu ogromnu fakturu. Nagledali smo se toga u protekle dvije decenije, ali smo se nagledali i dramatičnih odgovora sa druge strane Drine prema neposlušnim i nerazumnim rukovodstvima sa ove strane rijeke.

Svaki put deblji kraj je izvukla RS, a rukovodstva koja su to proizvela su odlazila. Tako će biti i sada.

Teško je oteti se utisku da je Dodik namjerno stavio Beograd u podređenu situaciju i sa Istokom i sa Zapadom, čime se sveti zbog nedobijanja otvorene podrške za svoje političke ambicije.

Slika sa Putinom, koja će završiti na stražnjim dijelovima automobila, tek dolazi na naplatu. Ogroman novac dat lobistima za nju, mrva je naspram fakture koja je u pripremi. Živi bili pa, nažalost, vidjeli.

Zato, delirijum u režimskim medijima, koji je naglo zamijenio petodnevne besane noći pune straha i neizvjesnosti zbog pitanja da li će Dodik uspjeti donijeti foto/video materijal iz Moskve (i ne propasti potpuno prije 12. oktobra), djeluje kao hropac, krik očajnika, a nikako poput iskazivanja zadovoljstva pobjednika.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Europa

18.09.2014 15:14

Dodik je nacionalista koju bi ovu drzavu uveo u rat samo da bi sacuvao fotelju, ako nam to ni danas nije jasno onda smo i slepi i gluhi.

ODGOVORITE
Name

Dragan Beskic

18.09.2014 15:34

Dvojac Dodik-Lagumdzija je spreman da na svaki nacin ostane na vlasti jer znaju posle ovih izbora nema im spasa.Sanader je za njih mala maca.Zato ne nasijedajte na njihove provokacije i podvale.U stanju su proizvesti ponovo rat samo da opstanu.

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

18.09.2014 15:36

Koliko je kostalo ovih par rijeci napaceni narod Republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Salzburg

18.09.2014 15:38

Ja zivim u Salzburgu i prije cetiri godine sliko sam se sa Putinom za 0 € Ova Dodikova slika je bogami preskupa ........

ODGOVORITE
Name

VESNA

18.09.2014 15:48

IZ USTA GOSPODINA DODIKA SIJE SE SAMO MRZNJA PREMA SVIMA ONIMA KOJI NE MISLE KAO ON, STO PRIJE ODE BOLJE ZA SVE U REPUBLICI SRPSKOJ, OSIM DONEKLE RUSIJE I IZRAELA SVI OSTALI NAS ZAHVALJUJUCI UPRAVO NJEMU GLEDAJU POPRIJEKO, JER NJEGOVO BAHATO PONASANJE I ULICNA RETORIKA ODBIJAJU SVE OZBILJNE LJUDE KOJI ZELE DA INVESTIRAJU OVDE. I DOK U SRBIJI DANAS PRIMAJU UGLEDNE GOSTE IZ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA KOJI CE DA INVESTIRAJU U SRBIJU NAS PREDSEDNIK TROSI PARE PUTIJUCI PO RUSIJI DA PROSI NEKAKVE KREDITE KOJE CE OPET OVAJ JADNI NAROD OVDE PLATITI.

ODGOVORITE
Name

kolaps

18.09.2014 16:11

Strah je cudo. Covjek je izbezumljen i 5 dana hoda po Rusiji pred same izbore. Nema ideju i ne zna sta vise da obecava, jer je supalj na sve strane curi. Sad je totalno ujedinio narod protiv sebe.

ODGOVORITE
Name

stojko

18.09.2014 16:20

Salzburg slikanje je vrlo bitno,slikao sam se i ja sa nasim predsjednikom na manjaci pod satorom i niko mi nije trazio para,a ko god u mom selu vidi sliku misli da sam neka faca i svi me hvale i zavide

ODGOVORITE
Name

bb

18.09.2014 17:53

Moj Stojko ti i onaj sa kim si se slikao i jeste za satora.

