Deficit nastavnika matematike i fizike

U većini škola u Republici Srpskoj još postoji deficit nastavnika iz matematike i fizike, ali u naredne dvije-tri godine taj problem će biti riješen, rekao je danas u Trebinju direktor Republičkog predagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Republika Srpska 28.08.2014 | 16:59
Deficit nastavnika matematike i fizike

Damjanović je istakao da se na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci školuje taj kadar, pa se očekuje da će narednih godina školstvo dobiti oko 200 profesora matematike, fizike i informatike.

Nakon današnjeg savjetovanja koji je Republički pedagoški zavod organizovao za direktore, pedagoge, nastavnike i profesore iz istočnohercegovačkih osnovnih i srednjih škola, Damjanović je istakao da u 15 srednjih stručnih škola u Srpskoj neće više biti modularno planiranje opšteobrazovnih predmeta.

Prema njegovim riječima, urađeni su i novi nastavni planovi i programi za djecu sa posebnim potrebama koja pohađaju nastavu u redovnim školama.

"U novom nastavnom planu i programu za osnovne škole nismo se isključivo bazirali na nastavne sadržaje nego smo razmišljali o ishodima učenja, te dali dobra didaktička uputstva nastavnicima", rekao je Damjanović. On je istakao da će, primjenjujući novi nastavni plan i program za osnovnu školu, nastavnici imati šansu da putem godišnjeg planiranja utiču na smanjenje nepotrebnih nastavnih sadržaja i na taj način rasterete učenike da bi njihovo znanje bilo što funkcionalnije.

Damjanović je napomenuo da će Republički pedagoški zavod u narednom periodu mnogo pažnje posvetiti stručnom usavršavanju profesora, nastavnika, direktora i stručnih saradnika. Savjetovanju su prisustvovali direktori i pedagozi iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja, LJubinja i Berkovića.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pero

28.08.2014 18:50

200 nastavnika ne treba u Srbiji, a oni hoce da ih naprave. matematika se mora nauciti, a ne kupovati.

ODGOVORITE
Name

fizmat

28.08.2014 19:18

U ovoj zemlji malo ko više zna šta predstavljaju pojmovi matematika i fizika. Sve je dovedeno do apsurda, i ti pojmovi odavno nisu više u potrebi. Zato svi znaju šta znače korupcija, nepotizam, kriminal, kumovi, vlast, trgovina, ima l' tu mene, stranka, itd...Neće se to lako promijeniti...

ODGOVORITE
Name

Inženjer

28.08.2014 19:20

Nastavnici fizike i matematike treba da rade za 900KM a nepismeni, neupotrebljivi političari za 4000KM i više. Neće moći.

ODGOVORITE
Name

vukoje

29.08.2014 06:02

Nažalost, istina je i ono što se često priča kao vic. Čuli ste već: "Do završetka studija su mi ostale još 4 rate školarine". (a koji ispiti, pojma oni nemaju) Fakulteti se sada reklamiraju "Za 3 godine do sigurne diplome", a ko pominje znanje? Zato sada naša djeca u školi od kvazi profesora, koji su prilično oskudnog znanja, i nemaju šta naučiti, a roditelji su osuđeni da plaćaju dodatne časove za matematiku, hemiju.. Nije problem kad neko kupi diplomu radi sebe i da je ima, problem je kad takav počne da radi kao stručan kadar i posebno u prosvjeti.

ODGOVORITE