Dačić: Evropska perspektiva ključ saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas na Bledu da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja dijalogom.

Srbija 02.09.2014 | 19:17
Dačić: Evropska perspektiva ključ saradnje

Obraćajući se učesnicima 9. Strateškog foruma "Budućnost zapadnog Balkana - kako unaprijediti regionalnu saradnju", Dačić je rekao da su ohrabrujuća uvjeravanja partnera iz Hrvatske da neriješenim bilateralnim pitanjima neće blokirati ni uslovljavati susjede na njihovom putu ka EU i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije.

"Svesni smo da nam predstoji težak reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđe, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava", naglasio je Dačić.

On je istakao da je regionalna saradnja i aktivno učešće Srbije u regionalnim inicijativama u velikoj mjeri uticalo na ostvarenje napretka u ovim oblastima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

On je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritet Vlade Srbije koja je opredijeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine.

Dačić je rekao da je potrebno da EU, uprkos problemima sa kojima se sama suočava, pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti regiona zapadnog Balkana i da ne dozvoli da pitanje daljeg proširenja Unije bude zapostavljeno.

On je istakao je da bi bilo dobro da EU razmotri mogućnost jače ekonomske i finansijske podrške regionu kroz preraspodjelu sredstava, čiji bi se dio, namijenjen državama članicama, dodjeljivao i tokom procesa pristupanja Uniji.

"Uvereni smo da ovo ne bi bio samo trošak za Uniju i njene građane, već bi, naprotiv, doprinelo daljoj političkoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju regiona, čime bismo ostvarili obostranu korist i za zapadni Balkan i za EU", rekao je Dačić.

Na marginama skupa na Bledu Dačić je imao bilateralne susrete i sa slovenačkim premijerom Alenkom Bratušek i predsjednikom Odbora za spoljnu politiku hrvatskog Sabora Miloradom Pupovcem.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

necipovan

03.09.2014 07:14

Dokle ce narod ovog debelog truta da trpi i nosi na grbaci, a i ostale trutove u leglu satanizma.

ODGOVORITE