Policija prva po korupciji u Srpskoj

Zdravstvo više nije najkorumpiranija oblast u Republici Srpskoj. Istraživanje Centara civilnih inicijativa
su pokazala da je  na sam vrh korupcije “zasjela” policija.

Republika Srpska 25.08.2014 | 19:31
Policija prva po korupciji u Srpskoj

U oblasti zdravstva mito je, izgleda iskorjenjeno, jer je većina anketiranih građana tvrdila da u posljednjih godinu dana nisu davali mito zdravstvenim radnicima, izjavio je projekt koordinator CCI Zoran Adžaip tokom akcije  “Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu”  koja je održana na banjalučkom Trgu Krajine.

U Republici Srpskoj najkorumpiranija je policija, a ne kao što su to do sada bili ljekari i drugo medicinsko osoblje, pokazala su istraživanja CCI-ija

Prema ovom istraživanju, čini se da građani polako zaboravljaju šta znači mito u javnom zdravstvu, što je popilično začuđujuće, kaže Adžaip.

Bez obzira na ove podatke, korupcije u zdravstvu, ipak ima, što dokazuju manipulacije u javni nabavkama i njihova netransparentnost, konstatovao je Adžaip tokom akcije CCI-ja “Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu” , koja je održana  na banjalučkom Trgu Krajine kada su građanima djeljeni materijali kojim se želi ukazati da je njihova uloga u tom "lancu“ veoma važna.

BN TV

 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Ssssss

25.08.2014 17:38

Nema gore drzave i vecih lopovaaaaa.

ODGOVORITE
Name

srbin

25.08.2014 17:56

Ma nije tacno da je iskorijenjena korupcija u zdravstvu, moj komsija ima bolesnu majku nadavo se covjek para doktorima da malo bolje povedu racuna.

ODGOVORITE
Name

Korupcija KV

25.08.2014 18:39

Korupciju na državnom nivou je "učinio legalnom" bivši Ministar (ne)pravde iz Kotor Varoša koji je prodavao pomilovanja, prodavao ispite za notare i vještake, kupovao državnim budžetskim parama po basnoslovnim cijenama neuknjižene poslovne prostore bez odobrenja za policijske agencije, podržavao krađu šume u Kotor Varošu, uništavao sposobne kadrove da progura režimu podobne kadrove, lovio medvjede po Šipovu o državnom trošku i na kraju kao nesposoban a režimu podoban kadar postavljen na uvaženu funkciju... ŽALOSNO ZA SVE POŠTENE GRAĐANE REPUBLIKE!

ODGOVORITE
Name

vaga

25.08.2014 19:11

Sve u svemu, najgori smo na svijetu.

ODGOVORITE
Name

MISA

25.08.2014 19:18

PA TO BAJINA POLICIJA, STA DRUGO MOZE BITI????

ODGOVORITE
Name

zvornik

25.08.2014 19:24

Korupcija je prisutna svugde. Još uvijek su glavne baje oni koji ne ulaze u operacionu salu dok ne vide pare u džepu. Lopovi su medju nama :O

ODGOVORITE
Name

Gagaga

25.08.2014 20:15

Treba nam Putin i kao u Rusiji. Nema nevladinih organizacija. Sta ima stranci da finansiraju nekakve organizacije u drugoj drzavi. Zna se za sta one rade i kome sluze. Policija je garant opstanka RS. Sve drvlje na nju. A kad je frka prvo se 122 okrece.

ODGOVORITE
Name

sina

25.08.2014 20:25

Kad anketiraju neobrazovane ljude, prvo ce reci policija i doktori, ima tu korupcije ali to su sitne cifre, malo ko od njih iznudjuje novac. Prava korupcija je u javnim nabavkama, da bi prosao na tenderu moras da finansiras kampanju neke politicke partije, poslije prodjes na tenderu, na kojem su cijene usluga enormno uvecane i u taj dio se ugradjuju obe strane a drzava( narod) placa. To je zacarani krug koji funkcionise od poslije rata bez obzira na vladajucu partiju. Koja stranka bude ozbiljno htjela da uredi samo ta dva zakona, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o finansiranju politicih partija imace moj glas na izborima!

ODGOVORITE
Name

Slobodan

25.08.2014 20:31

Ja isto tako delim mišljenje građana. Po meni u Zvorniku je najkorumpiranija policija u RS. Kadrovska struktura je po nepotizmu i partijskoj liniji. Načelnik je marioneta koja zdušno izvršava želje političke elite. On je zadužen da prikriva a ne da otkriva kriminal. Ako samo pomenemo Glinicu gde je pljačka veka teška dve milijarde onda je sve jasno.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

25.08.2014 20:31

OVI DRIPCI IZ CCI-a, NE MOGU A DA IH DRUGACIJE NE NAZOVEM, NEMAJU POJMA O ONOM ŠTO PRIČAJU, A DA NE GOVORIM DA NEMAJU NAJNIŽI NIVO STRUČNOG PRISTUPA PROBLEMU... TERMIN "JAVNO ZDRAVSTVO", KOJI KORISTI OVAJ NAVODNI KOORDINATOR CCI-a, IMA SASVIM DRUGO ZNAČENJE OD SVRHE U KOJU JE OVDE KORISTI... DA BI ZNACENJE BILO ISPRAVNO TREBAO JE UPOTREBITI TERMIN KORUPCIJA U JAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA, A TO JE NESTO SASVIM DRUGO... VOLIO BIH DA OVAJ KOMENTAR PROCITA NEKO IZ USAID-a KOJI DAJE DAJE ZNAČAJNA NOVCANA SREDSTVA OVIM POLUPISMENIM AMATERIMA KOJI SE ZOVU CCI... MOLIM VAS DA OVAJ KOMENTAR OBJAVITE

ODGOVORITE
Name

pravda

25.08.2014 20:38

Bagra pandurska cjb bl zatvorila je 11 elektricara i dvije daktilografkinje da bih sakrila kriminal Seke Kuzmanovic i njenih sinova, i postenih vodja fonda PIO, a za uzvrat zena nacelnika je dobila posao i sira rodbina. Ali nicija nije do zore sijala...

ODGOVORITE
Name

istina

25.08.2014 20:41

Sve su to izmisljotine stanih placenika i neprijatelja naseg naroda, RS-a i SNSD-a! Rece Baja i ostade ziv :)))

ODGOVORITE
Name

nikola

25.08.2014 21:30

Ne opravdavam to al dal znate da ti policajci rade za 400 e svi imaju porodice,kredite,rezije...i sve ostalo. A sa tom platom se ne moze prezivjeti u ovoj nesretnoj drzavi pogotovo prezivjeti jedna porodica jer je potrosacka korpa daleko skuplja od primanja jednog policajca. I mislim da nije pogubno za narod ako policajcu daju 5-10eura koji im oprosti daleko vecu kaznu. Al je pogubno po narod to sto se namjestaju raznorazni tenderi koji kostaju milione ovu drzavu odnosno ovaj narod a o tome niko ne prica vec prica ako da policajcu 10e. Za nas je pogubna politika koju vodi aktuelna vlast koja namjesta tendere Dodikovim kumovima(odnosno Dodiku) i sav drugi kriminal i lopovluk koji su napravili za ovih godina vladavine a toga ima toliko da bih morao pisati do sutra. Al narod cuti i trpi?

ODGOVORITE
Name

slobo

25.08.2014 21:37

Milicija ko ministar Rađa....najveći lopov ikada instaliran u policiji.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

25.08.2014 22:35

Ne može niko ispred političara. Oni su broj 1. Neprikosnoveni su.

ODGOVORITE
Name

RADNIK

25.08.2014 22:43

HALO LJUDI NEPRICAJTE GLUPOSTI PA SVI VI KADA STE NAPRAVILI NEKI PREKRSAJ OSMA KADA VAS USTAVE MOZEMO LI SE DOGOVORIT ,A AKO VAS PUSTE ONDA LJUDIMA OSJECATE GLAVE I OTIMATE HLJEB ,PORUKA MOMCIMA U PLAVOM SAMO REZITE I KAZNAVAJTE NI PO BABU NI PO STRICEVIMA.

ODGOVORITE
Name

stanojko

26.08.2014 01:44

Koja bre policija,cast izuzetcima ima i postenih ali mali broj sve te postene možes na prste izbrojati a ostali su sve Dodikovi i Spiricevi mafijasi i hostopleri,jadan ovaj narod sto ih trpi sve njih treba u buvaru poslat...

