Bajker krenuo na vašar pa poginuo

Bajker Amel Plehandžić (27) iz Gornjih Koliba, kod Broda, poginuo je u utorak u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Brod - Derventa, u mjestu Lužani, čime je nastavljena crna serija stradanja motociklista u BiH.

Bosna i Hercegovina 21.08.2014 | 08:04
Bajker krenuo na vašar pa poginuo

Nesreće u kojima su učestvovali vozači dvotočkaša samo u protekla dva mjeseca koštale su glave čak šest osoba, mahom mladića.

Do nesreće u kojoj je život izgubio Plehandžić je došlo kada je on vozeći motocikl iz pravca Broda prema Derventi udario u vozilo golf, koje je skretalo u dvorište obližnje kuće.

Da se radi o stravičnoj nesreći, potvrdili su i očevici, koji kažu da je Plehandžić od siline udara preminuo na licu mjesta.

"Taj čovjek skretao je golfom u svoje dvorište, pa je Amel udario direktno u njega", pričaju očevici.
Mještani Gornjih Koliba, komšije i prijatelji u velikom su šoku i nevjerici zbog ove tragedije.

"On je zajedno sa kolegom Ilijom te kobne večeri krenuo kod ujaka na vašar u Prnjavor i eto kakva ga je tragedija zadesila", priča Mersija Mujčin, mještanka Gornjih Koliba.

Kako kaže, nakon tragedije policija je obavijestila Amelovu majku, koja se u ubrzo našla na licu mjesta.

"To se desilo na svega nekoliko kilometara od Amelove kuće. Mislila je da se radi samo o udesu pa je ponijela njegovu kacigu i jaknu da mu da, međutim, kada je došla na lice mjesta, zatekla je stravičan prizor", u suzama priča Mujčinova.

Prema njenim riječima, Amel je bio zaljubljen u motocikle, posjetio je skoro svaku motorijadu koja se održavala u BiH.

"To je bio vrijedan i voljen mladić. Roditelji mu imaju veliku farmu stoke, on je radio sve poslove. Prije nego što će krenuti za Prnjavor pomogao je majci da pokupi sijeno", kazala je Mujčinova.
Povrijeđena dvojica motociklista

Motociklisti D.H. (19) i V.M. teško su povrijeđeni u dvije saobraćajne nezgode koje su se dogodile na području Tuzle i Teslića.

Do nezgode u kojoj je teško povrijeđen D.H. (19) iz Tuzle je došlo kada se on vozeći derbi sudario sa vozilom kojim je upravljao francuski državljanin.

Tom prilikom teško je povrijeđen i H.I. (20), saputnik motocikliste.

Teške povrede je zadobio i motociklista V.M. iz Teslića kada se sudario sa sugrađaninom koji je vozio mercedes.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Inženjer

21.08.2014 06:43

Moje saučešće porodici. Žalosno, svaki dan, tragedija za tragedijom. Sva ta djeca koja dobiju vozačke dozvole da mogu da upravljaju tim snažnim mašinama su pravi akrobati na istim ali nisu svjesni da nisu sami na cesti sa svojim ljubimcem. Instruktori koji ih obučavaju nisu ni za šta. Oni nisu u stanju da im objasne koliko metara u sekundi predje vozilo koje se kreće brzinom od 100 ili mnogo više km na sat i da niko nije u stanju da reaguje i zakoči ili izbjegne vozilo koje iskrsne i prepriječi mu se na putu. Kad se tome doda i loša obučenost vozača automobila onda su te tragedije neminovnost. Nisam čuo da onaj ko se obučava za upravljanje A kategorijom ima praktičnu nastavu u smislu da u saobraćaju prati motoristu instruktora i da ta obuka traje bar 10 časova, zatim da ti momci stoje kraj ceste a da pored njih prodje vozilo različitim brzinama, od 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180km na sat, pa da steknu osjećaj šta znače te brzine. Ova je država sramota a ne država. Negativna selekcija je na svakom koraku. Zavladali su nepismeni. I ova nesreća je danak ovakvoj državi i korupsiji koja je neprikosnoveni gospodar u istoj.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

21.08.2014 08:59

Iskreno saucesce porodicama nastradalih motociklista. Mislim da ukupna kultura saobracaja nije bas na nekom velikom nivou. I ja sam motociklista, na putevima bivse Juge dozivljavam sve i svasta. Od bezrazloznog kocenja vozila ispred mene, bezrazloznog skretanja na levu traku ili davanja gasa ukoliko zelim da ga preteknem. Kad me pretice skoro da ne prelazeci na levu traku, tako da sam primoran da vozim ivicom puta. Verovatno zeleci da mi, taj neko kaze, "cekaj, prvo ja, pa onda ti", ko zna. A kad vozim auto i vidim da me stize motociklista, napravim mu mesta da me pretekne, pa ako je prespor preteknem ja njega, na sigurnom odstojanju u levoj traci. Zaboravimo sebicnost, mislimo malo i na druge, time cemo pomoci i sebi i drugim ucesnicima u saobracaju. Carobna rec je tolerancija.

ODGOVORITE
Name

CCCC

21.08.2014 09:04

Rahmet mu duši.... Žalosno.

ODGOVORITE