Nikolić: Nećemo biti 'topovska hrana'!

Trener crno-belih Marko Nikolić od svojih igrača u Ligi Evrope očekuje samo jedno - da uživaju i da navijačima prirede isto. Bez trojice standardnih, ali... "To nam nije alibi, niti ga tražimo".

Fudbal 18.09.2014 | 17:30
Nikolić: Nećemo biti 'topovska hrana'!

Da li je Partizan mogao da zamisli bolji početak Lige Evrope u sezoni 2014/15?

Londonski Totenhem, jedan od najvećih i najpopularnijih engleskih klubova, dolazi u Humsku, na otvaranje ovosezonskog takmičenja Lige Evrope. Idealna prilika da Partizan vidi koliko je jak, koliko je kvalitetan i da li, uopšte, ima sposobnost da se nosi sa ekipom koja dolazi iz najjače lige na svetu.

Ako pogledamo kako je bugarski Ludogorec igrao protiv Liverpula u 1. kolu Lige šampiona, a zna se da su Bugari igrali sa Partizanom u kvalifikacijama (i da je oba puta bilo nerešeno), onda ima razloga za blagi optimizam i u redovima srpskog vicešampiona i njegove armije navijača.

Malo statistike: Totenhemu će ovo biti treći put da igra sa beogradskim klubovima u evropskim takmičenijima.

Prvi put je 1963. godine igrao protiv OFK Beograda u Kupu pobednika kupova (oba puta Totenhem je pobedio: 2:1 i 3:1). Potom je i sa Crvenom zvezdom, 1972. godine, ukrstio koplja u Kupu UEFA: u Londonu je bilo 2:0 za "pevce", a u Beogradu 1:0 za Zvezdu.

Sada je reč o nekom "trećem" takmičenju, tačnije modifikovanoj verziji Kupa UEFA, ali motiv je veliki kao Topčidersko brdo. I veće.

U dobro poznatoj sivoj atmosferi i mulju u kojem se nalazi srpski fudbal, gostovanje Totenhema u Beogradu je, zaista, pravo osveženje, pa zašto da ne upotrebimo i trcanu frazu - pravi fudbalski praznik?

Odavno u Beogradu nije gostovao veći i poznatiji klub od Totenhema.

"Partizan je ulaskom u Ligu Evrope delimično ispunio svoj cilj. Istog trenutka postavljen je novi - ne želimo da budemo puki učesnik, već da se takmičimo koliko god je to moguće", optimistično je počeo obraćanje trener crno-belih Marko Nikolić na konferenciji za novinare i nastavio:

"Imam puno poverenja u svoj tim, poseduje sportsku drstkost i pred njim je velika prilika. Kombinacija mladosti i takmičarskog iskustva daje mi za pravo da verujem i da se nadam".

Kao veliku prednost crno-belih Nikolić je istakao to što njegov tim nema nikakav pritisak.

"Nemamo imperativ i to je pozitivno. Ne dajemo obećanja, ali bez ikakve sumnje pokušaćemo da pobedimo što je normalan sportski rezon", kaže mladi trener.

Nikolić se nije saglasio sa konstatacijom da Partizan u četvrtak nema šta da izgubi.

"I te kako imamo šta da izgubimo - tri boda! Drugačije razmišljanje nije šampionsko. Jesmo rasterećeni iz razloga što niko od nas ne očekuje mnogo, a da li mi očekujemo od samih sebe to je drugo pitanje. Put do uspeha nije lak, moramo da prođemo kroz muke".

On nije želeo da iznosi sa koliko bi osvojenih bodova u grupi bio zadovoljan, objašnjavajući da ne želi time da stvara teret ekipi.

"Momci su zaslužili da igraju Ligu Evrope, i to u grupi koja, praktično, ima kvaltet neke grupe Lige šampiona i trebalo bi ih pustiti da uživaju na terenu".

Na novinarsko pitanje da li se konsultovao sa nekadašnjim trenerima Partizana koji su igrali važne evropske utakmice i odmeravali snage sa engleskim klubovima u Evropi, Nikolić je odgovorio: "Pripremamo temeljno utakmicu već nekoliko dana. O Totenhemu ne bih trošio previše reči, jer se o njemu jako dobro sve zna. Mene mnogo više zanima Partizan. Verujem da možemo da se takmičimo na ovom nivou i znam da posedujemo odlučnost i volju. Kao i uvek probaćemo da nametnemo svoj stil, a da se - naglašavam - u detaljima adaptiramo protivniku".

Ima Nikolić problema kada je reč o kadrovskim pitanjima, jer čak trojica standardnih igrača ne mogu da nastupe, a reč je o Petru Škuletiću (suspenzija), Darku Brašansu i Andriji Živkoviću (povrede).

"To ne može da nam bude alibi, niti nam je potreban. Želimo da igramo fudbal. Mi smo ekipa koja u svakom trenutku zna šta radi, a to mogu samo ozbiljni timovi. Ako je potrebno da se branimo neko vreme, da napadamo, da budemo pametni", kaže on.

Dobra vest je da je levi bek Vladimir Volkov ozdravio i da će biti u konkurenciji za tim. Za Nemaju Kojića još je rano, dodaje Nikolić.

Ako se pogleda statistika i učinak, odnosno ono što je najvažnije u fudbalu, a to su golovi, Partizanu će najviše nedostajati Petar Škuletić.

"Petar naš golgeter, u dobroj je formi i naravno da nas je suspenzija od dve utakmice poremetila. Ali, imamo igrače koji mogu da ga zamene, pre svega mislim na (Nikolu) Ninkovića i (Ismaela) Fofanu", uzvraća Nikolić.

Partizan - Totenhem. Četvrtak, od 19 časova.

Uživajmo!

Komentari / 0

Ostavite komentar