U Podgorici prva žrtva mišje groznice

Podgoričanin, čiji su inicijli G.P, koji se u Kliničkom centru Crne Gore liječio od mišje groznice, preminuo je nakon komplikacija izazvanih tom bolešću, potvrđeno je iz Kliničkog centra.

Region 30.08.2014 | 13:05
U Podgorici prva žrtva mišje groznice

Načelnik Odjeljenja za nefrologiju Marina Ratković izjavila je novinarima da je kod pacijenta došlo do brzog pogoršanja stanja i da je bolest zahvatila vitalne organe.

Zbog ozbiljnosti stanja u kojem se pacijent nalazio odmah je sazvan konzilijum u kojem je učestvovalo 20 ljekara iz Kliničkog centra različitih specijalnosti, koji su sagledali kliničko stanje pacijenta i donijeli odluku o daljim modalitetima liječenja.

"Nažalost, kod pacijenta je došlo do razvoja velikih i veoma ozbiljnih komplikacija koje su ga vitalno ugrozile i zbog čega je, uprkos intezivnom liječenju i tretmanu, došlo do smrtnog ishoda", rekal je Ratkovićeva.

Ona je objasnila da je zbog, mogućeg brzog razvoja komplikacija, bitno rano prepoznavanje bolesti i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih i terapijskih mjera.

Ratkovićeva je navela da je smrtnost od hemoragijske groznice i dalje 13 odsto, što nije zanemarljivo. Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da su od početka godine do juče dobili 27 prijava mišje groznice i jedan smrtni ishod.

Pet oboljenja je zabilježeno u Beranama, po četiri u Bijelom Polju, Plužinama i Kolašinu, po dva u Šavniku, Mojkovcu, Plavu i Nikšiću, te po jedan u Podgorici i Rožajama.

Komentari / 0

Ostavite komentar