Džihadisti odrubili glavu Britancu

Džihadisti "Islamske države" objavili su sinoć snimak na kome je prikazano odsijecanje glave britanskog humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa /44/.

Svijet 14.09.2014 | 10:45
Džihadisti odrubili glavu Britancu

Džihadisti su u snimku poručili da je ova egzekucija odgovor na ulazak Velike Britanije u koaliciju za borbu protiv "Islamske države" 

Snimak naslovljen "Poruka saveznicima Amerike" započinje govorom britanskog premijera Dejvida Kamerona o radu sa iračkom vladom i kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista. 

"Ovaj Britanac mora da plati cijenu zbog vaših obećanja Kamerone o naoružanju kurdskih boraca protiv `Islamske države`", rekao je maskirani muškarac obučen u crno sa britanskim akcentom koji stoji iznad Hejnsa, obučenog u narandžasto u klečećem položaju. 

Potom se vidi odsijecanje glave Hejnsu, a snimak se završava prikazivanjem još jednog taoca dok maskirani muškarac prijeti da će i on biti ubijen ako Kameron nastavi da podržava borbu protiv "Islamske države". 

Ovo je treća egzekucija u posljednjih mjesec dana. Džihadisti su na isti način usmrtili dvojicu Amerikanaca - novinare Džejmsa Folija, koji je pogubljen 19. avgusta i Stivena Sotlofa 2. septembra. 

Hejns, koji je porijeklom iz Perta u Škotskoj, ima dvoje djece. Kidnapovan je prošle godine tokom rada za francusku agenciju "Akted" u Siriji, prenijela je agencija Rojters.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron i predsjednik SAD Barak Obama danas su oštro osudili pogubljenje Britanca Dejvida Hejnsa i obećali da će tražiti i pronaći njegove ubice i privesti ih pravdi.

Kameron je pogubljenje 44-godišnjeg britanskog zarobljenika rođenog u Škotskoj, nazvao gnusnim činom, saopštio je Dauning strit. 

"Ovo je akt čistog zla i podlo i užasno ubistvo nevinog humanitarnog radnika. Učinićemo sve što je u našoj moći da pronađemo te ubice i osiguramo da se suoče sa pravdom, koliko god to bude moralo da traje", rekao je britanski premijer.

Kameron je uputio saučešće porodici ubijenog Hejnsa, koji je, kako je rekao britanski premijer, pokazao izuzetnu snagu i hrabrost. 

"SAD kategorički osuđuju varvarsko ubistvo državljanina Velike Britanije Dejvida Hejnsa koji je počinila teroristička grupa `Islamska država`", izjavio je američki predsjednik. 

Obama je izrazio solidarnost sa savezničkom Britanijom, i obećao da će tražiti ubice i uništiti Islamsku državu, prenio je AFP.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosnjak iz Tuzle

14.09.2014 09:00

Je..li Ma.u svoju pa vi niste Muslimani viste kriminalci i stoka, ubijate nedužne

ODGOVORITE