Međunarodni dan nestalih - Srpska traži 1.676 lica

Centralna manifestacija u Republici Srpskoj biće održana na Ozrenu.

Republika Srpska 30.08.2014 | 11:06
Međunarodni dan nestalih - Srpska traži 1.676 lica

Svečanosti će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Na spisku nestalih u Republici Srpskoj nalazi se 1.676 lica, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalazi 625 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila organizovalo je skupove u 11 gradova i opština Republike Srpske. Simbolično, građani su na maketama koje predstavljaju nestala lica upisivali primjedbe na proces traženja nestalih.

Porodice nisu zadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH, jer je u posljednjih pet i po godina identifikovano samo 225-oro nestalih Srba. Zbog toga su najavili da će pokrenuti proceduru vraćanja pitanja nestalih sa Instituta BiH na entitete.
 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

papagaj

30.08.2014 10:26

Istina je spora, ali ipak dođe. Interesantno je da se ovakav skup održava baš na Ozrenu. (Ne)ljudi sa Ozrena su likvidirali preko dvadeset osoba iz sela Jablanica, sela u podnožju Ozrena kod Maglaja, a velike poplave i nabujala Bosna su otkrile zajedničku grobnicu (istinu). Grobnica je bila kod željeznog mosta u ulazu u Doboj iz pravca Maglaja. Žalosno je da se prebrojavaju krvna zrnca i da ćute oni koji znaju gdje su grobnice ili grobovi nestalih. Zato imamo manipulacije i prepucavanja, a bivaju zanemareni oni kojima je stalo do istine i da napokon pokopjaju kosti onako kako to dolikuje ljudima.

ODGOVORITE
Name

Zalosno

30.08.2014 10:31

Srpska ne trazi nikog,da su zainteresovani za potragu predsjednik bi juce bio tamo.

ODGOVORITE