Banjaluka: Otvoren Jevrejski centar

U Banjaluci je svečano otvoren Jevrejski kulturni centar. Na mjestu gdje je prvobitno planirana gradnja
Sinagoge i kulturnog centra nikao je veliki stambeno poslovni objekat.

Republika Srpska 02.09.2014 | 20:03
Banjaluka: Otvoren Jevrejski centar

Gradnja kulturnog centra od izuzetne je vežnosti za Republiku Srpsku ali i odnose Srpske i Izraela rekao je predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arije Livne.

Projekat koji je otpočeo idejom šefa predstavništva Srpske u Izraelu okončan je nakon četiri godine. U Banjaluci je otvoren Jevrejski kulturni centar u sklopu kojeg se nalazi mala sinagoga.

Završen projekat dosta je drugačiji od planiranog. Grad Banjaluka je prije četiri godine izdao riješenje za gradnju 4000 kvadrata. Sagradjen je dosta veći objekat. Iako je na mjestu gradnje planirana sinagoga i Jevrejski kulturni centar. 

Samo 24 odsto sagradjenog objekta biće u vlasništvu Jevrejske zajednice, ostatak je po dogovoru pripao izvodjaču radova a to je Niskogradnja Laktaši. U Jevrejskoj zajednici nisu bili pretjerano raspoloženi da pojasne koliko je čitav projekat koštao.

Predsjednik Jevrejske zajednice Arije Livne ipak pojašnjava način na koji je finansirana gradnja i uvjerava kako od projekta Jevrejskog kulturnog centra niko nije zaradio a da je Jevrejska zajednica dobila zemlju na osnovu imovine koju su Jevreji nekada posjedovali u Banjaluci.

Inače glavni projektant Jevrejskog kulturnog centra bila je supruga bivšeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića koji je izdao Riješenje za gradnju. Još jedan kuriozitet koji je medju ostalima pratio izgradnju Jevrejskog kulturnog centra je da je grad Banjaluka riješenje za gradnju centra izdao Jevrejskoj opštini Banjaluka. To udruženje ne postoji a to nam je svojevremeno potvrdio i Osnovni sud Banjaluka.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

02.09.2014 18:09

Ovaj Livne kao fol nas Srbe voli, a i mi kao fol njega i Jevreje, mada se nikad nismo vidjeli. Ovaj Livne je digao lovu kao i Miletov kum iz Laktaša. Pa zar smo stvarno tolike ovce da nas ovi ovako šišaju?

ODGOVORITE
Name

heo

02.09.2014 18:20

Ja rekoh podignut grcki u zahvalnost grckom narodu, pomislio sam da je podignut stradalim Srbima, a ono podignut onom kome je Dodik izdao kucu na Dedinju.

ODGOVORITE
Name

A to sto je moj djed imao macku o rep...

02.09.2014 18:20

Cudno je da samo Jevreji dobijaju zemlju koju su nekad posjedovali! Meni su preko puta njihovog "Kulturnog centra" oteli zemlju sa nekom kvazi punomoci iz Izraela i izgovorom da su tu zivjeli prije 100 godina! Pitanje: a ko je onda zivjeo prije njih!? Dosli iz Izraela kao izbjeglice, okupirali tudju zemlju i sto godina kasnije je njihova!? A uvijek pacenici bili! CCC I da, ako niste znali ime oca od Zgradoljuba! Dragoljub (Eugenije) Davidovic! Zena mu gazdarica u kuci a to se pojavljuje samo kod Jevreja! A to da je Lemi izvodjac je druga prica...

ODGOVORITE
Name

Ja

02.09.2014 18:25

Mozete me zvati fasistom ali nikad ih nisam volio! A Mile, Mile nas je prodao da ni ne znamo! Mislim haloooo "Jevrejska Opština Banjaluka"!?

ODGOVORITE
Name

On

02.09.2014 18:28

Preispitati poslije izbora! Davidovic je prodao pola Banjaluke Jevrejima a mi nismo ni svjesni toga...naravno u talu s pjevaljkom Lemijem!

ODGOVORITE
Name

Mica Trofrtaljka

02.09.2014 18:38

Klasičan primjer kriminala upakovan u celefan. Sledeći Bajin hit "joj šta vam radim, joj šta vam radim......"

ODGOVORITE
Name

Nisam Jevrej, nedaj Boze...

