LŠ, 1. kolo - rezultati i analiza

Na startu novog ciklusa Lige šampiona, branilac titule Real Madrid bio je ubedljiv protiv Bazela sa 5:1, a najviše drame bilo je u Engleskoj, gde je Liverpul pobedio Lugodorec sa 2:1 golom Stivena Džerarda iz penala u 93. minutu. U derbiju kola, Borusija je sa 2:0 savladala Arsenal, a identičnim rezultatom Juventus je porazio Malme. Atletiko Madrid je kao vicešampion Evrope gostovao Olimpijakosu, i poražen je sa 3:2.

Fudbal 16.09.2014 | 23:30
LŠ, 1. kolo - rezultati i analiza

Grupa A: Tevez razbudio Juve, Olimpijakos negostoljubiv prema vicešampionu Evrope

Za Juventus je eliminacija u grupnoj fazi prošle godine bio težak udarac, a "stara dama" je imala usporeni start u novom ciklusu Lige šampiona.

Malme je odolevao do 59. minuta, kada je lucidna asistencija Kvadva Asamoe donela gol Teveza, a malo je nedostajalo da se i ime Ljorentea nađe na semaforu. Ipak, španski fudbaler se našao u ofsajdu, ali pobeda nije dovedena u pitanje. Tačku na meč stavio je baš Tevez, elegantno izvedenim slobodnim udarcem.

Karlos Tevez je postigao prvi gol u Ligi šampiona od aprila 2009. godine, posle 1003 minuta igre u eliti.

Dijego Simeone pratio je meč "jorgandžija" sa tribina zbog ponašanja u finalu Lige šampiona u prošloj sezoni, a od 31. minuta gledao je kako Olimpijakos vodi sa 2:0. Prvo je Masuaku sjajno šutirao iskosa sa leve strane, a pojačanje iz Barselone, Ibrahim Afelaj, iskoristio je smušenost odbrane da povisi na 2:0.

Starter u dresu pirejskog tima bio je Luka Milivojević, a njegova ekipa poklekla je u 38. minutu, kada je Mandžukić udarcem glavom vratio Atletiko u meč. Napeto je bilo u završnici poluvremena, došlo je do koškanja, pa su žutim kartonom ceh platili Maniatis i Koke. U nastavku, povratnik Mitroglu je spretnošću u petercu ostigurao trijumf, samo je Grizman ublažio poraz četiri minuta pre kraja.

Kostas Mitroglu je potvrdio trijumf, i to 9. golom u poslednjih 13 mečeva u Ligi šampiona u dresu Olimpijakosa.

Grupa B: Bugari mučili Liverpul, Real se raspucao protiv Bazela

Navijači Liverpula konačno su čuli himnu Lige šampiona posle pet godina bez elite, ali je i Ludogorec bio željan dokazivanja na najjačoj sceni. Brendan Rodžers nije računao na Lazara Markovića (preneta suspenzija iz Benfike), a put do gola nisu nalazili Sterling, Kutinjo i Baloteli. Često zbog preteranog kombinovanja, gužve u šesnaestercu koju su pravili gosti, ali i sjajnih intervencija bivšeg čuvara mreže banjičkog Rada, Milana Borjana.

Ređale su se prilike, odličnu šansu je imao Mankiljo, Borjan je zaustavljao udarce, a malo je nedostajalo da Liverpul bude kažnjen. Slovenački reprezentativac Roman Bezjak je izašao sam ispred Minjolea, ali je pogodio stativu i propustio priliku da se proslavi.

Za uzdah olakšanja na Enfildu, pobrinuo se novajlija Mario Baloteli prvim pogotkom u dresu "crvenih", pošto je bio spretniji između štopera bugarskog šampiona i rutinski sproveo loptu u mrežu. No, slavlje je kratko trajalo, za muk na Enfildu pobrinuo se Abalo, koji je pobegao Lovrenu i matirao Minjolea za veliko slavlje bugarskog šampiona.

Bruka engleskog velikana je ipak izbegnuta, zahvaljujući nesporazumu u defanzivi, kada je Borjan nespretnim štopovanjem poklonio diskutabilan penal domaćinima jer je morao u duel sa Borinijem, a udarac sa bele tačke uspešno je izveo Džerard.

Za razliku od Liverpula, Real je bio efikasan. Zbog serije loših rezultata u Primeri, izabranici Karla Anćelotija imali su zadatak da se iskupe u Ligi šampiona, a uspeli su da postignu četiri gola do 37. minuta protiv Bazela.

Posle sjajnog pasa Hamesa za Naća u 14. minutu, bek Reala je šutirao iskosa sa desne strane, a Suši se loše postavio i preusmerio loptu u mrežu. Usledila je majstorska lob asistencija Modrića za Bejla, a hrvatski reprezentativac ima zasluge i za treći pogodak, pošto je započeo akciju koju je završio Kristijano Ronaldo.

