U Srpskoj nema oboljelih od ebole

U Republici Srpskoj nema pacijenata koji su oboljeli od ebole, ali se jedno lice koje je nedavno doputovalo iz Nigerije, nalazi na posmatranju na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, potvrdila je načelnik ove klinike Antonija Verhaus nakon sastanka o sprečavanju pojave ebole u Republici Srpskoj, koji je održan u prostorijama Ministarstva zdravlja I socijalne zaštite.

Republika Srpska 20.08.2014 | 08:49
U Srpskoj nema oboljelih od ebole

Verhaz nije željela precizirati koliko se dugo lice već nalazi na posmatranju, ali je naglasila da se ne radi o karantenu, već o svakodnevnom javljanju jednom ili dva puta ljekarima 21 dan.

Virus ebole je dosta osjetljiv. On se ne prenosi vazduhom, kao gripa, već dodirom I zato je veoma važno često prati ruke I mjenjati posteljinu, upozoravaju u resornom ministarstvu.

U Republici Srpskoj I region ne postoji mogućnost testiranja na ebolu.

Jedine dvije laboratorije u Evropi su u Francuskoj I Njemačkoj, kaže Lolić dodajući da je uspostavljena veoma dobra saradnja sa aerodromima, Graničnom policijom, zdravstvenim ustanovama, nadležnim institucijama Federacije BIH I BIH, te u Srbiji I Hrvatskoj, gdje je na posmatranju 18 lica.

Ebeola se prvi put pojavila Kongu 1976. godine.Potvrđeno je da se može prenijeti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti, zbog čega je svrstan u A kategoriju biološkog oružja. Simptomi bolesti su bolovi u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, bolovi u grlu, glavobolja, djareja, povraćanje, groznica, a ponekad i koma.

Svjetska zdravstvena organizacija krajem prošle sedmice saopštila da je broj mrtvih u najvećoj ikad zabilježenoj epidemiji ebole dostigao 1.145 lica .

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vukelic Milan

19.08.2014 21:21

Nema oboljelih od Ebole,ali ima od Snsd virusa.Kako svjetska zdravstvena organizacija prognozira u Oktobru mjesecu pandemiji Snsd virusa doci ce KRAJ.

ODGOVORITE