LE: Leže li Partizanu Englezi?

FK Partizan je u svojoj istoriji igrao sa šest engleskih klubova i na 15 mečeva ostvario četiri pobede i jedan remi.

Fudbal 18.09.2014 | 15:37
LE: Leže li Partizanu Englezi?

"Crno-bele“ u četvrtak očekuje meč prvog kola Lige Evrope sa Totenhemom u Humskoj, a druga utakmica odigraće se 27. novembra u Londonu.

Poslednji susret sa nekim engleskim klubom Partizan je imao u sezoni 2010/2011 u Ligi šampiona sa Arsenalom i oba puta je poražen sa po 3:1.

Jedan od najznačajnijh mečeva u svojoj istoriji Partizan je odigrao sa Mančester Junajtedom u polufinalu Kupa evropskih šampiona 1966. i u finale stigao posle trijumfa od 2:0 i minimalnog poraza. Partizanove bebe su potom u poražene od Real Madrida sa 2:1.

Godinu dana posle finala KEŠ Partizan je u Kupu sajamskih gradova igrao sa Lidsom, poražen je sa 2:1, a drugi meč je završen nerešeno 1:1.

Dvomeč za pamćenje odigran je sa Kvins Park Rendžersom u drugom kolu Kupa UEFA, u sezoni 1984/1985. "Crno-beli“ su u prvoj utakmici u Londonu poraženi sa 6:2, ali su u čuvenom meču u Beogradu pobedili sa 4:0 i plasirali se dalje. Ovaj susret je Eurosport uvrstio među sto najboljih ikada, tačnije na 70. mesto.

Usledila je duža pauza i posle 13 godina novi duel sa nekim engleskim klubom. Bilo je to u sezoni 98/99 i prvo kolo Kupa Kupova sa Njukaslom. Srpski "crno-beli“ ostvarili su minimalnu pobedu, a Englezi su trijumfovali sa 2:1.

Godinu dana kasnije novi meč sa Lidsom i dva poraza u prvom kolu UEFA kupa od 1:0 i 3:1.

Još jedan dvomeč Partizana i Njukasla odigran je u plej ofu za Ligu šampiona u sezoni 2003/2004. Partizan je izgubio u Beogradu sa 1:0, u revanšu je bio isti rezultat, ali za srpski tim, koji se posle boljeg izvođenja penala plasirao u Ligu šampiona.

U narednoj sezoni Partizan se nije domogao Lige šampiona, ali je učestvovao u Kupu UEFA. U tom takmičenju jedan od rivala u grupnoj fazi bio je Midlzbro, a srpski klub je izgubio sa 3:0.

Komentari / 0

Ostavite komentar