Avion sudnjeg dana štiti Obamu!

Američki predsjednik vozi se u "avionu sudnjeg dana" , napravljenom da zaštiti najviše američke funkcionere u slučaju nukleranog rata ili drugih katastrofa.

Svijet 14.09.2014 | 19:38
Avion sudnjeg dana štiti Obamu!

Riječ je o modelu koji je adaptirani "Boing 747", a naziv mu je "E-4B NAOC " /National Airborne Operations Center/.

Ovaj posebni avion liči na predsjednički model "Er fors 1", ali postoji vrlo bitna razlika - ovaj avion može da zaštiti predsjednika ili bilo koga drugog, čak i u slučaju nuklearnog rata.

Mediji tvrde da je, nakon napada 11. septembra 2001, predsjednik SAD često letio ovim avionom.

Uz nuklearne napade, "E-4B", navodno, može da izdrži razne vrste prirodnih katastrofa koje bi inače bile pogubne, te terorističke napade, a konstruisan je tako da "štedi" gorivo pa može biti više vremena u vazduhu.

Avion je opremljen brojnim visokotehnološkim uređajima, između ostalog ima specijalni oklop koji ga štiti od zračenja, te 67 antena i satelitskih "ovala".

U slučaju rata, "E-4B" postaje "leteći Pentagon" koji svojom opremom omogućava upravljanje vojskom i nuklearnim oružjem, kao i komunikaciju sa bilo kim bilo gdje u svijetu.

"E-4B" prima 112 putnika, a ima tri nivoa.

Gornji nivo je upravljački, srednji se sastoji od konferencijske sale, dvorane za projekcije, kancelarije tima za operacije, kancelarije za kontrolu i prostorija za odmor.

Dio srednjeg nivoa sastoji se od sobe za sastanke, kancelarije za kontrolu komunikacija, kao i od hodnika iz kojih stepenice vode prema gornjem i donjem nivou.

Donji nivo rezervirasan je za bezbjednosne uređaje, dodatnu opremu i posebnu opremu za različite vrste opasnosti.

Model je, navodno, kupio Ronald Regan još pri kraju hladnog rata.

Država i vojska izbjegavaju da odgovaraju na pitanja u vezi sa ovim avionom, pa je sve što se o njemu znalo ostajalo na nivou glasina.

Bivši sekretar kancelarije za odnose sa javnošću nekadašnjeg predsjednika SAD DŽordža Buša mlađeg kaže da je "avion Sudnjeg dana" bilo jezivo vidjeti, posebno 11. septembra 2001. godine nakon nakon
napada u NJujorku i Vašingtonu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Baš fino

14.09.2014 13:07

Fino, tipa nek cijela Amerika izgine u nuklearnim napadima a važno da se predsjednik i njegova svita spasu. Pa kome će biti predsjednik, što ne djeli sudbinu naroda

ODGOVORITE
Name

Md

14.09.2014 13:12

Ja ja ja, Ameri imaju sve, nema od ovog nista ako se kakav taliban uvuče unutra ima da leti u zgradu kao i proslu put.

ODGOVORITE
Name

baja

14.09.2014 14:45

A ko ono srusi nevidljivi F-117?

ODGOVORITE
Name

Radan

14.09.2014 14:59

Drzavni vrh se stiti da ne bi izbio haos ako dodje do frke! Da je tako svaki gradjan USA to zna i postuje to. A onaj "nevidljivi" F117 je morao da se zrtvuje da bi Amerikanci mogli da kazu kako je to vec krs od aviona. Sad imaju drugi avion F35 koji se bazira na stealth tehnologiji. USA su kako tako 30 godina ispred svih drugih zemalja. Ja ih licno ne volim ali je nazalost to cinjenica. Svakom carstvu i imperiji dodje jednom kraj.

ODGOVORITE
Name

Re Radan

14.09.2014 16:01

Druze puno gledas američke filmove,kakvi nevidljivi kakvi bakraci,pa nemogu uhvatiti ni jednog teroristu,da arapi ne prodase Bin ladena ni njega nebi ubili,evo sad ovi iz islamske drzave kolju amere kao volove,gdje je ta tehnologija i nevidljivi da ih spase,pusti filmove realnost je nesto drugo

ODGOVORITE
Name

miki

14.09.2014 16:44

Kazu da iz svemira vide komarca. Lazu bez stida i srama. Sto ne zaustave ubijanje u Iraku. Neka sad sidju u pustinju i obracunaju se sa onima koje su stvorili. Osetice to i na Kosovu. Letece glave ludih ae

ODGOVORITE