Očekuje se nevrijeme u cijeloj BiH

Na teritoriji BiH izdato je narandžasto upozorenje, dok su u Hrvatskoj, u različitim oblastima, izdata žuta, narandžasta i crvena upozorenja.

Bosna i Hercegovina 31.08.2014 | 19:17
Očekuje se nevrijeme u cijeloj BiH

Obilne kiše ponovo prete BiH, pa je za sutra izdato narandžasto upozorenje. Nevreme, od nedelje uveče, pogodiće i Hrvatsku kojoj, u nedelju uveče, stiže jače naoblačenje, na severnom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za 1. septembar, kada se očekuju obilne padavine, praćene jakim udarima vetra, grmljavinom, ponegde i gradom. Očekivana količina padavina u toku 24 sata u centralnim, istočnim i zapadnim područjima biće od 40 do 60 l/m2, a na jugu i severozapadu zemlje od 50 do 80 l/m2.

Mogući su i udari vetra do 40 km/h. Prema prognozi iz FHMZ-a, sutra će biti oblačno vreme s kišom pljuskovima i grmljavinom. U većem delu zemlje se očekuju obilne padavine, praćene jakim udarima vetra, osetnim padom temperature, lokalno i gradom.

Jutarnje temperature iznosiće od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 15 do 23, na jugu, istoku i severoistoku zemlje do 27 stepeni. U utorak će biti pretežno oblačno vreme sa kišom povremeno. Više padavina se očekuju u noći s utorka na sredu. Očekivana količina padavina od 5 do 10 l/m2, ponegdje
do 15 l/m2.

Jutarnje temperature iznosiće od 12 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 14 do 21, na jugu do 28 stepeni. U sredu će biti pretežno oblačno vreme sa kišom u većem delu zemlje. Više padavina očekuje se u drugom delu dana. Očekivana količina padavina iznosiće od 2 do 10 l/m2, na severu Bosne od 10 do 20 l/m2. Jutarnje temperature kretaće se od 13 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 29 stepeni.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vreme sa kišom u većem delu zemlje. Očekivana količina padavina u toku 24 h iznosiće od 5 do 15, na severu Bosne do 20 l/m2. Jutarnje temperature kretaće se od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 19 do 24, na jugu do 29 stepeni.

U petak će u Bosni biti pretežno oblačno vreme sa kišom. U Hercegovini umereno oblačno. Očekivana količina padavina iznosiće od 10 do 20 l/m2, lokalno do 25 l/m2. Jutarnje temperature kretaće se od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 20 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kraćem sunčanom razdoblju u većem delu Hrvatske uskoro opet dolazi kraj. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedelju uveče i pogotovo u noći sa zapada stiže jače naoblačenje, na severnome Jadranu i u zapadu zemlje već se u večernjim satima očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, a u noći obilnija kiša. Vetar većinom slab severoistočni i istočni, na Jadranu ujutro na severnom delu mestimično umerena bura, poslepodne uz obalu zapadni i jugozapadni vetar, a naveče i u noći će jačati jugo. Najviša temperatura od 22 do 27, na Jadranu od 27 do 32°C.

Meteoalarm je zbog mogućnosti nevremena praćenog vrlo jakim vjetrom i obilnom kišom za nedelju objavio žuti, najniži stupanj upozorenja, koje važi za Istru i šire područje Rijeke, za Zagreb i severozapadni deo Hrvatske. Žuta uzbuna znači da je vreme potencijalno opasno.

U ponedjeljak bi trebalo biti pretežno, na Jadranu i u istočnoj Slavoniji, promenjivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na Jadranu i u području uz njega mestimično i sa jačim grmljavinskim
nevremenom. Najviše padavina očekuje se u noći i ujutro na severnom i delu srednjeg Jadrana i u zapadnoj unutrašnjosti, a poslepodne i u noći na utorak u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji, pišu “fokus.ba” i “jutranji.hr”.

