Vlada Srpske dala 150.000 za zatvor

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković otvorila je danas u Trebinju rekonstruisane prostorije Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Trebinje za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila oko 150.000 KM.

Republika Srpska 02.09.2014 | 14:20
Vlada Srpske dala 150.000 za zatvor

Zlatkovićeva je istakla da su značajan doprinos u izvođenju radova dala i osuđena lica, što doprinosi njihovoj resocijalizaciji, a zatvor je tokom radova besprekorno funkcionisao i nije bilo problema.

"Uspjeli smo da završimo sve aktivnosti koje smo planirali tokom ove godine", rekla je Zlatkovićeva i dodala da je tokom 2014. godine dat maksimum kada su u pitanju Kazneno-popravni zavodi u Srpskoj.

Direktor KPZ Trebinje Slaviša Janković zahvalio je Vladi Republike Srpske koja je obezbijedila sredstva za adaptacijau prostorija, čime su se, kako je istakao, stekli bolji uslovi za rad i boravak.On je napomenuo da je adaptacijom otvoreno više od 550 metara kvadratnih korisnog prostora, a između ostalog urađeni su podovi, plafoni, mokri čvorovi, kuhinja, kanalizacija, te video nadzor, novi restoran i asfaltiran prilaz objektu.Janković je istakao i da je proširen kapacitet objekta na južnoj strani za 30 odsto.

 "Objekat potiče iz 19. vijeka i do prije nekoliko godina bio je u veoma lošem stanju. Sad je situacija sasvim drugačija i možemo reći da su uslovi perfektni", rekao je Janković.

On je dodao da je kapacitet objekta 65 zatvorenika, a trenutno ih boravi 50 sa kaznom zatvora do tri godine, koji su jednom osuđivani, što je predviđeno za ovaj zatvor.Janković je pohvalio angažovanost zatvorenika na poslovima adaptacije, dodajući da je u KPZ Trebinje stvorena takva klima da osuđena lica mogu da borave i rade bez nadzora.

"Zatvorenici su angažovani i na drugim poslovima. U sklopu KPZ-a posluje Privredna jedinica `Pudarica`, odnosno otvoreno odjeljenje Duži gdje imamo svoju farmu svinja o kojima se brine pet zatvorenika, a 10 zatvorenika je angažovano u kuhinji", kaže Janković.On dodaje da su u prethodnom periodu zatvorenici izvodili radove u školama, Domu zdravlja i drugim ustanovama gdje je bilo potrebno.

Janković kaže da u ovoj ustanovi nije bilo pokušaja bjekstva zatvorenika, napominjući da u osuđeničkom dijelu nema žena.Ognjen Pušara /29/ iz Gacka, koji je osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog trgovine i prometa opojnim drogama, kaže da Uprava zatvora vodi brigu o njima, da su uslovi dobri i da nema nikakvih primjedbi. 

On kaže da u zatvoru imaju mogućnost da se bave i sportskim aktivnostima, među kojima su košarka, stoni tenis, teretana, šetnja, te istakao da tokom radnog angažovanja mjesečno dobijaju novčanu nadoknadu.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Јован

02.09.2014 12:25

Максимум ће,акобогда,бити од октобра,а не како наводи ова назовиминистарка.У прилог томе говоре проширени капацитети затвора,али их треба проширивати и у Фочи,и Туњицама,јер ће бити од октобра силна мд-раја њихови становници!

ODGOVORITE
Name

SS

02.09.2014 12:55

MALO SU DALI KAD ZNAJU DA TREBA SREDITI ZA SEBE,PRIJATELJE I KUMOVE.

ODGOVORITE
Name

Mia

02.09.2014 13:53

Vidi kako samo spremaju za sebe, znaju gdje će im boravište biti od oktobra.

ODGOVORITE
Name

Janko

02.09.2014 13:55

"Direktor KPZ Trebinje Slaviša Janković zahvalio je Vladi Republike Srpske koja je obezbijedila sredstva za adaptacijau prostorija, čime su se, kako je istakao, stekli bolji uslovi za rad i boravak" VRHA SNSD-a U OVOM OBJEKTU NAKON OKTOBARSKIH IZBORA!

ODGOVORITE
Name

Peđa84

02.09.2014 13:56

Valjda će im biti dovoljno za njihove ćelije. Zaslužili su zatvor, ali mislim opet da je malo kad se sagleda koliko bi trebalo njih da završi u zatvoru od Baje, Špire i ostale Dizni kompanije.

ODGOVORITE
Name

Milan

02.09.2014 13:58

Skoro su i zatvor u Foči opremali, baš aktivno rade na sređivanju prostora za sebe. Eto ja im ni to ne bi dozvolio, ne zaslužuju oni dobro opremljen zatvor i luksuz u njemu.

ODGOVORITE
Name

advokat

02.09.2014 14:50

Ovo je primjer pametnog ulaganja.

ODGOVORITE
Name

Vickasto

02.09.2014 22:12

Ovo kao u onom vicu... Nego samo razmišljam da li će biti dovoljno mjesta za sve crvene lopove i krimose...

ODGOVORITE