Političari “sakrili“ ličnu imovinu

Čitanje i uvid u imovinske kartone svih kandidata na predstojećim oktobarskim izborima nisu više mogući na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH. Sada su ti podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, a koji su naravno usvojili isti političari koji izlaze na ovogodišnje izbore.

Bosna i Hercegovina 25.08.2014 | 20:35
Političari “sakrili“ ličnu imovinu

Tako su se nakon nekoliko godina političari izborili za to da im „obični građani“ ne gledaju i broje imovinu koju imaju i koju prijavljuju.

Ovo je odrađeno pod izgovorom da građani gledaju imovinu i onih koji su izabrani na izborima i onih koji nisu. Pa u strahu od mogućih kriminalnih dela prema onima koji imaju velika bogatstva političari su zatražili da se podaci ne stavljaju na sajt.

To im je naravno i dopušteno.

Sada zbog ovog zakona svi koji žele da imaju uvid u imovinu političara moraju uputiti mejl CIK BiH u kojem obrazlažu zašto žele da vide imovinski karton nekog od političara. Ovakav princip važi i za građane i za novinare.

Brojanje miliona maraka, stanova, kuća, vikendica, sada će biti dostupno pre svega samo novinarima jer teško će građani, a pogotovo oni koji ne žive u Sarajevu gde je sedište CIK BiH, tražiti dopuštenje da pregledaju podatke o imovini svojih vođa.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da je dovoljno mejlom da se obrate svi zainteresovani i da će vrlo brzo biti usluženi.

Prema njenim rečima materijali se nakon odobravanja daju na uvid u prostorijama CIK, ali nije dozvoljeno njihovo iznošenje, već se mogu samo prepisati.

“Sve što imamo od imovinskih kartona je dostupno ali prijave još stižu. Rok je bio do 23. avgusta. Zbog zakona o zaštiti ličnih podataka BiH imamo ovakvu situaciju. Mi smo imali sudski proces sa Agencijom za zaštitu podataka jer su tražili da ne objavljujuemo podatke, i mi smo izgubili i sada postupamo po zakonu. Ali, zbog Izbornog zakona BiH, koji propisuje da javnost mora imati uvid, mi to radimo na način da nakon zahteva odobravamo uvid u imovinske kartone. Tu će prednost imati novinari jer će oni dalje prenositi informacije javnosti”, pojasnila je Pirićeva.

Ovakvo ponašanje političara samo još jednom dokazuje da oni prvo misle na sebe pa onda na građane, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

“Naravno da građani žele da vide šta to imaju političari jer nije tajna da oni zarađuju najviše novca i da je već godinama politika najunosniji biznis u BiH. Sada odlukom da uskrate uvid građanima u svoju imovinu jasno pokazuju da više ne žele da građani gledaju šta oni imaju. Da li je to od straha da će građani prestati da glasaju za njih kad vide milione na računima i vile koje poseduju, nije isključeno”, ističe Topićeva.

Kada se govori o podacima koji se nalaze u kartonima, njih CIK BiH ne proverava tako da ostaje uvek mogućnost malverzacija.

“Mi to ne proveravamo. To je na novinarima”, izjavila je Pirićeva.

Zanimljivo je takođe i da su ovu odluku doneli isti političari koji ne žele da im se u imovinu „gleda“.

“Građani su birali te političare, a oni su im jasno stavili do znanja šta misle o njima. Sada je red na građanima da na izborima pokažu šta misle o političarima i njihovim potezima”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar.


Izvor: Novosti

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

TNT

25.08.2014 06:28

Kakve koristi i da je dostupan i da nije ???To je narode samo farsa !!!

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

25.08.2014 06:31

Narod treba da vidi koliko je ko uzeo od naroda i stavio kod sebe. Ajmo snsd, pokazite ciste ruke! Koliko je para otislo na vocnjake, stanove, kuce i auta?? Vec vidim kako ce snsd da da lazne informacije. Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

lider

25.08.2014 06:37

Neki politicari imaju legalnu imovinu a neki ne. Zanimljivije bi bilo da organi gonjenja otkriju koliku imovinu imaju biznismeni koji politicare finansiraju i koji su puno mocnjiji od lidera koji laprdaju pred kamerama ono sto im ti isti biznismeni napisu.

ODGOVORITE
Name

Рубин

25.08.2014 07:06

Тајкунска власт у БиХ кроји законе према себи, ваља сакрити од очију народа истину, а истина је јако болна за тај исти народ: све су опељешили до чега су се дотакли, свукли народ до просјачког штапа, а своје џепове напунили да им може бити и праунучадима. Све покрали, почев од народних пара, преко економије, шума, ваздуха, све институције у милионским губицима, сад то треба сакрити да се народ покуша још једном обманути. Народе, памет у главу, још један њихов мандат значи: помријећемо од глади, а то они и хоће!

