Partizanov plan za rušenje Nefčija

Crno-bele u Azerbejdžanu dočekalo 38 stepeni Celzijusa, a igrači veruju da imaju recept za "naftaše" u revanšu baraža za Ligu Evrope.

Fudbal 28.08.2014 | 08:15
Partizanov plan za rušenje Nefčija

Jutarnjim letom od Beograda ka Bakuu koji je trajao nešto više od tri sata fudbaleri Partizana doputovali su u sredu oko 15 časova po lokalnom vremenu (u podne po srpskom) u prestonicu Azerbejdžana.

Još na letu "Er Srbije" bilo je jasno da je Marko Nikolić uspeo da opusti svoj tim. Osmesi optimizma bili su deo prtljaga crno-belih. U ekspediciji Beograđana nadaju se da će i na povratku sa puta to biti ukras ovog gostovanja.

Jedan od najiskusnijih u redovima vicešampiona Danko Lazović nije bio preterano raspoložen za priču.

- Želeo bih da uspešno prebrodimo Baku, pa bih onda više pričao o svemu - kratak je Lazović koji je vreme u avionu skraćivao čitanjem štampe i nije se odvajao od dugogodišnjeg prijatelja Saše Ilića.

Navijači očekuju više, mnogo više od Petra Škuletića. Napadač Partizana nada se rezultatu koji Partizan vodi pravo u Nion, na žreb za Ligu Evrope. Kratko podsećanje na gostovanje Ludogorecu i dve šanse u prvih deset minuta te utakmice nije bilo na odmet.

- Ma, voleo bih da mi se namesti bar jedna takva situacija u Bakuu. Ubeđen sam da ne bih promašio. Uostalom, neka gol da bilo ko,pa da na vreme primirimo domaću publiku i igrače Nefčija- kaže Škuletić čiji bi gol skratio iščekivanje i nadanja, jer Partizan teško da može da se nada prolazu u Ligu Evrope ako bude igrao na "nulu".

Miran let preko Rumunije i Turske, na visini od 10.000 metara i na temperaturi od minus 45 Celzijusa nije bio ni nalik onom kada se Boing prizemljio u Bakuu. Ništa od najavljenih 35, već nesnosnih 38 u plusu...

- Spremni smo i za ovo, kao što vidite - bio je spreman i za ovu situaciju trener Marko Nikolić pokazujući na odevnu kombinaciju svojih igrača, koji su bili u bermudama i majicama kratkih rukava.

Partizan u četvrtak čekaju isti vremenski uslovi i po svemu sudeći pun stadion.

- Prilagodićemo se okolnostima koliko god možemo. Čujem da domaćin danima zove navijače na revanš na nacionalni stadion. Visoka temperatura, vremenska razlika od tri sata i ostali uslovi za igru diktiraju i naš tempo pripreme za ovaj meč. Spremni smo na sve - uverava Nikolić.

Partizan nastavlja tako letnju turneju posle 3:0 i 3:1 protiv Toršavna, posle 0:0 i 2:2 sa Ludogorecom. Rezultat od 3:2 protiv Nefčija od pre nedelju dana ostavlja nadu za optimizam da se niz bez poraza nastavi i na obali Kaspijskog mora.

Predsednik Partizana Dragan Đurić je pošao na put sa svojom ekipom. Uz njega je bio i prvi saradnik, potpredsednik Mile Jovičić. Izostao je stalni član ekspedicije, drugi potpredsednik Ratomir Babić.

Zanimljivo je da će i fudbaleri Nefčija, u neku ruku, igrati na gostućem terenu. Pošto njihov stadion ne ispunjava uslove za baraž Lige Evrope, UEFA je odlučila da se meč igra na nacionalnom stadionu koji nosi naziv "Republika" i koji prima oko 20.000 navijača. To bi za Partizan mogla da bude mala olakšavajuća okolnost, ako već nije podatak da sunce u Bakuu danima nemilosrdno peče i da se temperatura ne spušta ispod 35 stepeni.

Trener crno-belih Marko Nikolić poveo je na put u Baku 19 fudbalera. Odlučio se da u Beogradu ostavi nedovoljno oporavljenog Vladimira Volkova koji se još oporavlja od povrede primicača koju je zaradio u Nišu. Među putnicima nije ni Predrag Luka, koji očigledno nije u takmičarskoj formi, jer je izostao iz protokola i na nedeljnom prvenstvenom meču sa Donjim Sremom.

