FBiH zadužuju za još 160 miliona KM

Federalna vlada donijela je danas dvije odluke kojima je odobrila zaduženje Federacije BiH od ukupno 160 miliona KM putem emisije obveznica.

Bosna i Hercegovina 20.08.2014 | 23:00
FBiH zadužuju za još 160 miliona KM

Iz Vlade je objašnjeno da je najnovije zaduženje odobreno radi prikupljanja novca za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu. U prvom slučaju se radi o emisiji obveznica u nominalnom iznosu do 50 miliona KM, a u drugom od 110 miliona KM.

Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa na aukciji održanoj 22. jula ove godine. Tada je prodato svih 3.000 zapisa ukupne nominalne vrijednosti od 30 miliona maraka.

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran nije iznenađen odlukom o novom zaduženju FBiH.

"Od ovog poteza samo bi bilo pogubnije da odluče povećati poreze za privredu i građane, što će sigurno na kraju i morati učiniti kad ne budemo mogli vraćati dugove", upozorio je Gavran.

Naglasio je da Vlada FBiH kontinuirano poseže za ovim za nju najlakšim kratkoročnim rješenjem - novim zaduženjima, a ne radi na kreiranju dobrih ekonomskih politika koje bi rezultirale stvaranjem nove vrijednosti.

"Oni prosto nastavljaju spiralu zaduživanja. Kad ovi dugovi dođu na naplatu, dizaće nove kredite, emitovati obveznice ili prodavati trezorske zapise, što je pogubno", ocijenio je Gavran.

Vlada FBiH donijela je danas odluku o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom tokom maja.

"Novac se evidentira na posebnim računima budžeta FBiH, te budžeta kantona i budžeta jedinica lokalne samouprave", saopšteno je iz Vlade FBiH.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Đole

20.08.2014 21:40

Nemate vi Baju u Federaciji, pa da vidite šta znači zadužiti se!

ODGOVORITE
Name

Logično

20.08.2014 22:13

Treba im za kampanju. Najavljeni su izbori. A i da nekako prevare i smire stanovništvo koje je puno drčnije nego u RS. Tamo može biti svašta prije izbora.

ODGOVORITE
Name

orginal76

21.08.2014 06:25

Federacija bar ima sto prodat?

ODGOVORITE
Name

zalosno

21.08.2014 08:51

Žalosno je što su Jugoslaviju iscjepkali na dvaest neki državica, kantona, županija, entiteta, Kosovo, a kad su to uradili u svakoj toj teritoriji postoji šačica koja narodu pije krv i dobro živi. Privatne teritorije za ološ današnji.

ODGOVORITE