Čemu služi Anketni odbor za poplave?

Narodna skupština Republike Srpske je prije gotovo dva mjeseca formirala Anketni odbor koji je zadužen da preispita rad nadležnih organa i organizacija prije i tokom poplava u maju.

Republika Srpska 28.08.2014 | 16:46
Čemu služi Anketni odbor za poplave?

Od tada do danas sedam članovi odbora nisu sjeli za isti sto, jer sjednica Anketnog odbora nikada nije održana a poplavljeni čekaju bilo kakve informacije.

Te informacije, čini se, neće uskoro dočekati. Umjesto da se Odbor pozabavi utvrđivanjem eventualne odgovornosti i pročešlja rad Robnih rezervi, Civilne zaštite i Voda Srpske, sada se vodi rasprava ko je glavni krivac što izabrani članovi, inače narodni, poslanici nisu ništa uradili.

PDP-ov Branislav Borenović odgovornost prebacuje na prvog čovjeka Anketnog odbora, SNSD-ovog Spomenka Vasilića. Borenović je, kaže, i napismeno tražio odgovore na nekoliko pitanja ali bezuspješno.

Reagovao je i NDP-ov Vojisliv Gligić kao član Anketnog odbora. Predsjedniku Parlamenta Srpske je uputio dopis o tome da do sada ništa nije urađeno. A odbor je dužan da o svim informacijama do kojih dođe o istrazi obavjesti upravo NS i javnost.

I dok pojedini članovi prst krivice upiru u SNSD-ovog Spomenka Vasilića, on odgovara zašto sjednica Anketnog dbora nije održana. Za BN televiziju pojašnjava razloge i poručuje da će sve članove okupiti za isti sto početkom septembra.

Na prijedlog poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a i SP, Narodna skupština je usvojila ideju o formiranju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o djelovanju lokalnih i republičkih institucija u vrijeme poplava. Sada i sami predlagači, priznaju da su svi podbacili.

Članovi Anketnog odbora mogu tražiti bilo kakve informacije od Robnih rezervi, Civilne zaštite, Voda Srpske i imaju mogućnost saslušanja javnih funkcionera.

Nastavi li se dosadašnjim tempom, izvjesno je da niko neće biti saslušan i da će formiranje odbora biti samo mrtvo slovo na papiru. Do sada je Specijalnom tužilaštvu podnesena jedna krvična prijava, koju je protiv NN lica podnio predsjednik Republike Srpske. I na tome je sve ostalo.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

28.08.2014 15:30

Brig anjih za poplave, bile-prosle. Sramota bavi se SNSD-e kampanjom i kupovinom glasova za 50 km.

ODGOVORITE
Name

Bojan

28.08.2014 15:34

Mozete kako hocete, ali NE do kad hocete.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

28.08.2014 16:34

Kao i svi ostali. Da njihovi clanovi dobiju naknade i da ne rade nista. A ne rijetko da pokriju kriminal i korupciju... Ako hoces da se ne uradi nista formiras radnu grupu ili anketni odbor...

ODGOVORITE
Name

Absurd

28.08.2014 17:43

Zadnja rečenica je vrh: "Do sada je Specijalnom tužilaštvu podnesena jedna krvična prijava, koju je protiv NN lica podnio predsjednik Republike Srpske. I na tome je sve ostalo. ". Praktično: Dodik podnijeo krivičnu prijavu instituciji koju 100% kontroliše protiv NN (a to su osobe koje su ne radeći svoj posao stvorili situaciju da razmjere šteta od poplave budu ovolike), a Dodik je jedan od NN.

ODGOVORITE
Name

Mia

28.08.2014 19:08

Čuj čemu služi.. pa da bi mogli reći narodu da su formirali ANKETNI ODBOR. Jer kad običan narod to čuje, zvuči kao nešto veliko i bitno i pomisle jadni da će im to pomoći.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

29.08.2014 04:54

Bitno je da su formirali anketni odbor treba to platiti zato nama skidaju od vaucera procjena je bila 2450 km a oni su dali 2100km zato vi provjerite prije nego sto pocnete trositi.hvala im

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

29.08.2014 06:46

Jednako kao i sudovi, policija, inspektorati, tužilaštva... Za prikrivanje i zataškavanje kriminala vladajuće oligarhije. Tri mjeseca od katastrofe koja je uništila hiljade porodica a gospoda nije našla vremena da organizuje barem jedan sastanak jer znaju da bi ozbiljnom istragom našli krivce upravo u vrhu vlasti

ODGOVORITE
Name

Рубин

29.08.2014 07:00

Приједлог Народној (СНСД-овој) скупштини: под хитно формирати анкетни одбор за провођење анкете о кривичној одговорности у кокошињцу званом СНСД и утврдити кривичну одговорност која је још кока снијела мућак!

ODGOVORITE