Pakao je prazan, Đavoli su ovdje

Ostalo je manje od dva mjeseca od najvažnijih izbora u poslijeratnoj BiH i, bez sumnje, najvažnijih izbora u RS, od njenog postojanja do danas.

 

Republika Srpska 20.08.2014 | 16:39
Pakao je prazan, Đavoli su ovdje

Dva suprotstavljena politička bloka, koja predvode SNSD i SDS, još uvijek lagano kruže „po ringu“, pripremajući se za direktan sudar, koji će biti sve sem bezazlen.

„Varničenje“ kod manastira Moštanica, gdje grupa mladića nije dozvolila Miloradu Dodiku da se obrati prisutnim, implicira niz incidentnih situacija u periodu do 12. oktobra i garantuje brutalnu kampanju, u kojoj se neće birati sredstva niti prezati od najnižih udaraca, kako bi se priskrbili glasovi što garantuju vlast.

Djeluje zloguko, ali životne/istorijske raskrsnice izuzetno rijetko su dobro osvijetljene, najčešće su u mrklom mraku i ambijentu nesigurnosti, straha, dilema, paranoja, teorija zavjere, nasilja manjeg ili većeg intenziteta...; U ovoj zemlji to je pravilo, izuzeci ne postoje.

Uočljivo je i da je Dodikov Režim u grču; Strah se širi infrastrukturom koja je osam godina smatrala da je iznad zakona, otela što se oteti moglo, odvela RS u potpunu izolaciju, napravila teško popravljive političke greške, ekonomski iznurila narod i uništila mu i sadašnjost i budućnost, rastočila prošlost..., da bi se sada suočili sa izvjesnom mogućnošću silaska sa scene i polaganjem računa za sve pljačke, laži
i promašaje.

Strah javno definišu i demonstriraju privođenjem Nikole Dronjka i aktivista „Slobodne Republike“, zbog ispisivanja grafita „Pakao je prazan, đavoli su ovdje“ na zgradi SNSD-a u naselju Trn (opština Laktaši).

Dronjkova akcija je lajt protest protiv Režima, uobičajen za ovu generaciju mladih, ali je odgovor vlasti, artikulisan kroz privođenje aktivista te NVO, prenervozan, ishitren i apsolutno nepotreban. Međutim, u strahu su velike oči, a „efikasna“ akcija policije svjedoči da MUP RS čuva vrlo pozorno i brižno objekte SNSD-a. Dok visoki funkcioneri te stranke odvlače i poslednje komade „krtine“ iz institucija i budžeta RS.Neometani i policiji ne pada na pamet da protiv bilo koga od njih podnese krivičnu prijavu zbog „oštećenja tuđe imovine“. U ovom slučaju narodne.

Jezivost je riječ koja kapilarno opisuje stanje svijesti u režimskim redovima. Jezivi su im međusobni odnosi, ponašanje, djelovanje, jezive su i poruke koje odašilju; Nije neočekivano takvo ponašanje od otuđene Grupe građana opasnih namjera, od kojih je, nažalost, većinu sprovela u djelo.

Nije za očekivati da nakon osam i po godina djelovanja, „Šund“ i „Pink“ mentalni sklop (gusto protkan teškim primitivizmom, sadizmom, nepodnošljivom lakoćom laganja i copy paste ponašanja mafijaša iz sapunica) Skorojevića na vlasti do kraja shvati/prizna/prepozna kakvo zlo su počinili i preda se bez borbe, kako bi otvorili prostor za oporavak, koji će biti višedecenijski i izuzetno bolan.

Iako prestravljeni, oni će se žestoko boriti, a olakšavajuća okolnost, i to veoma značajna, im je što nemaju apsolutno nikakve odgovornosti za budućnost ovog entiteta i ljudi koji žive u njemu. Da znamju šta ta riječ uopšte znači, ne bi ni počinili pljačku, na nivou hiljadugodišnjih.

