Zlatarima podvalili lažne dukate

Četiri Banjalučana uhapšena su u policijskoj akciji "Dukat" zbog sumnje da su u zlatarama na području Banjaluke, Gradiške i Laktaša prodali oko stotinu lažnih dukata "Franc Jozef".

Republika Srpska 02.09.2014 | 08:32
Zlatarima podvalili lažne dukate

Kako "Nezavisne" saznaju, u ovoj akciji koja je trajala od 18. do 28. avgusta "pali" su Branislav Šebez, Vedran Bodiroža, Nemanja Stojanović i Vasko Crnogaća. Iz policije su, navodeći inicijale, saopštili da su osumnjičeni nasamarili radnike prodavajući dukate za koje je naknadnom provjerom utvrđeno da su lažni.

"Izvršeni su pretresi kuća, stanova i drugih pokretnih stvari koje koriste osumnjičeni. Pronađeno je i oduzeto 120 dukata i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela", saopštili su iz policije.

Kako nezvanično saznajemo, policija je prije hapšenja lažnih prodavača vršila kontrolu otkupnih blokova u zlatarama.

"Pri otkupu zlata radnik zlatare uzima podatke od prodavca, pa je tako policija kontrolišući blokove vidjela imena i prezimena nekoliko sumnjivih osoba koje su po nekoliko puta dolazile u jednu zlataru i prodavale zlatnike", kazao je naš izvor. Kako kaže, nakon prikupljenih informacija, jednom od uhapšenih napravili su "sačekušu" u zlatari koja posluje u banjalučkom tržnom centru "Mercator".

"Mladić je došao u zlataru 'Kuprešak' kako bi prodao zlatnike koji su perfektno falsifikovani. U toku primopredaje zlatnika, policija je upala i uhapsila ga", saznajemo od našeg izvora, koji dodaje da se radi o zlatnicima koji su teški 3,5 grama i imaju 24 karata.

Lažni prodavci isti scenario ponavljali su i u Gradišci i Laktašima, gdje su u jednoj zlatari prodali čak tri dukata, a jedan su cijenili od 180 do 250 maraka.

"Došli su u zlataru u Gradišci i rekli radniku kako su dobili dukate i da su došli tu da prodaju jer je veća otkupna cijena. Radnik je prije kupovine pregledao dukate, koji izgledaju kao originalni, a potom iskeširao nekoliko stotina maraka", ispričao nam je naš izvor, dodajući da je radnik shvatio da su lažni tek nekoliko danas kasnije.

Inače, Vasko Crnogaća odranije je poznat policiji zbog više teških krivičnih djela. Crnogaća je u maju 2009. godine pokušao da opljačka NLB Razvojnu banku u centru Banjaluke.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

blbl

02.09.2014 07:02

Nista cudno kada razbojnika poslije pokusaja pljacke banke pustate na slobodu. To je signal za ostale mafijase da mogu slobodno da rade sta hoce jer im nece niko nista.

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

02.09.2014 07:54

Majstor nema šta ne zna šta je zlato a šta obično željezo. Bolje je takvima da zatvore radnju... naučili kupiti gotov nakit i prodavati kao u granapu...

ODGOVORITE
Name

ma nemoj nije valjda:-)

02.09.2014 18:31

Pa neka neko i njima podvali nesto. Svaka cast momci. Odmah ih pustiti

ODGOVORITE
Name

pero

02.09.2014 21:14

vidi ti, poceo zakon da stiti glupane.

ODGOVORITE