Banjaluka 2014.: Bedene brani titulu, stiže Troicki

Prošlogodišnji pobjednik banjalučkog čelendžera, Slovenac Aljaž Bedene, nastupiće i na 13. izdanju ovog turnira, što će biti prvi put da jedan teniser brani pehar osvojen u gradu na Vrbasu.

Tenis 27.08.2014 | 19:45
Banjaluka 2014.: Bedene brani titulu, stiže Troicki

Najveću prijetnju predstavljaće mu zemljak Blaž Rola, te Španac Albert Ramos-Vinolas, 88, odnosno 96. teniser na ATP listi najboljih svjetskih tenisera, koji su postavljeni za dva prva nosioca. Uz njih, tu je i Viktor Troicki, nekada 12, a sada tek 408. igrač na svijetu, čiji uspon ka vrhu je krenuo baš iz Banjaluke kada je, 2005. godine, iz kvalifikacija stigao do finala.

Nema sumnje da će Troicki imati veliku podršku domaćih ljubitelja tenisa, ali i da se sam nada kako bi istorija mogla da se ponovi. Takođe, tu je i Rumun Viktor Hanesku, pobjednik čelendžera iz 2012. godine, što potvrđuje da će ovogodišnji turnir biti izuzetno jak i kvalitetan.

Smotra počinje u subotu, 6. septembra, prvim mečevima kvalifikacija, dok glavni dio startuje dva dana kasnije i trajaće do nedjelje, 14. septembra.

- Mi smo još 2009. godine podigli nivo turnira i od tada je njegova vrijednost 100.000 dolara. Nagradni fond iznosi 75.000, dok se preostalih 25.000 dolara odnosi na takozvani “hospitaliti”, što znači da svi učesnici imaju obezbijeđen smještaj. Pobjednik čelendžera dobiće 100 ATP bodova, te iznos od 9.200 evra, dok će finalista iz Banjaluke otići bogatiji za 5.400 evra i 60 ATP bodova – naglasio je direktor takmičenja Milan Radaković, inače prvi čovjek TK Mladost, organizatora čelendžera.

Prema njegovim riječima, nekada jedan od najboljih svjetskih tenisera, Viktor Troicki, dobio je od organizatora “vajld kard” i potvrdio svoj dolazak, dok je druga pozivnica otišla u ruke mladog Nikole Milojevića, najperspektivnijeg srpskog juniora.

- U Banjaluci se igra jedan od posljednjih turnira na šljaci u toku sezone, pa igrači koji vole ovu podlogu koriste priliku da još malo poprave svoj plasman na ATP listi prije prelaska na tvrde podloge. Za nas je dodatni motiv što nam dolaze teniseri iz čak 21 zemlje i nastojaćemo da opravdamo visoka očekivanja. Na to nas, uostalom, tera i činjenica da smo dva puta proglašavani za najbolji sportski događaj grada Banjaluka, te priznanje za najuspješniju manifestaciju u Republici Srpskoj – dodao je Radaković.

Direktor turnira iznio je i zanimljiv podatak da je pehar namijenjen pobjedniku čelendžera težak čak 18 kilograma, kao i da će i ove godine svi banjalučki klubovi poslati svoje najmlađe članove, njih gotovo 100, da odrade posao skupljača loptica.

Već po tradiciji, banjalučki čelendžer neće proći bez dva poznata lica. Jedno od njih je Tamara Vrhovac, međunarodni sudija iz Hrvatske, koja na ovaj turnir dolazi od njegovih početaka. I ovaj put u Banjaluku će stići direktno iz SAD, sa US Opena.

Drugi je Italijan Simone Vanjoci koji je preskočio samo prvo izdanje turnira, a nakon toga više nijedan. Čak je odbijao i pozive da učestvuje na mnogo unosnijim smotrama, samo da bi stigao u Banjaluku. Sada ga nema na spisku učesnika, već je među rezervama, ali prema riječima direktora Milana Radakovića, biće u najvećem gradu Srpske kao gost.

UČESNICI
Dvanaest dana prije početka turnira poznata su imena 24 učesnika čelendžera: To su Blaž Rola (88. na ATP listi, Slovenija), Albert Ramos-Vinolas (96, Španija), Andreas Hajder-Maurer (111, Austrija), Aljaž Bedene (133, Slovenija), Ante Pavić (139, Hrvatska), Viktor Hanesku (150, Rumunija), Andrej Martin (153, Slovačka), Čejs Bjukenon (158, SAD), Jaroslav Pospišil (196, Češka), Nikola Mektić (220, Hrvatska), Ruben Ramirez Hidalgo (225, Španija), Peđa Krstin (238, Srbija), Aldin Šetkić (247, BiH), Artur de Gref (252, Belgija), Tristan Lamasin (259, Francuska), Kimer Kopejans (261, Belgija), Jan Hernih (273, Češka), Artem Smirnov (288, Ukrajina), Valeri Rudnev (289, Rusija), Aslan Karacev (299, rusija), Bastian Trinker (303, Austrija), Džejson Jung (308, SAD), a pozivnice organizatora dobio je i srpski tandem Viktor Troicki – Nikola Milojević.

ATP, takođe, ima pravo na još dvije specijalne pozivnice, dok organizator ima pravo na još dva “vajld karda”. Četiri tenisera učešće u glavnom kosturu steći će kroz kvalifikacije.

Komentari / 0

Ostavite komentar