Ko sve želi u poslaničku klupu?

Kandidatske i kompenzacione liste za oktobarske opšte izbore okupile su kandidate različitih profila pa svoje mjesto u poslaničkim klupama jure i ljekari, ekonomisti, matematičari, sociolozi, ali i inženjeri mašinstva, arhitekte pa i poljoprivrednici.

Bosna i Hercegovina 22.08.2014 | 19:28
Ko sve želi u poslaničku klupu?

Mada su političke partije uglavnom povjerenje dale provjerenim imenima koji duže vrijeme obavljaju ili su obavljali visoke pozicije u stranačkim tijelima i raznim nivoima vlasti, ne manjka ni kandidata koji su već poznati javnosti, ali po angažmanima koji su daleko od politike.

Za pozicije poslanika u Narodnoj skupštini RS boriće se dvojica kandidata koji se bave razvojem poljoprivrede i ostvarivanjem prava ratara i stočara. Na čelno mjesto liste Seljačke stranke za NS RS "zasjeo" je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara.

Poslanički mandat jure i Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, kao i Desimir Živanić, koji je vlasnik preduzeća za proizvodnju i uzgoj pilića  u Smrtićima kod Prnjavora.

Kao poljoprivredni proizvođač poznat je i kandidat SDS-a Miladin Stanić, koji ponovo lovi mandat u NS RS.

Mjesto na listi SNSD-a povjereno je aktuelnom predsjedniku Boračke organizacije RS Panteliji Ćurguzu i to na listi kandidata za poslanike u NS RS.

Na SDS-ovoj listi je bivši glavni revizor RS Boško Čeko, ali i Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

Mjesto na SDS-ovim listama za NS RS rezervisao je i bivši premijer Srpske Gojko Kličković, koji je diplomirani sociolog.

U redu sociologa koji žele u poslaničke klupe je i Ivan Šijaković sa banjalučkog Univerziteta. On je nosilac liste pod nazivom "Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović". I sam Vukanović, koji je novinar, predvodi jednu od lista.

Listu Partije ekonomske i socijalne pravde za NS RS predvodi predsjednik kompanije "Vikom" Vinko Perić.

Socijalisti su jednu od lista povjerili Radenku Đurici, doktoru biotehničkih nauka, koji trenutno obavlja dužnost načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi grada Banjaluka. Njihov kandidat je i delegat u Vijeću naroda RS Budimir Aćimović, koji je diplomirani matematičar.

Među nosiocima lista PDP-a su Milan Đukić, koji je inženjer mašinstva i Zoran Đerić, koji je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

U trku za poslaničko mjesto u RS će i dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović i to kao nosilac liste SPP-a.

Među nosiocima kandidatskih lista DNS-a za Skupštinu RS je i Nedeljko Čubrilović, koji je završio mašinski fakultet, a privodi kraju drugi mandat na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Među nosiocima kandidatskih lista SNSD-a za Narodnu skupštinu RS su i dva ljekara - Siniša Maksimović i Dragan Bogdanić, a na listi ove stranke je i ljekar Nenad Kuzmić. Nosilac liste SNSD-a za NS RS Igor Žunić je po zanimanju psiholog.

Ljekara ne manjka ni u najvećoj opozicionoj stranci, SDS-u. Na čelu njihove liste je Nenad Stevandić, koji juri novi mandat u NS RS, dok jednu od lista NDP-a predvodi Krsto Jandrić, koji je takođe ljekar.

Da u političkim vodama ne manjka ni diplomiranih ekonomista, potvrđuju i predvodnici lista PDP-a i NDP-a za NSRS Branislav Borenović i Dragan Čavić.
Doktora i ekonomista ne nedostaje ni na listama za nivo BiH, odnosno za Parlament.

Jedna od lista SNSD-a povjerena je aktuelnom ministru finansija i trezora BiH Nikoli Špiriću, koji je i doktor ekonomskih nauka, a drugu vodi specijalista opšte medicine Lazar Prodanović.

Diplomirani ekonomista je na čelu liste socijalista. Ta pozicija dodijeljena je potpredsjedniku SP-a i zamjeniku ministra odbrane BiH Živku Marjancu.

Listu PDP-NDP predvodi diplomirani ekonomista Igor Crnadak.

DNS je za trku na pozicije u Parlamentu BiH kandidovao ljekara Mirka Sovilja i profesora fizike Jovana Vukovljaka.

Listu SPP-a za Parlament BiH predvodi Nikola Vukmirović, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH za učešće na idućim oktobarskim izborima ovjerila je više od 7.700 kandidata, koji će za manje od mjesec krenuti u pohod na glasove birača, a od 65 ovjerenih stranaka po broju kandidata prednjači SNSD.

Na zvaničnoj internet stranici CIK-a objavljene su ovjerene kandidatske i kompenzacione liste za učešće na opštim izborima u oktobru.

Naslov dokumenta, kao što je praksa i pravilo kod zvaničnih institucija BiH, napisan je na tri jezika i u dva pisma, ali je po objavljivanju lista primjetno da ćirilična verzija koja predstavlja pismo srpskog naroda ne prati pravila srpskog jezika.