Pripadnici Režima učiniće sve svim sredstvima da opstanu na vlasti, kako bi kratkoročno spasili vlastitu kožu.

Oni ne razmišljaju o 13./14./15. oktobru, o novembru 2014.; o aprilu 2015., maju 2016..., prevazilaženju krize, zapošljavanju, razvoju ekonomije i privrede, natalitetu, školstvu, zdravstvu....

Oni se na ovim izborima bore jedino za očuvanje otetog, za očuvanje sopstvene slobode i bijeg od odgovornosti; Sve njihove misli uprte su ka 12. oktobru, i postizbornim satima kada se na osnovu prvih rezultata mogu prepoznati trendovi, uočiti ko će biti vlast, a ko će na klupu. A ko u zatvor.

Ti sati su za njih lično biti ili ne biti, a ukoliko ih „prežive“, nastaviće se sa dosadašnjom politikom opšte prakse otimanja svega postojećeg i progona svih drugačijih.

Dugoročno/srednjeročno, pa čak i kratkoročno je to neodrživo, jer gotovo ništa nije preostalo nakon osam i po godina politike golobrsta. Ukoliko „Šund“ i „Pink“ kojim pukim slučajem pobijede na izborima, njihov vijek trajanja biće ograničen na još najviše šest mjeseci vladavine, a onda će biti fizički otjerani. Razlog je što crnu rupu propasti svih segmenata društva, koju trenutno režim, koliko-toliko uspijeva prikriti, više ničim neće biti moguće sakriti.

Nisu toga nesvjesni u režimskim redovima, ali nada umire poslednja, a šest mjeseci nije malo. Bar oni tako misle, iako je notorno da bi to vrijeme bilo labuđi pjev, nakon čega će labud završiti u visokoj peći, bez ikakve šanse da je izbjegne.

Jednostavnije rečeno, oktobarski izbori su zadnja šansa da se vlast u Republici Srpskoj promijeni mirnim putem. Ne desi li se to, sledeći korak je anarhija i to niko ne može spriječiti, ma koliko svi gromko ćutali o tome.

Nažalost, nemali broj je onih koji priželjkuju ovakav rasplet, vjerujući da je brutalan i radikalan obračun sa Režimom jedini ispravan način promjene političkog ambijenta u RS.

U stvari, to je najgori mogući način i takav rasplet morao bi se spriječiti.

Dvije komponente to mogu učiniti - opozicija i birači.

U opozicionim redovima svjesni su da, ukoliko osvoje vlast, preuzimaju ogromnu odgovornost, jer je RS pred kolapsom. Međutim, ta odgovornost je manja i to značajno od odgovornosti za gubitak izbora.

Ukoliko izgube izbore u ovakvoj situaciji, opozicione stranke biće odgovorne za kataklizmu koja će uslijediti, a koja neće proći bez nasilja. I to velikog.

Da bi se to izbjeglo, opozicija mora naći način da razbije spin  „Svi su isti“, koji se još emituje i u izvedbi „ovi su katastrofa, ali ni oni nisu ništa bolji“. Upravo taj spin najveća je prepreka koju opozicija
treba preskočiti, ukoliko želi da pobijedi.

U nedostatku bilo kakve ideje, plana, vizije, realnog obećanja..., Režim snažno gura taj svoj spin na svakom mjestu i u svako vrijeme, preko čitave vojske odane služinčadi. I to je dalo rezultat, jer opozicija do sada nije našla adekvatan način da se toj vještoj igri depresiranja birača i amortizovanja njihovog opravdanog bijesa zbog katastrofalne političke i ekonomske, životne situacije suprotstavi.

Da bi se tom spinu i njegovom ogromnom destruktivnom učinku stalo u kraj, da bi se on zaustavio, opozicija mora što prije izaći sa jasnim rješenjima, konceptom svog djelovanja kada dođu na vlast. Bez toga će razbijanje spina praktično biti nemoguće.