ODGOVORITE
Name

neka ba

18.09.2014 22:19

Radije bi sad glaso za SDA nego SNSD.

ODGOVORITE
Name

heo

18.09.2014 22:51

A vidite li kako ga Putin gleda...a Debelom i Konciti pune gace!

ODGOVORITE
Name

BN

18.09.2014 23:11

Otisao Milo zamoliti Vladimira da ne daje izjave za BN, inace im nece vise dati rafineriju!

ODGOVORITE
Name

Boss

18.09.2014 23:20

Ako bolje pogledamo sliku i onaj mali stolic vise mi lici na neki od hodnika u Kremlju nego na neki office u kome Putin prima neke strane goste. Bice da je Dodo trazio da bude komsija sa Mirom Markovic jer poslije izbora jedino ga tamo nece hapsiti.

ODGOVORITE
Name

kraj

18.09.2014 23:27

Ovom posjetom je vjerovatno i pečatirana ubjedljiva pobjeda SNSD i već danas se može reći kraj kampanje za njih. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

borac rs

19.09.2014 04:49

Trazio je milijardu ko bojagi za poplavljene ma jok bre da kupi izbore a ono najmanje da moze pobjeci jer bez para kuda kako je ovaj narod toliko zatucan kad je bio rat dilovao i sklonio se a sad izigrava patriotu

ODGOVORITE
Name

snsd

19.09.2014 05:03

Dodik je čovjek koji se bori i stvara, mislim da ga trebamo svi zajedno podržati da smanji kriminal i korupciju kod svojih ljudi pojedinih a inače je najbolji političar od svih iz Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

zabrinut

19.09.2014 05:56

Slušam sinoć Vučića u emisiji OKO na RTS-u gdje kaže kako radi od 7 do 1h po ponoći svaki dan. Bori se čovjek da državu stavi na zdrave noge! A naš Premijer ode na izlet u Moskvu na 5 dana kao da je kod nas sve med i mlijeko. A i kad se vrati posvetiće se izbornoj kampanji - baš je briga za: gubitke u javnom sektoru, posrtanje privrede, preopterećenost nametima privatnog sektora, prezapošljavanje u ionako prepunim javnim institucijama itd. Jadni mi...

ODGOVORITE
Name

Danijel Kecman

19.09.2014 06:26

Na sta je on spao. Tako moliti za 5 minuta slikanja, koje Depardije ili Segal dobiju od sale i vise. On odlazi tamo kao zadnji klosar, ne dogovorivsi nista da bi morali da biraju odovarajuce slike na kojima se manje vidi kako je svima nelagodno. Tuzno.

ODGOVORITE
Name

Cicvara

19.09.2014 06:50

Uspio je izlobirati sastanak,koliko je to plaćeno sigurno se nikada neće saznati.Ja pretpostavljam da je to količina para koja bi mogla Sembersku poljoprivredu"staviti na noge".

ODGOVORITE
Name

Vuk

19.09.2014 06:55

Zanimljivo je to da kada ode u Rusiju, samo cujemo Dodikovu stranu, da se on kao nesto sa Putinom dogovorio, jos nikad nisam cuo da je to Putin i potvrdio. Mislim kada Putin zavrsi razgovor sa ovim trecerazrednim sirotim Predsjednikom izuzetno siromasnog naseg entiteta, pita svoje savjetnike - ko je bio ovaj sto sam s njim sad pricao? Njujork ima 17 miliona stanovnika, pa ima jednog gradonacelnika, a Dodik 1.300.000 jako siromasnih stanovnika, a ponasa se kao da predstavlja Beverli Hils. Spasavaj se ko moze!

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

19.09.2014 07:28

Што ја волим ову моју једину Републику Спску.

ODGOVORITE
Name

semberac

19.09.2014 07:35

Vidi kako ga gleda Putin... Sta sve covek moze sebi dopustiti da ostane na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Cico

19.09.2014 07:35

Hval bogu da je Sanader mala maca. On se tereti za 30 milona eura,a ovaj nas ce morati odgovarati za bar milijardu! Uvek su mi bili smesni oni koji su tvrdili kako je Dodik nas Sanader. Sanader nije imao ni izbliza toliku moc u Hrvatskoj koliku ima Dodik u RS.

