Zemlje EU spremne da pomognu

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su Njemačka i ključne zemlje EU na jučerašnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu izrazile spremnost da regionu odmah pomognu u oblasti vladavine prava, konkurentnosti i demokratizacije i razvoja institucija.

Bosna i Hercegovina 29.08.2014 | 17:28
Zemlje EU spremne da pomognu

Lagumdžija je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da, kada je riječ o vladavini prava i reformi pravosudnog sektora, u slučaju BiH znači što brže otvaranje kreativnije reforme, posebno u pogledu ispunjavanju poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU.

On je naveo da druga oblast obuhvata podizanje konkurentnosti BiH i regiona zapošljavanjem i jačanjem malih i srednjih preduzeća i promovisanjem projekata koji se odnose na infrastrukturno povezivanje u regionu, te projekata o energetskoj efikasnosti i jačanju regiona.

"U okviru ove oblasti predviđeno je i kreiranje vrijednosnih lanaca, odnosno klastera firmi koje su povezane u jednu tehničko-tehnološku cjelinu i prelaze granice zemalja zapadnog Balkana", kaže Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da demokratizacija i razvoj institucija prije svega podrazumijeva reformu administracije, a da u slučaju BiH znači da se poslije oktobarskih izbora može očekivati aktivniji pristup u skladu s aprilskim kominikeom EU o novom pristupu BiH.

On je ocijenio da poslije oktobarskih izbora treba razgovarati uz uključenost EU i drugih međunarodnih "igrača" i vidjeti koji bi set strukturalnih reformi značio efikasniju BiH i efikasnije institucije sistema.

"Očigledno je da će naredna godina biti godina ozbiljnih ustavnih reformi i da ćemo imati novi dogovor o BiH", smatra Lagumdžija.

On je istakao da jučerašnji skup u Berlinu predstavlja novi pristup EU prema Balkanu, koji je definisan na solunskom samitu ministara inostranih poslova, a da je namjera da se u naredne četiri uradi nešto
na konkretnoj projektnoj saradnji na osnovu pozitivne političke dinamike, koja je stvorena u regionu.

Lagumdžija je naglasio da su na skupu u Berlinu bili predstavnici više od 250 njemačkih firmi koje su spremne da ulažu u region i da je njemački kancelar Angela Merkel najavila podršku takvim firmama.

On je najavio da će zajedno sa evropskim komesarom za proširenje u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN biti domaćin ministrima inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana da bi bila napravljena priprema za oktobarski sastanak ministara inostranih poslova i privrede regiona u Beogradu.

Lagumdžija smatra da je interes Beograda stabilnost Srbije kroz stabilnost BiH i regiona, te integracija njenih poslovnih kapaciteta sa poslovnim kapacitetima BiH.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

papagaj

29.08.2014 15:47

Trebali bi znati da bez Njemacke ne ide nikako, a to nam je i istorija (po)kazala. Sedam je Jugovica otislo na Kosovo, a milion u Njemacku...

ODGOVORITE
Name

vaga

30.08.2014 07:52

Ako su zemlje EU cijelo vrijeme htjele da pomognu onda ste vi politčari ovdje sve sami razvalili. Medjutim nije tačno da je EU ovdje htjela da pomogne. Oni su vama političarima dobro pomogli da nas potpuno raskućite. Koristili su i koriste najmoćnije oružje, nezaslužen, nezaradjen, gotov novac.

ODGOVORITE