Uz to, opozicija mora razbiti i dileme oko čvrstine sopstvene ujedinjenosti i krajnje je vrijeme da se njeni lideri bar jednom ponovo pojave zajedno na bilo kom mjestu. I kažu precizno šta će uraditi kada preuzmu vlast. I ne prestanu to ponavljati do 12. oktobra.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Zoro

20.08.2014 15:12

Uz to, opozicija mora razbiti i dileme oko čvrstine sopstvene ujedinjenosti i krajnje je vrijeme da se njeni lideri bar jednom ponovo pojave zajedno na bilo kom mjestu. I kažu precizno šta će uraditi kada preuzmu vlast. I ne prestanu to ponavljati do 12. oktobra. E konačno da se složim sa tobom, ostalo, manje više isto.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

20.08.2014 15:21

Eto desi se da i pravi novinar omaškom napiše da se radi o dva suprostavljena politička bloka koje predvode SNSD i SDS. Ni slučajno. Ovdje se na jednoj strani radi o više nego očigledno banditskom režimu uspostvljenom od strane nekadašnjeg titinog omladinca, kasnije švercera cigareta i svega ostalog tokom rata, a i poslije njega, cara i pokrovitelja mutnih poslova, Milorada Dodika i njemu odanih ostalih tajkuna i kojekakvih poltrona i suknjara uhljebljenih u ovom užasnom sistemu koji je u lance okovao svaku inicijativu vrijednih i pametnih pojedinaca unutar ovog naroda i kompletan ovaj narod uveo u tunel najmrklijeg mračnjaštva u kojem samo ponekad zasvijetle eksplozije paklenih naprava kojima se uklanjaju istaknuti nepodobni i neposlušni. Na drugoj strani istine i pravde ima se Savez za promjene u koji su ušle kako vrlo raznolike političke partije, sve natjerane potrebom za radikalnim promjenama, tako i istaknuti pojedinci, studenti, penzioneri, inženjeri, doktori hirurzi, akademici itd, svi dakle ujedinjeni protiv ovog zla koji nas sve tare već skoro 15 godina. Sve ostalo što je u daljem tekstu rečeno, gola je istina. Režim jeste u grču, zbog evidentnog gubitka vlasti. Njihov gubitak vlasti implicira uspostavljanje takozvane političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije i usvajanje Zakona o porijeklu imovine što mnoge iz vladajuće oligarhije vodi direktno na optuženičku klupu a onda sigurno u zatvor na izdržavanje kazne dugogodišnje a za neke od njih i doživotne robije za očitu veleizdaju. Ovaj narod će morati ponovo od nule. Niko ne očekuje neki veliki skok standarda ali stabilizaciju da. To je lako postiči nakon što se riješimo ovih nezajažljivih kleptomana i njihove korupcije i negativne selekcije koju su instalirali u svaku poru ovog društva.

ODGOVORITE
Name

kum

20.08.2014 15:22

Pa ipak nije on trebao kao neki lider to da piše. I ostale partije to rade, ali plate momke 20 Km kao tad lepe plakate i letke. Dronjak kao budući doktor trebao bi više da se bavi naukom nego crtanjem po zidovima. I onda se ljuti što ga nazivaju likom iz crtanog filma.

ODGOVORITE
Name

Ozon

20.08.2014 15:34

Halo "kum", ne bi se Nikola trošio i na to, da je to tebi palo na pamet. Ali nije.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

20.08.2014 15:34

Оно што је у овом тексту аутор одлично примијетио јесте како разобличити спин "сви су они исти и сви су били на влсти"... Тај спин владајућег режима се мора неутралисати. То је кључна ствар коју опозиција и гласачи морају имати у виду. Иначе, теорија "што горе - то боље" није далеко од своје потврде.

