Osveštani temelji crkve u Dugom Polju

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je danas temelje i zvona crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju kod Srebrenice.

Republika Srpska 14.09.2014 | 19:23
Osveštani temelji crkve u Dugom Polju

"Ovo je dan koji smo dugo čekali i kojem se radujemo. Nakon višegodišnjeg ometanja, zla koje se bilo pojavilo i izmišljanja raznih razloga lokalne i međunarodne zajednice da se spriječi gradnja ove crkve, okupismo se pred izgrađenim hramom koji je naš dom molitve i ništa drugo", rekao je vladika Hrizostom u obraćanju pravoslavnim vjernicima.

On je poručio velikom broju prisutnih vjernika da mržnju ostave onima čije je to zanimanje i koji su htjeli da zabrane izgradnju ove, kao što su prije 14 godina zabranili izgradnju crkve započete u Potočarima.

Episkop je zahvalio "potomcima Nemanjića i Svetog Stefana Lazarevića srebreničkog" što su istrajali i sagradili ovaj hram.

Vladika Hrizostom pozvao je narod na bratsku i čovječansku ljubav, da odaju počast postradalim Srbima, ali i poštu nevino nastradalim komšijama muslimanima koji izginuše u nametnutom ratu krajem prošlog stoljeća.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju ove crkve Srđan Rankić rekao je da su radovi započeti na Spasovdan 2010. godine, ali da su prekidani zbog opstrukcije opštinske bošnjačke vlasti i da su nastavljeni zahvaljujući Bogu, vjernom narodu i dobijanju saglasnosti od resornog ministarstva Republike Srpske.

"Ovdje su crkve zidane i prije 800 godina kada je izgrađen manastir u Sasama i brojne bogomolje i tu tradiciju srpski narod Srebrenice nastavlja uz Božiju pomoć", naveo je Rankić.

Nakon osveštanja temelja i zvona, uručena su priznanja Eparhije zvorničko-tuzlanske najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izgradnju ovog hrama, a potom je uslijedio duhovno-kulturni program u kome su nastupili hor Bogoslovije "Sveta tri jerarha" iz Foče i polaznici Škole gusala iz Srebrenice i njihov učitelj, mladi guslar Dušan Pejić.

Osim velikog broja vjernika iz srebreničke i bratunačke opštine, kao i mnogih koji žive u Srbiji i inostranstvu a porijeklom su sa ovih prostora, osveštanju temelja i zvona prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković i vojni ataše u Ambasadi Rusije u BiH Ivan Popov.

Gradnju crkve na srpskom zemljištu, koje je porodica Ilić poklonila za izgradnju bogomolje, osporavala su bošnjačka udruženja poginulih i nestalih, a zatim i lokalna bošnjačka vlast koja nije dala građevinsku dozvolu za izgradnju. Ova udruženja su u početku podržali i predstavnici nekih međunarodnih organizacija i ambasade nekih zemalja u BiH.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović podsjetio je da poslije opstrukcije i dugog "ćutanja opštinske administracije", kojoj je dostavljena sva tražena zakonom propisana dokumentacija, nije dobijena građevinska dozvola od opštine.

On je naveo da su se potom obratili Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje je dalo odobrenje za izgradnju crkve.

Nakon današnjeg osveštanja, biće nastavljeni završni radovi na gradnji i uređenju ovog hrama, kao i crkvene porte i prilaznog puta.

Crkva je izgrađena radom i željom Srba iz srebreničkih sela Dugo Polje, Žuti Most, Pećišta, Studenac i Biljača, bratunačkog sela Zagoni, prilozima drugih vjernika sa područja dvije opštine, a posebno Srba rođenih u ovim krajevima koji žive u inostranstvu i Srbiji iz koje su mnogi dali priloge za izgradnju.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

15.09.2014 08:38

Muslimani su ometali izgradnju Crkve, svaka cast, nek im je na obraz ,zato je Miloradova policija cuvala dzamije, da ne bi neko nesto pomislio.

ODGOVORITE