Nesmotreni pješaci beru kazne

Na području Banjaluke za sedam mjeseci ove godine zbog nepropisnog prelaska ulice kažnjeno je 89 pješaka, kazali su u Centru javne bezbjednosti (CJB).

Republika Srpska 02.09.2014 | 15:33
Nesmotreni pješaci beru kazne

Portparol CJB Marija Markanović rekla je da za prekršaj nepropisnog kretanja pješaka kazna iznosi 40 KM, osim kada je u pitanju prelazak na crveno svjetlo na semaforu, gdje je kazna veća i iznosi 50 KM.Prema njenim riječima, ukoliko je zbog nepropisnog kretanja pješaka izazvana saobraćajna nesreća, pješak se može kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 KM.

- Pješacima savjetujemo da se strogo pridržavaju saobraćajnih propisa, jer u kontaktu između vozila i pješaka, pješak zadobija tjelesne povrede. Česte su i nesreće sa smrtnom posljedicom - rekla je Markanovićeva.Kretanje trotoarom, prelazak kolovoza na obilježenom pješačkom prelazu, preko pasarele ili na zeleno svjetlo na semaforu osnovna su pravila kojih se pješaci moraju pridržavati.- Djeca ne smiju pretrčavati ulicu, a svaki pješak smije započeti prelazak ulice tek kada se uvjeri da to može učinici na bezbjedan način - kazali su u CJB.

Stamena Novković kaže da uvijek poštuje saobraćajnu signalizaciju, ali je ipak jednom "zaradila" kaznu kada je pretrčavala ulicu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo.

- Trudim se da poštujem saobraćajna pravila kao vozač i kao pješak. Nastojim da naučim i svoju djecu koliko je važno oprezno i po propisima prelaziti ulicu - rekla je Novkovićeva.Ona smatra da su za saobraćajne nesreće, generalno posmatrajući, odgovorni i pješaci i vozači, a kako kaže, samo mali trenutak nesmotrenosti je dovoljan da se dogodi tragedija.

U Centru javne bezbjednosti kazali su da Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske ne propisuju kao prekršaj korištenje mobilnog telefona i slušalica za slušanje muzike od strane pješaka koji prelaze kolovoz preko obilježenog pješačkog prelaza.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxx

02.09.2014 17:26

Gledate pjesake a ne gledate vozace svako drugo auto koje prodje u ruci vozaca je mobilni ili prica ili pise poruke i eto udesa a preko pjesackog prelaza moras pretrcati kao tajfun inace te nema.

ODGOVORITE
Name

selo

02.09.2014 18:07

Ja sam pješak i vozač, ali realno bi bilo da odgovara i pješak jer je isto učesnik na putu kao i vozač!!!!!

ODGOVORITE