Hemofarm ne snosi odgovornost za gubitke Galenike

Kompanija Hemofarm saopštila je večeras, povodom izjave minisitra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa istražnim postupkom u slučaju Galenika, da ta kompanija ne snosi odgovornost za gubitke Galenike AD.

Srbija 01.08.2014 | 22:53
Hemofarm ne snosi odgovornost za gubitke Galenike

"Hemofarm AD je neprijatno iznenađen današnjom izjavom ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, koju je izrekao na pres konferenciji Ministarstva, a govoreci o Istražnom postupku u slučaju Galenika. Hemofarm ne snosi odgovornost za gubitke Galenike AD", poručuju iz te kompanije.

Kako ističu, Hemofarm i Štada poštuju pravni sistem Srbije i uvek će podržavati princip da se istina utvrđuje kroz pravni sistem, a ne kroz medijske kampanje.

U saopštenju podsećaju da Hemofarm, kao najveći domaći proizvođač lekova i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, već godinama trpi tešku situaciju zbog lanca dugovanja koji karakteriše farmaceutsku industriju.

"Uprkos dugovanjima od više desetina miliona evra koja postoje prema Hemofarmu, činimo sve da srpsko tržište lekova ostane stabilno", dodaje se.

Iz Hemofarma poručuju da će ta kompanija kao i do sada, kroz dijalog i partnerski odnos sa svim nadležnim institucijama nastaviti da podržava napore države Srbije da stvori uslove za zdravo poslovanje svih kompanija koje ulažu napore u jačanje srpske privrede i poboljšanje životnog standarda građana.

Dačić je ranije danas, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, potvrdio da je u svojstvu svedoka dao iskaz u Specijalnom sudu povodom slučaja Galenika i rekao da su, prema njegovim saznanjima, strane kompanije bile favorizovane u odnosu na domaću fabriku lekova.

On je dodao da je u ovom slučaju bila favorizovana nemačka kompanija Štada, a na štetu Galenike, te da mu je u vladi rečeno da fabrika ne može direktno da prodaje lekove nego preko veledrogerija.
Na pitanje ko mu je u vladi to rekao, Dačić je odgovorio - tadašnji ministar zdravlja.

"Cilj je bio da se Nemci ne naljute i ne odu iz zemlje, da se postigne kompromis", rekao je Dačić i dodao da o poslovanju Galenike u tom periodu mogu da govore tadašnji resorni ministri.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar