Paradajz crven preko noći

U Srbiji je sve više proizvođača kod kojih povrće, sazri „preko noći“. Posebno je to slučaj kod paradajza.

Srbija 31.08.2014 | 11:21
Paradajz crven preko noći

Naoko sočan i zdrav, ali kada se preseče i zagrize, svima je više nego jasno da je jarkocrvenu boju dobio na brzinu. Mnogi nesavesni povrtari koriste nedozvoljeni etrel, kako bi povrće brže sazrelo, što može da ima i štetne posledice po zdravlje ljudi, posebno kada se upotrebljava bez kontrole.

Profesor ratarstva i povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Nebojša Momirović, upozorava da je mnogo neodgovornih proizvođača u Srbiji.

- Nekad su bili registrovani preparati za regulisanje rasta i dozrevanja višnje, radi jednokratnog branja i ujednačenog zrenja - objašnjava prof. dr Momorivoć. - Nikada, međutim, nije bila odobrena upotreba aktivne materije etrel, naročito kod paradajza i dinje, gde se najviše i koristi. Dozvoljena je isključivo folijarna primena, i to u odrđenoj koncentraciji, koja apsolutno nema nikakve štetnosti po zdravlje čoveka.

Prema rečima profesora Momirovića, kod nas se, radi bržeg zrenja, prispeća na tržište i veće cene proizvoda, umesto folijarne primene radi sistem „kap po kap“.

- Ovim sistemom, u velikim količinama, za nedelju dana može da se izazove zrenje paradajza ili dinje - priča prof. dr Momirović. - Na taj način umanjuju kvalitet i dužinu čuvanja takvih proizvoda, ali mogu da izazovu, u pojedinim slučajevima, i probleme u ishrani ljudi. Reč je o neodgovornosti, jer za dozrevanje postoje jednostavniji, jeftiniji i prirodniji načini. Prirodni hormon zrenja je gas etilen, koji emituju crveni plodovi paradajza i dinje.

Kako objašnjava profesor Momirović, sistemom „kap po kap“, biljka navodnjavanjem kroz koren primi veliku količinu ove aktivne materije i to ima štetne posledice. Zvanično nije dozvoljen i nabavlja se na sivom tržištu.

Procesi ubrzanog sazrevanja povrća i voća poznati su više hiljada godina, priča prof. dr Staniša Stojiljković, šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

- Što se tiče brzih metoda dozrevanja, najčešće su to jedinjenja koja ispušta etilen - objašnjava prof. dr Stojiljković. - U Americi su bile afere kada su umesto dozvoljenog etilena neki farmeri koristili toksični acetilen.

Hormoni rasta, bilo da su dozvoljeni ili nedozvoljeni, pored toga što stimulišu ubrzano sazrevanje, u znatnoj meri negativno utiču na ljudski metabolizam. Ubrzano sazrevanje dovodi do toga da imamo zreo bezukusan paradajz ili crvenu jabuku koja ne miriše.

DOZREVANjE U SLAMI

Nekada se dozrevanje voća i povrća obavljalo u slami ili u pšenici, u ambarima - priča prof. dr Stojiljković. - Pšenica je ispuštala giberinsku kiselinu, dok je slama proizvodila etilen. To su sve simulatori rasta. Inače, jabuka, kruška, breskva i šljiva su vrste voća sa intenzivnijim ispuštanjem etilena. Zato njih ne treba čuvati zajedno sa krompirom, kupusom i crnim lukom, jer će pre vremena proklijati.

SAMO OD PROVERENIH

Pojedini proizvođači u Srbiji ne znaju ni šta kupuju od poljoprivrednih sredstava, a ni koliko smeju da ih koriste, smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- To je javna tajna da povrće nasilno dozreva - kaže Papović. - Taj problem treba rešiti sa Ministarstvom poljoprivrede, da se osnuje Registar poljoprivrednih proizvođača. Tako ćemo znati šta prave i kako prave. Ovako, dokle god imaju slobodnu volju, uvek postoji problem. Zbog toga voće i povrće treba uvek kupovati od dobro proverenih ljudi, a ne od nakupaca. Inspektori, nažalost, kontrolišu minimalno i najosnovnije.

Izvor: Novosti.rs

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MiraISa

31.08.2014 09:38

E zato ko god ima i komadić zemlje treba da zasadi ili zasije.Kad pročitamo ovo, malo se zamislimo i uplašimo a onda krenemo na pijacu i kupujemo otrov. A zemlja ispred kuce...prazna...možda sa nekim cvijećem ali od povrća ništa. Na moje pitanje prijateljici...koja ima veći komad zemlje ispred kuće sa neuglednim travnjakom...zašto ne obradeodgovor je bio "Nisam luda kad imam na pijaci sve što poželim." E nemaš draga moja, sigurno poželiš da se tvoja djeca zdravije hrane...a to ne možeš dobiti kupujući na pijaci... Ja svoju djecu hranim svojim neuglednim ali zdravim povrćem koje sama proizvedem...koliko ću to izdržati ne znam, ali znam da ću saditi i sijati sve dok budem mogla...

ODGOVORITE
Name

heo

31.08.2014 09:38

Ja samo jedem voce i povrce iz Hercegovine jer kod nas se i krave cajevima hrane a kod srbijanca moze kako bilo. Srbijanci varaju na svemu pa su tako sa Englezima ugovorili izvoz kiselog kupusa. Onda su slali kace u kojima je bilo vise kamenja nego kupusa i to su pravdali time da toliko kamenja treba da bi pritisnuo kupus.Englezi im vise nikad to nisu kupili i prekinuli sve odnose sa njima.Isto su uradili i Rusi i EU.Hrvati i Slovenci dodju i pokupuju od tih seljaka dzaba,nose kod sebe pa deo izvezu a od ostalog prave dzemove i sokove.

ODGOVORITE
Name

narkoman

31.08.2014 11:03

Spric cuda pravi ;-)

ODGOVORITE