I Hames se našao na listi strelaca, da bi minut posle njegovog pogotka Gonzalez na efektan način matirao Kasiljasa posle prodora. Konačan rezultat postavio je Benzema snažnim udarcem nakon majstorskog proigravanja Ronalda.

Kristijano Ronadlo je postigao 53. gol u dresu Reala u Ligi šampiona, i to u svom 52. nastupu za "kraljevski klub" u eliti.

Grupa C: Zenit rutinski slavio protiv Benfike, trijumfalan povratak Monaka u Ligu šampiona

Povratak Monaka u Ligu šampiona nije zabeležen u punom sjaju, klub su napustili prve zvezde Hames Rodrigez i Radamel Falkao, što je Bajer pokušao da iskoristi, ali bez uspeha. U 61. minutu, bilo je dovoljno iskusno spuštanje lopte Berbatova za Mutinja, koji je matirao Lena za prva tri boda pred teško gostovanje razigranom Zenitu.

Andre Viljaš Boaš i Hulk su kao predstavnici Porta stekli veliko iskustvo protiv Benfike, a njihov povratak u Lisabon prošao je trijumfalno za Zenit. Već u 6. minutu loša ofsajd zamka omogućila je Brazilcu da samo sprovede loptu u mrežu, a put ka trijumfu trasirao je crveni karton golmana Artura, zbog faula ispred šesnaesterca. Prinudno je izvršena izmena, ušao je Lopes, koji nije uspeo da zaustavi udarac bivšeg igrača Benfike Aksela Vitsela posle kornera za 2:0.

Grupa D: Borusija sigurna protiv Arsenala, Mitrović bez slavlja u Istanbulu

Neven Subotić dočekao je ekipu Arsenala kao starter Borusije, u tandemu sa Papastatopulosom, a Vajdenfeler nije imao previše posla u prvom delu igre. Na drugoj strani terena, Ćiro Imobile je doneo vođstvo ekipi posle slaloma sa centra terena, a na 2:0 povisio je brzonogi Aubamejang, na asistenciju Groskrojca u 3. minutu drugog poluvremena.

Šansu na meču dobio je i reprezentativac Srbije Miloš Jojić od 79. minuta, kada je zamenio Šmelcera, a Imobile je ispraćen uz ovacije pred kraj meča, pošto je Jirgen Klop rešio da u igru uvede Ramosa.

Galatasaraj je u novu sezonu kao trener poveo Ćezare Prandeli, a remijem protiv Anderlehta je počeo takmičenje u Ligi šampiona. U Istanbulu, šokirao ih je Prat golom u 52. minutu, kada je na ivici šesnaesterca sebi stvorio prostor za nezaustavljiv šut.

Srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović imao je priliku da potvrdi pobedu nešto kasnije, ali je u duelu sa Muslerom poslao loptu daleko od stative. Kazna za promašaje belgijske ekipe stigla je u nadoknadi, kada je Čeđu bio nezaustavljiv po boku, pa uposlio Jilmaza za 1:1.

Liga šampiona, 1. kolo:
Utorak:
Grupa A:
Juventus - Malme 2:0 (0:0)
(Tevez 59, 90)
Olimpijakos - Atletiko Madrid 3:2 (2:1)
(Masuaku 13, Afelaj 31, Mitroglu 73 - Mandžukić 38, Grizman 86)
Grupa B:
Real - Bazel 5:1 (4:1)
(Suši 14ag, Bejl 30, Ronaldo 31, Rodrigez 37, Benzema 80 - Gonzalez 38)
Liverpul - Ludogorec 2:1 (0:0)
(Baloteli 82, Džerard 90+3 - Abalo 90+1)
Grupa C:
Benfika - Zenit 0:2 (0:2)
(Hulk 6, Vitsel 22)
Monako - Bajer Leverkuzen 1:0 (0:0)
(Mutinjo 61)
Grupa D:
Borusija - Arsenal 2:0 (1:0)
(Imobile 45, Aubamejang 48)
Galatasaraj - Anderleht 1:1 (0:0)
(Jilmaz 91 - Prat 52)

Sreda:
Grupa E:
20.45 Bajern - Mančester siti
20.45 Roma - CSKA Moskva
Grupa F:
20.45 Ajaks - PSŽ
20.45 Barselona - APOEL
Grupa G:
20.45 Čelsi - Šalke
20.45 Maribor - Sporting
Grupa H:
20.45 Atletik Bilbao - Šahtjor Donjeck
20.45 Porto - BATE Borisov

Komentari / 0

Ostavite komentar