Pomen braniocima Republike Srpske

Polaganjem vijenaca i cvijeća, te prisluživanjem svijeća kod Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica, kod Novog Grada, počelo je obilježavanje 19 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Republika Srpska 18.09.2014 | 12:57
Pomen braniocima Republike Srpske

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacije Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, delegacija opštine Novi Grad.

Poštu braniocima su odale delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja logoraša Srpske, Saveza i organizacija ratnih vojnih invalida Republike Srpske, SUBNOR-a i Udruženja civilnih žrtava rata Trećeg pješadijskog - Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH. U Novom Gradu u toku je parastos u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u prisustvu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića, a nakon toga delegacije će položiti vijence kod centralnog Spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu.

Programom je predviđeno da se u 12.00 časova na Trgu Mladena Oljače obrate zvaničnici, a nakon toga da bude održan i prigodan umjetnički program. U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas se u Novom Gradu biti održana centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a. Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je Spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Prema podacima Vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar