Adžić: Nije bilo progona iz Ilijaša

Muslimani i Hrvati nisu bili prognani iz sarajevske opštine Ilijaš tokom sukoba u BiH, izjavio je danas svjedok odbrane Ratko Adžić na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratku Mladiću u Hagu.

Republika Srpska 26.08.2014 | 19:29
Adžić: Nije bilo progona  iz Ilijaša

Na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića da li je postojao plan za progon muslimana i Hrvata, svjedok je odgovorio: "Apsolutno ne".

Adžić, koji je za vrijeme rata bio predsjednik Skupštine opštine Ilijaš i komandant lokalnog kriznog štaba, rekao je da je odlazak muslimanskog i hrvatskog stanovništva bio dobrovoljan, nastao kao posljedica sukoba, te da su odlazili s ciljem da napuste krizno područje, prenose mediji.

Tvrdnju tužitelja Kamije Bajbls, tokom unakrsnog ispitivanja, da je muslimanima bila "neophodna" Adžićeva dozvola da napuste područje opštine, svjedok je opovrgao, napominjući da su želju za odlaskom
muslimanski civili prijavljivali lokalnom Crvenom krstu koji je bio organizator.

"Ja sam bio za to da se ljudima dozvoli sloboda kretanja, da idu gdje hoće", rekao je Adžić, negirajući tvrdnje optužbe da je komandovao i vojnim jedinicama u Ilijašu.

Demantujući tvrdnje tužioca da je Sarajevo bilo pod opsadom VRS, Adžić je istakao da su grad prvo iznutra zatvorile muslimanske snage, te da je tek nakon toga srpska vojska napravila linije odbrane okolo.


Komentari / 0

Ostavite komentar