Skandal u Savjetu bezbjednosti UN

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazvao je sinoć klasičnom propagandom izjavu kosovskog ministra Envera Hodžaja da pojedinci iz Srbije pružaju podršku proruskim snagama u Ukrajini.

Srbija 30.08.2014 | 22:03
Skandal u Savjetu bezbjednosti UN

Hodžaj je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN osudio Srbiju zbog, kako je rekao, učestvovanja pojedinaca u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, naglasivši da se vlasti Kosova tome protive.

Podsetivši da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije bez dogovora sa njom, Dačić je uzvratio:

"Da li želimo da živimo u prošlosti ili da idemo u budućnost? Ne znam zašto upetljavate Srbiju u vaš dijalog sa Rusijom. Ako imate nešto da pričate protiv Rusije, o kakvoj zajedničkoj rusko-srpskoj aktivnosti pričate? Vi zloputrebljavate sednicu Saveta bezbednosti za klasičnu propagandu."

On je podsetio da je zajedno sa predstavnicima Prištine i drugim zvaničnicima država Zapadnog Balkana bio u Berlinu gde se razgovaralo o stabilizaciji i konsolidaciji situacije u regionu.

"I vi mislite da je to vaš doprinos tome? Ja sam ovde bio više od deset puta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i nikad se nisam na ovakav način raspravljao s njim. Molim sve ostale koji u vladi Kosova imaju niže funkcije od njega da ne predstavljau veće katolike od pape", rekao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio da Srbija ne učestvuje ni u kakvim agresivnim akcijama bilo gde u svetu.

Kako je rekao, ima građana Srbije muslimanske veroispovesti u Siriji i Iraku, gde učestvuju u dzihadskim organizacijama što Srbija najoštrije osuđuje, a ima i doborovljaca koji učestvuju i na strani proruskih snaga i na strani Ukrajine.

Kako je rekao, ne možemo se suočiti sa budućnošću ako se ne rasvetli naša prošlost.

"Mi hoćemo s vama da postignemo političko rešenje. Vi smatrate da je to rešenje već nađeno, jednostrano ste proglasili nezavisnost, koje su ovde mnoge zemlje podržale.... Srbija je platila dosta za svoje greške, hoćemo li stalno vraćati u prošlost ili želite da idemo dalje ", rekao je Dačić.

Kako je dodao, on i Hodžaj sigurno neće rešiti svetske probleme.

"Dajte da rešimo našu krizu i posvetite se bolje tome... Ako je prošlost jedina naša budućnost ne vredi da razgovaramo o budućnosti na ovakav način", zaključio je on.

Hodžaj je rekao i da je Kosovo zabrinuto zbog sukoba u Iraku i Siriji, kao i zbog "agresije Rusije na Ukrajinu".

"Kosovo je šokirano nasiljem koje se dešava u tim zemljama. Kad je reč o Siriji, ima pojedinaca koji učestvuju u sukobima u toj zemlji. Kosovo je protiv učestvovanja pojedinaca iz Srbije u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini", rekao je Hodžaj.

Takođe, rekao je i da Ruska Federacija danas nije u poziciji da govori o situaciji na Kosovu i regionu.

"Rusija je prešla sve crvene linije međunarodnog reda i zakona, a mi osuđujemo rusku okupaciju Krima i invaziju u istočnoj Ukrajini. Rusija je zato izgubila većinu svog međunarodnog kredibiliteta i legitimiteta da govori o međunarodnom miru, pravdi i stabilnosti", rekao je on. 

Hodžaj je dodao i da su kosovske vlasti zabrinute zbog rusko-srpskih vojnih vežbi najavljenih za 2015. koje vide kao opasnost za bezbednost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Povodom Hodžajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN, rekavši da Hodžajeve reči ne odražavaju stvarnost.

"Događaji na Krimu rezultat referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je preko 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gde je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspešni", rekao je on.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Dačić ke u pravu

30.08.2014 08:34

Dačić je u pravu, zatvorimo vrata prošlosti a otvorimo vrata sadašnjosti i budućnosti.

ODGOVORITE
Name

papagaj

30.08.2014 10:36

Istina boli, a da je istina i Dačića zabolila vidi se po reakciji.

ODGOVORITE
Name

Julio

30.08.2014 12:05

Kostace Srbiju puno, oni sto su otisli gore, da pomognu bracu Ruse.

ODGOVORITE
Name

novi

30.08.2014 12:26

Dobro je rekao ali trebate zaboraviti Kosovski boj da bi isli u buducnost.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

30.08.2014 12:53

Da, istina je teska, istina je da je Kosovo i Metohija oteti od Srpskog naroda. Istina je poznata samo je pitanje ko je zeli vidjeti, kao i u BiH.

ODGOVORITE
Name

Nikada necemo zaboraviti

30.08.2014 15:12

Ко је Србин и српскога рода, и од српске крви и колена, а не дош'о на бој на Косово, не имао од срца порода, ни мушкога ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, рујно вино ни пшеница бела! Рђом капо док му је колена!

ODGOVORITE
Name

Ре јулио

30.08.2014 16:10

Ти си смијешан ако стварно мислиш да иза неких десетак авантуриста стоји Влада Републике Србије.

ODGOVORITE
Name

Žuti

30.08.2014 16:12

Kakav je to skandal kad je čovjek rekao istinu, a Dačića istina vrijeđa. Mogu misliti koliki je skandal napravio Dačić negirajuči te činjenice.

ODGOVORITE
Name

Julio

30.08.2014 16:58

Ali stranr tv kuce su snimale i mozes misliti na BBC -ju ,rusima dolazi podrska i pojacanje iz srbije,i onda prikazase one nepismene budale sa kokardama kako davaju nekoj ruskoj tv-kuci intervju.sad ga normalno ovaj albanac zajebaje i to u un,radi onih budala sto ih maric poziva u emisiju,i normalno ismijava.

ODGOVORITE
Name

Za zuti

30.08.2014 17:30

Nekaze se dzaba kod nas u Bosni svaki muto voli zuto. Tako i ti zuti . Samo onako mlatis praznu slamu! Tipican primjer velikog seljacine koji vozi Mercedesa i mjesa malter po cijeli dan po Baustellama . Od skole nema ni osnovnu redovno zavrsenu ,nego ju je kupio u paketu sa srednjom negdje u Gracanici.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak Tuzlak

30.08.2014 20:06

Kad bi se ja pitao Kosovo vratiti Srbiji to je Srpska zemlja, a Rs i Federciju ukinuti i jednog presednika u Bosnu ubaciti za citavu zemlju da ovi lopovi vec jedno nestanu Bakir Zlatko Dodik i napokon da nasa djeca bolju buducnost imaju kad vec mi nismo imali ! Kroz nasu mrznju prema drugome ostavljamo lose za nasu djecu i njihovu buducnost. I mi hocemo da nasa djeca kasnije imaju mogucnost sta u svom zivotu da postignu!

ODGOVORITE
Name

istina

30.08.2014 20:18

Komentatori ovdje iz BIH zele izjednaciti desetak cetnika koji su otisli u Ukrajinu sa stotinama a mozda i hiljadama mudzahedina koji su iz BIH, sa Kosova,iz Sandzaka i iz Evrope otisli u Siriju ili vec gdje. Licemjerno i nema objasnjenja niti opravdanja za takvo poturanje.

ODGOVORITE
Name

ozrenac

31.08.2014 06:54

Da je Srbija nekadasnja i trbala bi pomoci braci u Ukrajini niko se ne buni sto Hrvatska salje helikoptere dokazanim fasistima iz Ukrajine ali je zalosno kako ovi pojedinci pisu o njima, bilo bi dobro zaboraviti i da smo Srbi.

ODGOVORITE
Name

Tenkovi

31.08.2014 08:00

Istini treba pogledati u oči,tako i ovaj skandal,ako se moze nazvati skandalom. A što se tice komentara,ovo samo pokazuje koliko je drustvo zatrovano nacionalizmom.

ODGOVORITE
Name

mimo

01.09.2014 06:24

Sve je to smešno i žalosno. Niko nikad plaćenicima nije zabranio da idu i da ratuju. Od pamtivjeka uvijek su ljudi bežali od svojih kuca u tuđe zemlje i ratovali za neke njihove ideale.

ODGOVORITE
Name

NoName

01.09.2014 14:07

Bosnjak Tuzlak svaka cast na komentaru! Trebali bi svi da ga procitaju!!

ODGOVORITE