Vetar većinom slab, a u severozapadnom području i gorju umeren i jak severac. Na Jadranu će umereno i jako jugo okretati na buru, na severnom delu s olujnim udarima. Temperatura uglavnom od 11 do 16, na većem delu Jadrana i u istočnoj Slavoniji od 18 do 25, na južnom Jadranu od 23 do 28°C.

Situacija s upozorenjima za ponedeljak znatno je složenija, s obzirom da ih je Meteoalarm izdao čitav niz. Najviši, crveni stupanj uzbune, objavljen je za Istru, Rijeku i severno primorje te za šire karlovačko područje i to zbog lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. Očekuje se da bi na području Karlovca moglo pasti i više od 60 litara kiše po kvadratnom metru, a na području Istre i Rijeke i više od 70 litara. Crveni alarm znači da je vreme izuzetno opasno.

Narančasto upozorenje važi za Zagreb i severozapadnu Hrvatsku, Liku i Gorski kotar, srednju Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe. Svuda je izdato zbog izraženijeg grmljavinskog nevremena, s obzirom da se očekuje količina kiše do 60 litara po kvadratnom metru. Dodatno, izdata su i žuta upozorenja zbog olujnih udara vetra, koji se mogu očekivati duž cele jadranske obale, ali i u severozapadnoj Hrvatskoj,
gde bi vetar na udare mogao biti i brži od 65 kilometara na sat.

U DHMZ-u za utorak najavljuju promenjivo vreme s češćom pojavom kiše i pljuskova, na Jadranu i grmljavine. U sredu delimično razvedravanje, ali uz mogućnost lokalnih pljuskova, pogotovo u Slavoniji, gorju i južnoj Dalmaciji. Sveže, ali od srede ponovno toplije.

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, sa najvišom temperaturom do 30 stepeni, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije. Pre podne će biti suvo, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima. Posle podne i uveče mestimično će biti kiše i grmljavine. Duvaće slab i umeren, južni i jugoistočni vetar, u Podunavlju i Banatu povremeno jak.

Najniža temperatura od 12 do 20, a najviša dnevna od 25 do 30 stepeni. U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima.

Uveče i tokom noći kiša i grmljavina. Vetar umeren, povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura oko 20, a najviša dnevna oko 28 stepeni.

U Srbiji će u narednih sedam dana biti promenljivo oblačno i malo svežije s kišom. I u Beogradu se u narednom periodu očekuje slično vreme. Biometeorološka prognoza za ponedeljak, 1. septembar 2014. Očekivana biometeorološka situacija nepovoljno će uticati na srčane i cerebrovaskularne bolesnike. Kod meteoropata su mogući nesanica i promenljivo raspoloženje.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

srbac

31.08.2014 13:23

Ovakvo upozorenje je objavljeno i u maju kad je receno da ce pasti oko 100 l kise po kvadratnom metru sto se i desilo a naz zadesile nevidjene poplave, a tad i pored najava nijedna vlast nije se javila sa bilo kakvim upozorenjem. I sad kad odemo na sajt WEATHER2UMBRELLA vidim se npr.za Srbac da ce do cetvrtka pasti ukupno 139 l kise ne znam sta ovi sa vlasti cekaju.

ODGOVORITE
Name

BL_česma

31.08.2014 18:32

Bože samo daj pameti nadležnim iz HE Bočac da na vrijeme ispuste akumulaciju iz jezera.

ODGOVORITE
Name

Vaučer

31.08.2014 19:56

Ma nema problema, može pasti i 1.000 litara po kvadratnom metru, aktuelna vlast ima dovoljno vaučera da riješi sve probleme, a udakle će novac doći kao pokriće njima???

ODGOVORITE
Name

pajo

31.08.2014 20:25

Ne mogu da vjerujem

ODGOVORITE
Name

Saša

01.09.2014 20:42

Vodostaji većih rijeka, bar u Krajini, za vikend su bili prilično niski i mislim da te rijeke ovaj put neće praviti probleme. Ali se bojim da manji bujični vodotoci hoće. Svejedno, molimo se Uzvišenom Bogu da nas spasi nevolja.

ODGOVORITE