Deklaracija važan korak u procesu pomirenja

Predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter uputio je danas čestitke potpisnicima "Deklaracije o ulozi država u rješavanju pitanja lica nestalih usljed ratnih sukoba", za koju je naveo da predstavlja hrabar i važan korak u unapređenju procesa pomirenja na zapadnom Balkanu.

Svijet 29.08.2014 | 17:12
Deklaracija važan korak u procesu pomirenja

Deklaraciju su danas u Mostaru potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović i Crne Gore Filip Vujanović.

Burkhalter smatra da Deklaracija, koju je pripremila Međunarodna komisija za nestala lica, stvara pretpostavke za dalje poboljšanje odnosa među zemljama i građanima regiona, prije svega među pripadnicima mlade generacije.

"Prihvatanjem odgovornosti država za rješavanje pitanja nestalih osoba, vlasti bi mogle dati i doprinos jačanju razvoja demokratskog društva i odgovornosti u institucijama vlasti", naglasio je Burkhalter, koji je ministar inostranih poslova Švajcarske.

On je naveo da je Švajcarska kao država koja predsjedava OEBS-om dala podršku realizaciji ove regionalne incijative, te pozvala i druge države da se pridruže u njenoj realizaciji, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

Burkhalter je dodao da će njegov specijalni predstavnik za zapadni Balkan Žerar Študman nastaviti da pruža podršku potpisnicama u realizaciji preuzetih obaveza.

On je napomenuo da je cijeli OEBS, sa posebnim naglaskom na misije ove organizacije u regionu, na raspolaganju domaćim vlastima, te da je spreman dati doprinos realizaciji procesa pomirenja u regionu i šire.

Cilj potpisane Deklaracije je da ojača ulogu država i regionalnu saradnju da bi se završio proces traženja nestalih u regionu.

Komentari / 0

Ostavite komentar