OBA kupila softver za špijuniranje građana

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH kupila je softver za špijuniranje građana, navodi se u najnovijem izvještaju zviždačkog portala "Vikiliks".

Bosna i Hercegovina 16.09.2014 | 21:00
OBA kupila softver za špijuniranje građana

BiH je u dokumentu koji je objavio "Vikilis" svrstana među desetine zemalja koje su kupovale softver "FinSpy" koji služi za špijuniranje aktivnosti na pametnim telefonima i računarima.

- BiH je potrošila ove godine 202.200 evra za kupovinu softvera, a postoje indikacije da je ranije potrošila oko 207.000 evra za isti softver - objavio je "Vikiliks".

Prema navodima "Vikiliksa", OBA je ranije kupila i softver "FinLly USB". Ovaj softver pomaže da se tajni programi, kao što je "FinSpy", lako ubace u računar ili telefon određenih meta jednostavnim ubacivanjem USB stika.

Za glavni softver "FinSpy" BiH obavještajci su odabrali opcije koje uključuju praćenje i snimanje maksimalno deset meta.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

stojan

16.09.2014 05:30

Sve naravno politicari da bi znali kakvo je raspolozenje za izbore.

ODGOVORITE
Name

marko

16.09.2014 09:42

U ovoj vijesti nema informacije da li je riječ o novim ili o uređajima koje je OBA nabavljala prije nekoliko godina. Tek da se zna, OBA odavno ima te uređaje i nije nikakva novost i nisu NAMIJENJENI ZA RASPOLOŽENJE GRAĐANA UOČI IZBORA.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

16.09.2014 14:48

Kod nas svako daje mišljenje o stvarima o kojima ne raspolaže ni minimumom saznanja. Kao što jedan bend iz Mostara reče "niko se ne drži svoje struke" tako da ne čudi da diplimirani stočar piše o metodama rada obavještajnih službi.

ODGOVORITE