ODGOVORITE
Name

Bl

20.08.2014 15:40

GORI OD OVIH NEMOGU BITI NI KADA BI IMALI KONDICINE PRIPREME U NISKOGRADNJI A SELEKTOR DA IM BUDE LJUBO CUBIC KOJI JE SVU SVOJUIMOVINU STEKAO KRIMINALOM ALI SVEMU DODJE KRAJ PLATE NASE GDJE SU LOPOVE OPOZICIJO NAPRED DO OSLOBODJENJA OD OVAKVIH BOLJE JE POD TURSKOM VLADAVINOM BILO

ODGOVORITE
Name

Nikola Dronjak fan

20.08.2014 15:42

"Pakao je prazan, djavoli su tu" izjava je decenije za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Rubin

20.08.2014 16:12

Ovaj Vasković pravo u sredu! A ja mislim da će stomak koji krči od gladi riješiti izbore. Takvih je dvije trećine Republike Srpske, a ona jedna trećina su Dodikovi d..lisci i ušljari, sa Dodom-bajom na čelu. I ta jedna trećina je ogolila one dvije trećine i eto ti odnosa snaga u oktobru.

ODGOVORITE
Name

xxl

20.08.2014 16:37

Ocekivao sam da ce SV prije da skoci da brani svog malog druga Nikolicu!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

20.08.2014 17:53

Ako ne opozicija, egzorcirače ih narod - jednog po jednog....samo, takav egzorcizam se ne provodi svetom vodicom nego motkama...

ODGOVORITE
Name

Glas razuma

20.08.2014 18:18

Slobo, svaka ti je na mjestu, svaka čast za odličan tekst.

ODGOVORITE
Name

доктор

20.08.2014 18:48

Није Никола основао странку, то је НВО, а ни доктор Младен Стојановић својевремено није радио посао који је из његовог домена, водио је побуњени народ, неко мора да се огласи и да каже овим битангама да је доста више, он ће платити казну због свих нас који упорно ћутимо, свака њему част и свим одважним и храбрим да се макар огласе, много је оних који исто нису задовољни али ако маоже неко други нека подметне леђа, ко га критикује тај је бајин шљам или је кукавица.

ODGOVORITE
Name

Simon

20.08.2014 19:49

Slazem se u vecini stvari sem u jednom. Ako SNSD-e dobije izbore, nece ih narod skinuti silom pola godine kasnije, nego ce biti kao i u Srbiji 05.10.2000! To znaci par dana poslije izbora.

ODGOVORITE
Name

tibor

20.08.2014 20:25

Ali zaboravili ste da iza SNSD-a stoji 300.00 biraca.

ODGOVORITE
Name

miki

21.08.2014 02:51

Koji narod ce skinuti vlast koju izabere narod Republike Srpske? Koga to ocekujete vi prodane duse.Vlast ce biti dodik i snsd, a vi pokusajte nesto mala ce vam biti vasa bosna i probosanska politika.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

21.08.2014 05:17

DODIK I PAVIĆ SU POTROŠILI SVOJE GLASAČE ,ONI VIŠE ZAJEDNO NEMAJU STO HILJADA GLASAČA,ZNATE LI KOLIKA JE PANIKA U DNS-U,DA UMJETNO ODRŽAVAJU ONO MALO ČLASAČA NA OKUPU.

ODGOVORITE
Name

banjalucanin1/1

21.08.2014 06:12

"ZA MIKIJA". POLTRONCINO SMRDLJIVA,SMRADU OVOG DRUSTVA,NERADNICE,niste vi samo narod r.s. ima i drugih koji misle svojom glavom zekane debilni

ODGOVORITE
Name

CC

21.08.2014 08:03

Miki budaletino jena.

ODGOVORITE
Name

Nikola

21.08.2014 09:45

Riječi, fraze, grafiti ... Sve je to u redu ali treba preći sa riječi na djela, u oktobru imamo šansu.

ODGOVORITE