Pozvali na prekid vatre u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šef kanadske diplomatije DŽon Berd pozvali su danas na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga između sukobljenih strana.

Srbija 01.09.2014 | 13:41
Pozvali na prekid vatre u Ukrajini

Dačić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Berdom, konstatovao da Rusija i Ukrajina imaju "čudan" odnos prema sankcijama i podsjetio da je Ukrajina podržala sankcije prema Rusiji, ali ih nije sprovela u djelo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrede.

"Ako oni to nisu uradili, ne treba očekivati da će Srbija raditi na svoju štetu", poručio je Dačić i ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da iz svojih ekonomskih interesa neće uvoditi sankcije Moskvi. Berd je rekao da je zadovoljan zbog toga što Srbija, kako je rekao, ne podržava "ilegalnu okupaciju i agresiju" na istoku Ukrajine i pozvao Beograd da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU.

On je poručio da Kanada podržava Srbiju na putu evrointegracija i ocijenio da će ulaskom u EU ona postati još atraktivnija za kanadske investitore. Berd je prvi šef kanadske diplomatije koji je posjetio Beograd, nakon 13-godišnje pauze.

Komentari / 0

Ostavite komentar