02.09.2014 18:40

1890 god. ih je bilo 470 i posjedovali su mali dio periferije tadasnje Banjaluke! Sad ih ima 70 registrovanih u Bl. a posjeduju vise od 70% novo izgradjenih povrsina!

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

02.09.2014 18:56

Ako je ovo kulturni centar onda sam ja komarac.

ODGOVORITE
Name

batman

02.09.2014 19:07

Ovaj Livne je stariji od Pantelije Topalovica i krade vise nego on,prateci svog velikog frenda Lemija.

ODGOVORITE
Name

helikopterski servis

02.09.2014 19:15

Vidi se iz helikoptera da je kulturni centar....hahaha

ODGOVORITE
Name

Bojana

02.09.2014 19:46

Ne mogu da vjerujem sta nam ovaj Dodik I njegovi kriminalci rade pred ocima,prodase sve sto imamo.Samo nam je nedostajao Jevrejski kulturni center,I to zamislite gradi Niskogradnja,a projekat Davidoviceva zena.Zalosno za ovaj narod!! Probudimo se narode I promjenimo vlast...Glasajmo za opoziciju!!

ODGOVORITE
Name

grga

02.09.2014 20:38

A to sto je moj djed imao macku o rep.... kako te nije sramota da tako nesto pises.Preko puta centra je obala Vrbasa i rijeka.Ako ti je djed imo dva kvadrata onda izvini

ODGOVORITE
Name

Anakönda

02.09.2014 21:26

Gospodo besposlenici. Kad nesto olajavate onda idite redom. Taj jevrejski centar ima politicku pozadinu. A sto se ne pitate ko raskrcmi i gradi u Incelu Đoko Ekvator,Čajavecu SDS Pa ko unisti jedinu fabriku kad i za cije vladavine FABRIKU hidraulike Univerzal i ko je privatizova i za koje pare. KAD LAJETE ONDA BUDITE POŠTENI DO KRAJA

ODGOVORITE
Name

PLANINA

02.09.2014 22:21

Trebamo se prisjetiti kad su stale fabrike i ko ih je ispraznio i rasprodao imovinu i vecinu privatizovao jos prije 15 god. Zna se sve. Budimo pošteni. Zna se SDS PDP I SOCIJALISTI. ALI UČIMO OD DRUGIH. STO NE BUDEMO KAO NJEMACKA. PRETVORISMO SE U PREKOPLOTUŠE, TRAČARE.KAO POP CIRA I POP ŠPIRA. TO NAM JE DOKAZ DA SE NE MJENJAMO. SAMI PROTIV SEBE. NIGDJE TOGA NEMA NEGO KOD NAS. MILE CE NAPRAVI0I DRZAVU BUDIMO REALNI.PUSTITE TU ZGRADU.BOLJE ZGRADA NEGO DA RASTE AMBROZIJA KUD TO IDEMO.

ODGOVORITE
Name

David

02.09.2014 23:13

Nemam nista protiv Jevrejskog kulturnog centra premda mislim da je prevelik s obzirom na broj Jevreja.Osim toga pitam se zasto nije izgradjen romski centar.Mislim da bi to bio bolji drustveni potez da se ova zapostavljena manjina stimulise da njeguje svoje kulturu i da im se povecavaju mogucnosti da participiraju u drustvu.Ili kulturni centar nacionalnih manjina (Ceha,Ukrajinaca,Italijana,Slovenaca itd)Koliko sam mogao zakljuciti iz clanaka kod njih je vrlo ziva kulturna aktivnost.

ODGOVORITE
Name

Bl

02.09.2014 23:55

PA VIDI SE DA JE JEVREJSKI CENTAR CIM SU TU CUBICI DAVIDOVICI ONI TOLIKO VOLE PARE DA IM ZAVIDE I STARE JEVREJSKE PORODICE REGODICI I MIKESI KIRIJA JE BITNA

ODGOVORITE
Name

Арие Ливне

03.09.2014 05:18

Живио Додик и Јевреји! Доле опозиција!

ODGOVORITE
Name

Md

03.09.2014 14:27

Ovaj rece da je od velike vaznosti za Republiku Srpsku ova zgrada. Koliko se sjecam za vrijema rata slali ste humanitarnu pomoć u Sarajevo u Banjaluku niste, trebali ste je napraviti u Sarajevu ili Zagrebu.

ODGOVORITE
Name

dane

14.01.2015 11:54

Sto ljudi sto čudi.

ODGOVORITE