Marko Nikolić je pred polazak na putu Baku rekao da će se Nikola Ninković izviniti navijačima za nevaspitan gest po izlasku sa terena i dve promašene šanse pre sedam dana. Međutim, od izvinjenja juče nije bilo ništa... Ninković se u avionuopredelio za slušanje muzike, čitanje novina, ali je pre leta samo kratko prokomentarisao neprijatnu situaciju:
- Dogovorio sam se sa trenerom da o svemu što se dogodilo prošlog četvrtka popričamo po povratku u Beograd. Ne bih više ništa govorio o onome što se desilo.

Fudbaleri Nefčija igraće u svojoj domaćoj opremi koja je identična Partizanovoj. Bele čarape i šortsevi i crno-beli dresovi. Beograđani će na teren istrčati u kombinaciji koju je već u "Zemunelu" spremio ekonom Branko Vučićević i koja je na gostovanjima protiv Voždovca i Radničkog u Nišu imala svoju promociju, ali i pun pogodak: kompletno siva.

Marko Nikolić ima jasnu kalkulaciju: da na odmor zbog obaveza reprezentacije Srbije i meča sa Francuskom ode bez poraza.
- Želimo da uspešno preskočimo Baku i Nefči, da uđemo u Ligu Evrope, a da posle ciklus od tri prvenstvene pobede zaokružimo uspešnim gostovanjem Radu u nedelju. Nadam se da su i igrači shvatili da je ovo jedini način da na odmor odemo raspoloženi - kaže Nikolić.

Nefciju i Partizanu će suditi austrijski arbitri predvođeni Robertom Šorgenhoferom. Austrijanac je, navodno, poznat kao sudija koji je principijelan i koji ne "pada" na pritisak sa domaćih tribina. Ono što je još zanimljivije je podatak da će kontrolor suđenja na ovoj utakmici biti legendarni biši francuski arbitar Mišel Votro.

NEFČI - PARTIZAN
Stadion "Republika". Sudija R. Šorgenhofer (Austrija). Početak: 18 RTS
NEFČI: Stamenković - Silva, Junuzade, Kardoso, Bertuči - Ramos, Sejdov - Abdulajev, Vobaj, Flavinjo - Nfor.
PARTIZAN: Lukač - Vulićević, B. Ilić, Stanković, Petrović - Drinčić, Brašanac, Živković, Grbić - Lazović, Škuletić.

LIGA EVROPE
PLEJ-OF, revanši
ČETVRTAK

(17.00) Lokomotiva M. - Apolon (1:1)
(18.00) Krasnodar - Sosijedad (0:1)
(18.00) Metalist - Ruh (0:0)
(18.00) Nefči - Partizan (2:3)
(18.00) Omonija - Dinamo Mo. (2:2)
(18.15) PAOK - Zimbru (0:1)
(18.45) Astra - Lion (2:1)
(19.00) Rostov - Trabzon (0:2)
(19.00) Hajduk - Dnjipro (1:2)
(19.00) Šerif - Rijeka (0:1)
(19.00) Soligorsk - PSV (0:1)
(19.30) Makabi T.A. - Asteras (0:2)
(19.30) Tvente - Karabag (0:0)
(20.00) Fejenord - Zorja (1:1)
(20.00) Mitjeland - Panatinaikos (1:4)
(20.30) Debrecin - Jang Bojs (1:3)
(20.30) Rapid - Helsinki (1:2)
(20.30) Sparta - Cvole (1:1)
(20.30) Sent Etjen - Karabuk (0:1)
(20.30) Torino - RNK Split (0:0)
(20.30) Cirih - Trnava (3:1)
(20.45) Hal - Lokeren (0:1)
(20.45) Inter - Stjarnan (3:0)
(20.45) Borusija M. - Sarajevo (3:2)
(20.45) Nasional - Dinamo Mi. (0:2)
(20.45) Totenhem- AEL (2:1)
(20.45) Viljareal - Astana (3:0)
(21.00) Briž - Grashopers (2:1)
(21.00) Dinamo Z. - Petrolul (3:1)
(21.00) Legija - Aktobe (1:0)
(21.00) Rio Ave - Elfsborg (1:2)
* Žreb za Ligu Evrope u petak u 13.00

Komentari / 0

Ostavite komentar