Optuženi za zločine i dalje radi u OS BiH

Kapetan Oružanih snaga BiH Emir Drakovac, protiv kojeg je Sud BiH 8. avgusta potvrdio optužnicu za ratne zločine počinjene nad Srbima 1992. godine, još nije suspendovan s posla.

Bosna i Hercegovina 01.09.2014 | 21:17
Optuženi za zločine i dalje radi u OS BiH

U Kancelariji za odnose s javnošću Ministarstva odbrane kažu da Ministarstvo nije dobilo optužnicu protiv Drakovca i da je on i dalje na poslu.

“Po dobijanju optužnice iz koje će se vidjeti za koja krivična djela je optužen i na osnovu kazne propisane za ta djela, Ministarstvo će preduzeti sankcije definisane Zakonom o službi u oružanim snagama i Pravilnikom o vojnoj disciplini i vojno-disciplinskom postupku”, naveli su u Kancelariji.

Zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac, međutim, tvrdi da Ministarstvo mora odmah da reaguje kada se dođe do saznanja da je protiv nekoga iz Oružanih snaga pokrenuta istraga.

“U ovom slučaju Drakovac je davno trebalo da bude suspendovan. Ministarstvo mora da se interesuje o tome, a ne da čeka dostavljanje optužnice. Nikad Tužilaštvo ni Sud Ministarstvu nisu dostavljali optužnice, kao što ne dostavljaju preduzeću da li je protiv nekog radnika pokrenuta istraga, podignuta ili potvrđena optužnica”, kazao je Marjanac.

Dodao je da je za suspenziju optuženog sasvim dovoljno bilo i to što je potvrđivanje optužnice protiv njega objavljeno na internet sajtu Suda BiH. Naglasio je da je trenutno na godišnjem odmoru, te da će po povratku sa odmora provjeriti šta je sa ovim slučajem.

Drakovca i još nekoliko bivših pripadnika ARBiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u decembru 2013. zbog zločina nad Srbima u selu Kukavice kod Rogatice, ali svi su ubrzo oslobođeni.

Tužilaštvo BiH protiv Drakovca i još trojice vojnika ARBiH optužnicu je podiglo u junu, a ona sadrži više od 200 dokaznih materijala, dok je predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

“Drakovac, kao pripadnik Diverzantskog voda Kukavičke čete, koja je do kraja novembra 1992. djelovala u okviru 31. drinske brigade, a kasnije u sastavu 1. rogatičke brigade Armije RBiH, 27. avgusta 1992. godine koordinisao je i sa ostalima izvršio napad snaga Armije RBiH na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti, koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda prema Rogatici. Taj napad rezultovao je smrću i teškim tjelesnim povredama više civila”, stoji, između ostalog, u optužnici.

Prilikom napada na kolonu srpskih izbjeglica 27. avgusta 1992. godine u selu Kukavice ubijena je najmanje 21 osoba, među kojima su bile majke sa djecom i starije osobe. U napadu je ranjeno više ljudi, a imovina koju su sa sobom prevozili izbjegli srpski civili opljačkana je i zapaljena.

Optužnica Drakovca tereti i da je krajem 1992, na području opštine Foča, počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika.

MUP RS i CJB Istočno Sarajevo radili su na predmetu "Kukavice" sedam godina. Istraga o tom zločinu, koju je sprovela Policija RS u saradnji sa Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, završena je 2012. godine.

Najveći dio posla u istrazi o zločinu počinjenom prilikom napada na kolonu od oko 1.000 izbjeglica koje su bježale iz Goražda obavio je MUP RS. Kadrove tog zločina snimili su pripadnici UNPROFOR-a, a počinjene zločine, koji se vide na tim snimcima, režiser Danis Tanović u filmu "Ničija zemlja" prikazao je kao da su ih počinili Srbi.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Advokat

01.09.2014 19:57

I njega i Zubca treba suspendovati, osuditi i strpati u zatvor. Tako funkcioniše pravna država. Nažalost, politika je svemoćna.

ODGOVORITE
Name

Bih

02.09.2014 05:40

Advokat - Sta si ti radio i tebe treba u zatvor strpati.

ODGOVORITE
Name

sss

02.09.2014 08:20

A da je Srbin vec bi bio u Hagu davno ili bih ga Sipa davno prosledila u Tuzilastvo vrana vrani oci ne vadi.

ODGOVORITE
Name

pero

02.09.2014 20:55

Pa ovog Drakovca vjerovatno neko cuva, mozda i Zubac. Nije Drekavac srbin.

ODGOVORITE