Premijerka ne zna fabrike u stečaju

Radnici nekadašnjeg privrednog giganta FAMOS-KORAN iz Pala okupili su se danas u prostorijama propalog preduzeća da saznaju kakva je njihova sudbina.

Republika Srpska 20.08.2014 | 08:57
Premijerka ne zna fabrike u stečaju

Vlada Republike Srpske godinama im obećava da će pronaći strateškog partnera i pokrenuti proizvodnju ali od obećanja se ne živi.

FAMOS-KORAN je skoro deceniju u stečaju,proizvodnja se ne pokreće iako po svim analizama postoji tršište zainteresovano za proizvode fabrike koja je nekada zapošljavala preko 2 hiljade radnika.Radnicima se duguju plate za nekoliko godina, imaju sudske presude ali to u ovoj zemlji ništa ne znači.

,,Niko neće da nam se obrati,da nam kaže sačekajte,strepite se mjesec,dva,tri,pola godine pa će se to riješiti.Svi ćute.Idu da otvaraju neke olimpijade a za FAMOS niko ništa'',jada se radnik FAMOS-a Miroslav Subotić.

Radnicima je dosadilo da čekaju i slušaju obećanja.Vladi poručuju da ako nemaju namjeru da pokrenu proizvodnju proglase likvidaciju preduzeća.

,,Neka se imovina rasproda i nek uzme koliko koga sleduje.Ako vlada ne misli o svom stanovništvu o radncima onda neka unište preduzeće''kaže Subotić i pita se: 

,,Ako mi radnici ne možemo ništa dobiti zašto mora stečajni upravnik i ostala kompanija kriminalaca da živi od toga?''

Prije nešto više od mjesec dana stečajni upravnik FAMOS-a Radislav Bratić tvrdio je da je Vlada našla strateškog partnera ali je njegovo ime poslovna tajna.

,,To je tada bilo aktuelno i to je bio značajan strateški partner.Mešutim on se u zadnje vrijeme ućutao i sada ne računamo na njega'',kaže Bratić.

Šta Vlada Srpske namjerava uraditi sa FAMOS-om iz Pala pitali smo i premijera Željku Cvijanović.

,,Menadćment pregovara sa nekim bankama kako bi obezbijedili kreditnu podršku za završetak određenih poslova za koje imaju ugovorene aranžmane.Na taj način bi mogli da finansiraju svoje potrebe'',obavijestila nas je Cvijanović.

Da li zbog vrelog avgustovnskog sunca ili nečeg drugog ali Cvijanović je očito promašila fabriku.Kada smo je upozorili da ne pitamo šta je sa FAMOS-om iz Istočnog Novog Sarajeva,već sa FAMOS-om iz Pala,koji već godinama nema menadžment već stečajnog upravnika i nema nikakve poslovne aranžmane niti ugovore,o čemu joj redovno pišu napaćeni radnici tražeći pomoć,odgovrila je.

,,Nisam upoznata sa detaljima,ali ako vas nešto interesuje dobićete podatke od resornog ministarstva''.

A u resornom ministarstvu kažu prave projekat o navodnoj privatizaciji FAMOS-a iz Istočnog Novog Sarajeva u šta će pokušati uključiti i tehnološku cjelinu FAMOS-a iz Pala.Sve će se kažu znati na sjednici Vlade u septembru.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

VRBOPUC

19.08.2014 15:58

PA KAKO ONA MISLI RADITI U PREDSJEDNISTVU AKO JE TOLIKO ZABORAVNA.TAMO JE CEKAJU VECE OBAVEZE.

ODGOVORITE
Name

rrr

19.08.2014 18:23

E da ste je pitali gdje ima kupiti belih cizama znala bih sve. hahaha

ODGOVORITE
Name

advokat

19.08.2014 20:05

Idiotizam je već postao epidemija.

ODGOVORITE
Name

ana

19.08.2014 21:17

Pitajte je koji je privatni fakultet zavrsila

ODGOVORITE
Name

Игор Челинац

19.08.2014 21:31

Умјесто да кредите које подиже влада усмјере на развијање производње и привредног раста, наши експерти из владе кредитима финансирају потрошњу и расходе апарата... ево чист примјер међу многим посрнулим предузећима је и ФАМОС... Стоп незнању

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

19.08.2014 21:32

E glupo vam pitanje! Valjalo je sina zaposliti u elektro prenos, ipak je porodica najvaznija a ostali ce se snaci nekako!

ODGOVORITE
Name

snsd

19.08.2014 21:35

Bitno je da ona nije zaboravila sina zaposliti a ..bes jednu fabriku iz Pala i radnike...

ODGOVORITE
Name

Realno

19.08.2014 22:32

Pa, šta vi očekujete od profesorke engleskog? Msm, svaka čast svačijoj profesiji, ali brateee... Željka nije za ovog posla, pogotovo nije za predsjedništva. A možda je i bolje što je ovako smotana, da je neka sposobna, pa još kvalitetnije bi drpala za svoje crvene sektaše.

ODGOVORITE
Name

nomad

20.08.2014 03:24

Inace za ova vlast za premijera bira upravo takve osobe.

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajeva

20.08.2014 04:24

Sina slina poceo da se slika

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.08.2014 08:19

Još jedan dokaz koliko je istočni dio važan ovoj vladi. A ljudi koji žive južno od Bijeljine to najbolje osjete na svojoj koži. Brzo će oktobar.

ODGOVORITE
Name

Pajo

20.08.2014 08:40

Sina - Slina. Ovako se nisam ismijao bog te pito od kada. Svako svoga Slinu ima.ahahhaa

ODGOVORITE
Name

Daca25

20.08.2014 14:34

Sta ce mucenica, izgubila se u sopstvenim lazima i obmanama! Ha ha ha hah smijesna je kao pojava, a dalje da ne komentarisemo...

ODGOVORITE