Uskraćen prevoz srpskim đacima

Većina srpskih srednjoškolaca sa područja centralnog Kosova i Pećkog okruga danas nije uspjela da dođe do škola zbog problema sa registracijom autobusa, koji su ostali parkirani ispred sjedišta srpskog Javnog saobraćajnog preduzeća u Gračanici.

Srbija 01.09.2014 | 14:23
Uskraćen prevoz srpskim đacima

U Ekonomskoj školi u Lapljem Selu nadomak Gračanice rečeno je da je do škola došlo svega desetak odsto učenika, jer ih đački autobusi nisu prevozili jutros prvi put od 1999. godine. Srni je u Kosovskoj policijskoj službi pojašnjeno da đački autobusi nisu registrovani na kosovske tablice, odnosno sva vozila su registrovana na ime Raško–prizrenske eparhije na tablice Prokuplje.

Iz kosovske policije kažu da je rukovodstvo srpskog Javnog preduzeća obaviješteno krajem maja da od 1. septembra đački "žuti autobusi" neće moći da prevoze đake, jer nisu registrovani na kosovske tablice. Iz Javnog saobraćajnog preduzeća u Gračanici, osim vozača, niko od odgovornih nije došao na posao u sjedište firme, već su direktor i njegovi saradnici otišli u Kosovski upravni okrug da bi sa načelnikom okruga Srđanom Petkovićem pronašli rješenje.

Regionalni načelnik Školske uprave Predrag Stojčetović izjavio je Srni da je iznenađen informacijom da vozila koja prevoze učenike nisu registrovana. "Problem mora da se reši što pre. U suprotnom, naći ćemo drugog prevoznika za učenike", rekao je Stojčetović. On kaže da je novu školsku 2014/2015 godinu započelo oko 25.000 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na Kosovu, među kojima je oko 1.600 prvačića.

"Nema značajnih promena u broju đaka u odnosu na prošlu godinu", kaže Stojčetović. Bojan Gudžić iz Dobrotina nadomak Gračanice, čija je kćerka danas trebalo da krene u prvi razred, kaže da školska uprava ne može izbjeći odgovornost za nesavjesno postupanje.

"Za svaku je osudu ovo što su nam uradili, što su našoj deci uskratili zadovoljstvo da čuju prvo školsko zvono", kaže Gudžić.

Komentari / 0

Ostavite komentar