U CIK-ovom dokumentu prvobitno je bilo navedeno da su liste "kompenzacijske", a izbori "opći", umjesto "kompenzacioni" i "opšti", kako se kaže na srpskom jeziku. Ove greške su korigovane.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Jovo Kapicic

22.08.2014 07:23

Cicolinu za poslanika,posto vise nije poslanik u italijanskom parlamentu

ODGOVORITE
Name

PRNJAVORANKA

22.08.2014 07:24

DOVOLJNO JE SAMO DA POGLEDATE KANDIDATE NA LISTAMA SAVEZA ZA PROMJENE I SNSD-A. NA LISTI SNSD IMA VISE KRIMINALNIH DOSIJEA NEGO STO IMA KANDIDATA. PAZITE ZA KOGA CETE GLASATI. IMAMO SANSU ZA BOLJE SUTRA, IMAMO SANSU ZA PROMJENE! GLAS ZA TADICA JE GLAS ZA BOLJI ZIVOT!

ODGOVORITE
Name

kisa

22.08.2014 07:29

Prvi na kompezacionoj listi SNSD je Stasa Klosarac, politicar bez formalnog obrazovanja. Inace, bivsi trgovacki putnik i svercer cigli.

ODGOVORITE
Name

dermatolog

22.08.2014 07:34

Od zla oca i od gore matere! Eto da nam je sreće da je više mladih i pametnih političara poput Ognjena Tadića.

ODGOVORITE
Name

baraba

22.08.2014 07:49

Nadam se da će poslije oktobarskih izbora doći do promjene u poslaničkim klupama, bar što se tiče lijeve i desne strane klupa.

ODGOVORITE
Name

Pravnici

22.08.2014 08:37

Trebaju nam maldi pravnici poput Ognjena Tadića.

ODGOVORITE
Name

nebitan

22.08.2014 09:10

Evo ja se ne razumijem u sve ovo moze li neko da mi objasni zasto mi imamo toliku administraciju, svako selo je opstina sa ministarstvima. Ja mislim da Republika Srpska ima vecu administraciju od Rusije. Koju korist mi kao narod imamo od ovih izabranih sto nas predstavljaju, i kako nas to oni predstavljaju (tako sto zaposle svu svoju familiju u tu istu administraciju?

ODGOVORITE
Name

die

22.08.2014 11:22

Nigdje elektro-inženjera, sve neki privatni fakulteti, a i uglavnom sve iste face

ODGOVORITE
Name

marija

22.08.2014 13:23

Svima koji zele poslanicko mjesto dati da budu volonteri pa da vidite koliko ce da ih bude

ODGOVORITE
Name

istina je

22.08.2014 13:34

NOVA VLAST.NOVI LJUDI,DO POBJEDE

ODGOVORITE
Name

999

22.08.2014 14:28

Jedini posten covjek za parlament Republike srpske je Ivan Sijakovic ovi ostali vec 20 godina maltretiraju ovaj narod.Nisam pripadnik ni jedne stranke ali vidim da je Vukanovic car za sve njih.

ODGOVORITE
Name

tanasije

22.08.2014 16:51

I moja suždrebna kobila će se kandidovati za poslanika, biće bolja od sve ove stoke što nas godinama predstavljaju u Parlamentu.

ODGOVORITE
Name

Istok

22.08.2014 17:17

Dovoljno vam je da pogledate listu SNSD iz Vlasenice. Mićo, presudjeni otmičar, Kraljević i direktorka elektra u Vlasenici, kosa da vam se digne na glavi Kraljević ima dug oko 12 ooo KM za struju, ne isključuje mu se jer ga Trampić Gordana štiti, a sirotinji isključuju za 20 KM. Strašno, i sramno, šta se sve radi.

ODGOVORITE
Name

Inženjer

22.08.2014 23:07

Svi žele u poslaničku klupu da tamo mlate praznu slamu jer je plata 5 puta veća od inženjerske. a inženjerska bi trebala biti pet puta veća od poslaničke. Ako hoćete domaću proizvodnju. Ako nećete, pasite travu. I igrajte se države sastavljene od politikarina, nadri pravnika, nadri ekonomista, doktora, policajaca, turizmologa, bioenergetičara, ugostitelja, itd... i raje. To je država srednjeg vijeka. Samo inženjeri mogu omogućiti napredak i nova radna mjesta , niko više. Ali to vama ne može biti jasno, naravno.

ODGOVORITE
Name

Omladinac

24.08.2014 10:42

Kandidati Stranke Pravedne Politike najprijatnije ce da iznenade na izborima.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

24.08.2014 19:15

Sve sami jad. Pa zar ce neko normalan glasati za ove, vec dokazano nesposobne. U ovakvoj situaciji najbolje rjesenje je unistiti glasacki listic a onda pokrenuti narod, da rascistimo politicku scenu Republike Srpske za koju smo krvarili. Zeljan sam promjena.

ODGOVORITE