ODGOVORITE
Name

heo

25.08.2014 07:13

To sto Dodik i ostali ratni profiteri imaju od imovine u zemlji je samo 1% od njihove ukopne kradje za svih ovih 25god koliko traje pljacka i progon Srba!

ODGOVORITE
Name

Zlaja

25.08.2014 07:23

Ima se moze se.Pare su u svici,neka ih mnoze se.A narod nema sta da jede!

ODGOVORITE
Name

Zlaja

25.08.2014 07:24

Ima se moze se.Pare su u svici,neka ih mnoze se.A narod nema sta da jede!

ODGOVORITE
Name

velibor d.

25.08.2014 07:25

Vidjeli su da su se izblamirali sa podacima pa brže bolje sakrili ponovo...

ODGOVORITE
Name

Md

25.08.2014 07:54

Zato u oktobru opet glasajte za njih

ODGOVORITE
Name

Tenkova

25.08.2014 07:59

Ovdje narod netreba dase buni,jer narod imje dozvolijo da imaju to sto imaju........narod će i dalje da glasa za takvu politiku,jer očito nezna za bolje..........

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

25.08.2014 08:47

Treba li se " pomoći naš tuzlanski zet " Nikola Špirić malo ? Oženio sestru od pjevača Nedžada Salkovića , eto jedan podatak da se zna , a ovamo sve " veliki zaštitnici nacionalnih interesa " !

ODGOVORITE
Name

Aglaja Ivanovna

25.08.2014 08:54

Čuj "zaštita ličnih podataka"?! Kakvi tvoji crni lični podaci ako hoćeš da budeš predsjednik, premijer, ministar i slično? Ja, kao građanin, imam pravo da znam SVE o tebi - koji broj cipela nosiš, šta večeras, koje knjige čitaš, a da ne pričam o imovini koju imaš. Tako se to radi u demokratskim zemljama. A ako im se to ne dopada, neka izaberu neko drugo zanimanje i niko im to neće tražiti. Ovde je problem što ne znaju kako da opravdaju to što imaju, ne mogu baš reći - pokrali smo vas, pa zato imamo tri kuće i dva stana, pa onda usvojili ovakav zakon. SRAMOTA! Smjena vlasti pod hitno, pa ćemo tek tad vidjeti šta u stvari sve imaju!

ODGOVORITE
Name

nedjo 2

25.08.2014 09:17

Cuj sakrili, nemoguce, Evropa je toliko protiv opranih para i kako to dozvoli, pa sve u dogovoru. Narode za sebe i svoje gledaj, njihova djeca imaju sve, zaposleni u zajednicke intitucije, a ovamo mazu oci vlikim srpstvom, bosnjastvom, hrvatstvom.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.08.2014 09:48

Ljudi nemojte da na nas zavaravaju. Svaki iz užeg rukovodstva SVSD-a ima preko miliona. Milokrad ako je prijavio 1,5 ima bar 4. Valjda ga sramota pa mora nešto da prijavi.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

25.08.2014 10:00

VOLIO - VOLIO - VOLIO BIH DA CUJEM BAREM JEDAN (NE MORA BITI DOBAR) RAZLOG DA GLASAM ZA ONOG POLITICARA ILI STRANKU KOJA NECE DA OBJAVI LICNE KARTONE SVOJIH KANDIDATA!!!!!! CIME CE ZAOKUPITI MOJU PAZNJU NA IZBORIMA, A DA NE PITAM ZA PORIJEKLO NJIHOVE IMOVINE?????

ODGOVORITE
Name

Mia

25.08.2014 12:28

Ljudi, mogu oni da kriju podatke iz imovinskih kartona koliko god hoće, nismo mi slijepi da ne vidimo njihovu imovinu i koliko su nam ukrali. Ovdje je bitno da pored tih lopova ipak postoje časni i odgovorni političari koji smiju javno da prikažu svoje imovinske kartone. Pa svi znamo da je Osnovni sud u Banjoj Luci tražio te informacije od Bosića, Tadića i Govedarice i svi znamo da su ih odmah stavili na raspolaganje. Tadić je takođe u svim medijima objavio šta sve posjeduje kada se kandidovao za predsjednika RS. Pa vi sad odlučite za koga glasati, za lopove ili za poštene!

ODGOVORITE
Name

Crni

25.08.2014 13:10

LOPOVSKA POSLA

ODGOVORITE
Name

NIkola_istok

25.08.2014 15:50

Da pravosudni i istražni organi nisu pod uticajem vladajuće ekipe sve bi bilo jasno i sve bi se znalo ...

ODGOVORITE