Služen parastos za poginule u Smolući, Potpeći i Tinji

Na bijeljinskom gradskom groblju u Pučilama danas je služen parastos za 68 srpskih boraca i civila Smoluće, Potpeći i Tinje, a obilježene su i 22 godine od oslobađanja sedam hiljada stanovnika ovih sela iz višemjesečnog okruženja.

Republika Srpska 30.08.2014 | 13:50
Služen parastos za poginule u Smolući, Potpeći i Tinji

Ratni komandant odreda u Smolući major Vlado Todorović rekao je da je to bio najveći proboj u odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su obavile jedinice Garde "Panteri" zajedno sa ozrenskim i semberskim jedinicama Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio da je za četiri mjeseca, u kojima su mještani Smoluće, Potpeći i Tinje živjeli bez hrane, vode, struje, bez oružja, braneći se lovačkim puškama, poginulo 68 ljudi, a oko 200 je ranjeno.

"Da se nije dogodio ovaj proboj, nastupila bi najveća humanitarna katastrofa u prethodnom ratu. Da nije bilo nadljudskog napora boraca Vojske Republike Srpske, kada je u nekoliko dana sve oslobođeno, ne možemo ni zamisliti šta bi se sve dogodilo sa nekoliko hiljada ljudi", rekao je Todorović.

Todorović je napomenuo da je proboj do ovih sela bila humanitarna bitka, zbog čega ovaj dan ima i svečani karakter. "U izuzetno teškim uslovima probijen je obruč oko Smoluće. Svakodnevno smo imali gubitke, poginule i ranjene", prisjeća se Todorović.

Prema njegovim riječima, to je bilo vrijeme kojem bolesni nisu imali priliku da se liječe, ranjenici su, zbog presječenih komunikacija, operisani bez anestezije, amputirane su im noge, a mnogi su umrli sepse.

"LJudi su umirali i od najbezazlenijih rana. Nije postojala mogućnost da se spasu, jer nije bilo lijekova, nikakvih medicinskih uslova da bi im se pomoglo", istakao je major Todorović.

U svojim jedinicama, kaže, imao je 1.100 boraca koji gotovo nikako nisu bili naoružani, ali su branili stanovništvo od muslimanskog neprijatelja koji je bio daleko nadmoćniji i čije snage su se kretale do oko 100.000 vojnika.

"Uz nas borce, bilo je i oko 6.000 stanovnika koji su dali doprinos za četiri mjeseca u opsadi, doturali hranu, izvlačili ranjene i slično", rekao je Todorović.

Za zločin nad stanovništvom Tinje, Potpeći i Smoluće još niko nije odgovarao, a Todorović kaže da je to neshvatljivo, jer je riječ o velikom stratištu Srba.

On je naglasio i da je neshvatljivo da i danas u tim selima lome krstove, zamjenjuju ih nišanima, ruše grobove, mostove. "Nema nikakve šanse ni volje niti ikome pada na pamet da se tamo vrati", objasnio je major Todorović.

Dimitrije Vuković iz Smoluće rekao je da je bio u okruženju zajedno sa 7.000 stanovnika sa mještanima Tinje i Potpeći, a da je u dva mjeseca izgubio dva brata i oca i ostao bez svega. I on smatra nedopustivim i žalosnim što za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Mještanin Smoluće Dimitrije Blažanović, koji je u opsadi muslimanskih snaga izgubio brata, napomenuo je da nijedno od tužilaštava u BiH nije podiglo optužnicu za zločin počinjen u Smolući, Tinji i Potpeći.

Parastosu je prisustvovalo nekoliko stotina građana. Bili su prisutni nekadašnji stanovnici ova tri sela koji danas žive u Semberiji, Posavini, Podrinju, širom Srpske.

Osim rodbine i prijatelja, prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija nekoliko opština regije, kao i brojni građani Bijeljine, te predstavnici gradske vlasti.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

30.08.2014 12:31

Nije ni za jedan zločin podignuta optuznica ,nije ni za proslog rata 41.kada su muslimani bili sa ustasama do 45, pa su tada svi postali partizani,ni tada nije niko odgovarao.

ODGOVORITE
Name

PD

31.08.2014 07:30

Nece ni biti podignuta. Mene cudi i objava.

ODGOVORITE