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

26.08.2014 04:56

Slazem se u potpunosti sa ovom anketom ali moram da primjetim da izostavise sudove koji su tumor na mozgu Republike Srpske te direktni pokrovitelji i zastitnici organizovanog kriminala u Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Coki

26.08.2014 06:01

Apsolutno tacno,svi mi znamo da u BL svi policajci obezbjedjuju lokale,da su oni glavni zelenasi i da se svaka kazna na ulici moze smanjiti ako das njima u dzep

ODGOVORITE
Name

Crna Gora

26.08.2014 06:38

Draga gospodo, igrate se sa RS. Ovakav naslov je podao i veoma opasan. Ako ima korupcije a ima., bilo je i bice, ali napisati da je Policija korumpirana je u najmanju ruku neprihvatljivo.U pitanju su pojedinci protiv kojih se treba boriti i to je nas MUP u vise navrata pokazao.

ODGOVORITE
Name

Лија

26.08.2014 06:53

Корупција у полицији Републике Српске је озбиљан проблем са којим се морају суочити у МУП-у РС.Питање је колико ми обични грађани-возачи учествујемо у тим коруптивним радњама. Одговор је познат-много. Ево и у појединим коментарима неки признају да је боље дати 10 или више конвертибилних марака за прекршај који је кажњив са много више новца.Наша саобраћајна некултура и општи јавашлук у саобраћају је дозволио полицајцима да се понашају овако како се понашају.Надаље, причамо о корупцији и непоштењу полицајаца а није ми позната ситуација да је грађанин учествовао у разоткривању коруптивних радњи на начин да то пријави надлежним. Кад је у питању корупција у здравству, нетачно је да је искоријењена.Шта више, још већа но било гдје.

ODGOVORITE
Name

re coki

26.08.2014 08:05

Koliko mi je poznato policajac se može baviti dodatnom djelatnošću pod uslovom da je na legalan način pribavio odobrenje rukovodioca.Podrazumijeva se da ta djelatnost nije suprotna Zakonu.Kad je u pitanju krivično djelo ''zelenaštva'', mišljenja sam da su obije strane podjednako krive u tome.Onaj ko svjesno uzme novčanu pozajmicu pod nepovoljnim uslovima, jednako je kriv kao i onaj ko mu kasnije iznuđuje novac i određuje lihvarske kamate.Svaki policajac koji se nađe na bilo kojoj od ove dvije strane, počinio je krivično djelo za koje treba i mora odgovarati.Slično je i sa krivičnim djelom davanja i uzimanja mita.Građanin svjesno nudi policajcu mito da bi bio pošteđen sankcije koja je mnogo teža, te time čini krivično djelo kao i policajac koji je to mito primio.Lično ne opravdavam bilo koji oblik nezakonitog ponašanja policajaca,ali sam ujedno i za to da mi građani svojim ponašanjem aktivno učestvujemo u suzbijanju ovih i sličnih negativnih ponašanja policajaca.

ODGOVORITE
Name

Kamiondzija

26.08.2014 08:09

Sjedite sa nekim u kamion pa podjite u Foču pa cete vidjeti sta rade pojedini policajci ako ne das odma u saobracajnu drze po pola sata i ucjenjuju prijavama i vozaču i firmi a zaustave na sred krivine...

ODGOVORITE
Name

Позорник Буквић

27.08.2014 06:16

Народе није само кривично дјело узимање мита већ и давање мита, тако колико су појединци у полицији лопови тако су и грађани који дају мито лопови.

ODGOVORITE
Name

0 bodova

27.08.2014 20:48

Ucestvujem u saobracaju prema propisima iz ZOBS, ne narusavam javni red i mir, nemam dodira sa policijom osim rutinske kontrole u saobracaju..to je moj vid borbe protive korupcije, ne grijesim pa ne moram da potplacujem. Ne potplacujem doktore, dizem svoj glas kad god ne dobijem tretman propisan zakonima. Ima nacina, samo vama je draze zadnjih 100 maraka iz novcanika dati policiji/doktoru/sluzbeniku itd.

ODGOVORITE