ODGOVORITE
Name

mali mujica

19.09.2014 07:46

Lijep pozdrav svima : Ja se nalazim u zapadnoj Evropi vec vise od 30 godina i dobro se slazemo sa svima iz bivse Jugoslavije niti se svadjamo, niti se mrzimo, pomazemo se da opstanemo da pomazemo svojima iz rodnoga kraja. A sad od Baji i njegovoj posjeti Rusiji covjek je otisao tamo da trazi novac i podrsku da jos vise zavadi ovaj nas napacen narod. Na nama je da li cemo da nas opet prevare ovi nesposobni politicari i jos nesto, ja kada dodjem u Bosnu na godisni odmor, ne vidim na cestama auta sa ruskim tablicama, vec zapadne Evrope, tako da nam bude jasno svima da je zapadna Evropa nama preca od Rusije. Ugodan dan.

ODGOVORITE
Name

heo

19.09.2014 08:15

Ovo morate pogledati. Link 1.kanala ruske TV. http://www.1tv.ru/news/polit/267907

ODGOVORITE
Name

Zabrinut

19.09.2014 08:29

Sta ce biti sa Emirom Kusturicom !?

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.09.2014 08:52

Opet ce te izgubiti ( PDP ,SDS i ostali )!

ODGOVORITE
Name

RE Vuk

19.09.2014 09:12

I uz sve to ima svoju"palaču"hahhahahhahha. Prosto ne mogu da vjerujem kako je Putin sebi dozvolio ovu blamažu.

ODGOVORITE
Name

semberac

19.09.2014 09:51

Laktasi ce sad zarast u korov, a nasa Bijeljina ce konacno da bude jos ljepsa.

ODGOVORITE
Name

Promjene

19.09.2014 11:01

Ako ovaj narod želi bolje, ako želi posao, plate, penzije, stipendije i ostalo što čini život lakšim, treba da otjera Glavnog Baju i njegove poltrone sa političke scene i da vlast u ruke preda čovjeku iz naroda koji će da radi za narod. Promjene!!! Tadić predsjednik Republike Srpske!!!!

ODGOVORITE
Name

Zen

19.09.2014 12:00

Uveliko je krenula izborna kampanja,pa stranke i "lideri" (u cijeloj BiH) standardno nude "kule i gradove" ako se njima da glas... Ali,ovo što radi Milorad Dodik je neprevaziđeno,to do koje mjere on podcjenjuje inteligenciju običnog čovjeka... Naročito kada ističe da je nešto (i to upravo sada pred izbore) izuzetno važno dogovoreno,nešto što će uveliko poboljšati situaciju,tako objašnjava i ovaj put u Rusiju (koji je koštao ko zna koliko) i taj (kao) neki dogovor sa predsjednikom Rusije Putinom,zaista smiješno...

ODGOVORITE
Name

la

19.09.2014 13:25

Zivio Dodik

ODGOVORITE
Name

tooti

20.09.2014 05:36

Cuo sam da je veliki Baja molio Putina da mu zapjeva na uvo ,Ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine. Medjutim Putin rekao ,,Moras jos da uvjezbas tekst,,

ODGOVORITE
Name

akademik

20.09.2014 13:02

U slučaju da ovaj narod, nakon svega, ponovo glasa za dodika milorada, onda ovaj narod i treba onda da nestane.

ODGOVORITE
Name

jojjjjjj

20.09.2014 13:14

koji izraz putinovog lica kad je cuo od dode 1000000km da prevedem jesili lud DODO

ODGOVORITE
Name

brzi

20.09.2014 18:53

Pouzdana informacija je da su i Ameri rekli Vucicu da predsjednika pod hitno otkaci i pusti niz mutnu vodu kao niz onu bujicu u Tekiji

ODGOVORITE