Sir iz Zasavice među pet najskupljih jela na svijetu

Sir od magarećeg mlijeka iz Zasavice u Srbiji nalazi se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu.

Zanimljivosti 17.08.2014 | 17:36
Sir iz Zasavice među pet najskupljih jela na svijetu

Svježi sir od magarećeg mlijeka, koji se proizvodi posebnom rezervatu prirode Zasavica u Vojvodini, nalazi se na petom mjestu najskupljih specijaliteta na svijetu. 

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gdje se može naručiti po cijeni od 3.720 evra za parče, prenose beogradski mediji. 

Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je 25 litara mlijeka od magarca. 

Prvo mjesto na listi najskupljih jela zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen haute", koja košta 18.500 evra, objavljeno je na sajtu "Fajnens onlajn" /Finances Online/. 

Ovaj luksuzni sladoled pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može ponijeti kući. Sladoled se može degustirati u restoranu omiljenom milijarderima "Seredipiti 3" u NJujorku. 

Pica "Luj 13" nalazi se na drugom mjesti, košta oko 8.300 evra. Tijesto se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadjev sadrži tri vrste kavijara, meso škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mlijeka. 

Servira se uz rijedak francuski konjak i šampanjac, a jedino se može naručiti u južnom italijanskom gradu Salernu. 

Na trećem mjestu najskupljih jela na svijetu je hamburger sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom, koji se poslužuje uz bocu vina "Šato Petrus", a košta nešto manje od 4.000 evra. Može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela "Mandalej bej" u Las Vegasu. 

Četvrto mjesto zauzela je vijetnamska čorba "Anki fu" koja je najvjerovatnije najskuplja na svijetu, budući da košta 3.700 evra. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, tjestenine i guščje paštete. 

Komentari / 0

Ostavite komentar