Cilj cijeli Balkan u EU

U stotoj godini od početka Prvog svjetskog rata u Berlinu su se danas u okviru prve "Konferencije o zapadnom Balkanu" sastali šefovi vlada, ministri spoljnih poslova i ministri privrede iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Crne Gore, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Slovenije, predstavnici Komisije Evropske unije, buduće zemlje domaćina Austrije kao i Francuske.

Svijet 28.08.2014 | 22:19
Cilj cijeli Balkan u EU

U Završnoj deklaraciji je istaknuto da je cilj u naredne četiri godine stvariti konkretan napredak u procesu rješavanja otvorenih bilateralnih i unutrašnjih državnih pitanja u regionu.

Postoji zajednička želja za jačanjem regionalne ekonomske saradnje i postavljanje osnove za održiv rast.

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da želi da proces širenja EU na Zapadni Balkan teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od zemalja.

"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sedeli zajedno, da se ne svađaju i razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti je dokaz toga da je posljednjih godina puno napredovano u regionu, a Evropska komisija i članice EU žele dalje da pomažu", istakla je Merkelova.

Merkelova je objasnila da se radi o rješenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak.

U deklaraciji je istaknuto da tamo gdje dobar uticaj regionalnih susjeda može olakšati savladavanje unutrašnjih političkih izazova, mora se i koristiti.

Ovo se u posebnoj mjeri odnosi na oživljavanje procesa reformi u Bosni i Hercegovini.

"Za godinu dana možemo provjeriti da li se nešto pomaklo. Poslije izbora u Bosni i Hercegovini predstoji pitanje formiranja vlade i Njemačka je spremna da podrži, ali na to moraju biti spremne stranke", rekla je Merkelova.

Priključivanje regiona EU je zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj, istakao je i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Sljedeći krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri provode reforme", rekao je Barozo.

Zemlje učesnice se slažu da se moraju preduzeti dalje mjere za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države zapadnog Balkana su potvrdile svoju volju da poduzmu dalje reforme za povećanje pravne bezbjednosti u svojim zemljama, da očuvaju i jačaju nezavisnost pravosuđa.

U pluralističkoj demokratiji i opozicija mora takođe imati svoju ulogu u parlamentarnoj strukturi i iskoristiti je, istaknuto je u deklaraciji.

Njemačka se smatra i dalje obaveznom da podrži slobodu medija u regionu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

papagaj

29.08.2014 05:54

Balkan je sličan kokošinjcu. Ko je jači biva na štangi, a ne na tlu.

ODGOVORITE