BiH ima najveće šanse za bankrot

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme te se nalazi iznad Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

Bosna i Hercegovina 02.08.2014 | 18:30
BiH ima najveće šanse za bankrot

Model prema koje se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta koji koristi podatke Euromoneya, naša zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci.

No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Bjelorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mjestu zemalja koje bi mogle doživjeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Poslije nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posljedica političke krize, te problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

HA ŠANSE

01.08.2014 18:04

PA OVO JE BANKROT OD 1992. GODINE, KAKAV SAD CRNI BANKROT OVDE SE ODAVNO ŽIVI OD TUDJIH PARA PA SE OSLADILO.

ODGOVORITE
Name

CCCC

01.08.2014 18:06

Pa normalno da ce bankrotirati kad ovaj Dodo i ostali samo kradu.....

ODGOVORITE
Name

ANNO

01.08.2014 18:09

BIH nece bankrotirati,ona je vec bankrotirala !!!!

ODGOVORITE
Name

nomad

01.08.2014 18:26

Šta ima šanse!??? Pa već je bankrotirala. Pokradena, oderana, poderana, doderana, izderana, oglođana, ojađena itd. Ako Baja ostane još 4 godine moraćemo izmišljati novi opisni pridjev.

ODGOVORITE
Name

ANNO

01.08.2014 18:34

Jadna samo djeca koja ce ove kredite morati vracati koje je Dodo nauzimao.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

01.08.2014 18:52

Ja radim u jednom kantonu FBIH i instituciji, nisam dobio 2 plate, 4 topla obroka, 1 regres i 15 putnih troškova. Kada državne firme koje se inače tretiraju kao privilegovane, pohlepne nisu u stanju isplatiti po 2-3 plate znači BANKROT SE VEĆ DESIO samo to ne znamo.... i sad ovi naši idu po ovim Židovskim institucijama mole kredite da odgode rezultate bankrota.

ODGOVORITE
Name

Душан

01.08.2014 18:55

То и није неко изненађење с обзиром на лошу политику коју воде њени лидери. Да би се ситуација поправила потребне су коријените реформе, које се могу изгледа провести само промјеном власти у октобру.

ODGOVORITE
Name

yx

01.08.2014 19:04

Blago nama! Vazno je da imamo svako svoj oblak,da bolje vidimo nasu propast! I praunuci ce da nas kunu.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

01.08.2014 19:07

Da me niko krivo ne shvati , supruga i ja smo 2 godine bez posla , tu je i dijete koje ne zna rijec " nemam" , ali mi u BiH ne znamo da vodimo nista , zato bi bilo najbolje da stranci uzmu sve , npr. jezero Modrac i branu na njemu koja samo sto nije pukla , sto je Tito ostavio ovi nisu znali ni okreciti....

ODGOVORITE
Name

1389

01.08.2014 19:21

Nema nista od kukanja,sad kad budu izbori,izadjite na stranacke skupove i dajte svoj glas za flasu piva,dvije kobaje,odigrajte par kolca i onda cemo opet mi svi,zajedno sa vama opet da kukamo 4 god. Sami smo krivi,sami smo ih birali.

ODGOVORITE
Name

za Edu iz Slatine kod Tuzle

01.08.2014 19:31

U pravu si,nisu u stanju cak i da rasprodaju "Titovinu".

ODGOVORITE
Name

Navijac

01.08.2014 19:49

Dragi moj Bosnjak (komentator iznad), vidis, problem je upravo u tim stvarima koje si nabrojao. Ti radis u Kantonu, a fale ti samo dvije plate, regres i putni troskovi. U tome je i problem. Kompletan tvoj napis objasnjava vecinu problema u BiH. Tebi fale dvije plate, a narodu plate za nekoliko godina ili posla nemaju, pa im nista ne fali. Regres je misaona imenica za vecinu i zaposlenih i nezaposlenih, a zaostatak je iz proslog sistema koji su vlasti (ubrajam i tebe iz Kantona, bez uvrede) ostavili sebi kao dodatnu beneficiju. Putni troskivi za uposlenika Kantona su "cudni", jer su Kantoni mali, imaju vozni park i ostalo sto je potrebno da se obavi zadatak na terenu. Pozivas se antisemitistickom izjavom na "Zidovske kredite" koji nisu obavezni, vec se za njih mole institucije tipa MMF i slicno. Nisu to "Zidovi", vec bankari kojima je iskljucivo materijalni interes u glavi, a patetika sa Balkana ih ne zanima. Bio ti Bosnjak, Srbin, Hrvat, Sejdic ili Finci, tvoja firma, Kanton, propada, upravo kao i entiteti ili BiH. Narod je vlasnik i BiH i entiteta i kantona i opstina. Narod je opljackan, nema plata ni novca da trosi. Zato nema ni prihoda od PDV-a, carina, taksi koje bi napunile budzet iz kojeg ti primas platu. Rasipanje po institucijama je dovelo do ovoga. Vrijeme je da se svako u BiH zapita vrijedi li on/ona onoliko koliko je placen? Ja sam imao isti problem u privatnoj firmi, samo meni je falilo desetak plata. Pokupio sam stvari i krenuo u potragu za srecom. Sada sam situiran, ali nikako da zaboravim cinjenicu da niko od predstavnika institucija, drzave, entiteta, kantona ili opstine nije dosao da me potapse po ramenu i izvini mi se sto mi nisu stvorili osnovne uslove za zivot, a za to, i nista drugo, su bili placeni. Danas radim za neku kompaniju. Nije mi tesko skrenuti s puta i obaviti neki usputni posao ako treba mojoj kompaniji ili nekom od kolega. Uspjeh moje kompanije ili mojih kolega je i moj uspjeh. Mislim da ovim odlutah od teme, ali se dosta toga moze izvuci kao pouka. Nedostaje nam uspostava sistema, kolegijalnost, zalaganje, skromnost, iskrenost i postenje. Nekada smo to imali i time se ponosili. Prirodne resurse i radnu snagu imamo, samo volja i oktobar nam treba. I ne ljuti se dragi moj Bosnjak, Srbin, Hrvat, Sejdic ili Finci. Ja ovo od srca svima nama, pa i sebi.

ODGOVORITE
Name

Drina

01.08.2014 20:05

I ja skoro bankrotiro

ODGOVORITE
Name

BiH

01.08.2014 20:18

Naš narod je vrijedan i radišan, ovo nam se događa samo zbog političara.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

01.08.2014 21:26

Dragi moj Bosnjak (komentator iznad),oprosti,ali ja vas koji ste na budzetu,gledam istim ocima kao politicare i jedva cekam dan kada ce se sve prodati u BiH citam vrijednost EP BiH pala sa 8 milijardi na 500 miliona maraka za 6 godina,vi ste imali prilike,konkretno u Tuzli,sa nama "obicnim" gradjanima krenuti na proteste za promjene ali niste jer su vas politicari i tzv.sindikati ucijenili!Oprosti ali sta to znaci BiH se zaduzi kod MMF,ti imas koristi od toga a ja nemam nista a kredit vracamo obojica ! I da za Edu iz Slatine kod Tuzle(komentator iznad) Slatina je najveci dio Tuzle,centar grada !Da ne ureknem ali ovaj portal je uz BUKU postao najbolji,izdigao se iznad nacionalizma,za razliku od smeca kao sto je Klix,Dnevno,Nezavisne...... I da Navijac(komentator iznad) ne sjecam se kada sam nesto bolje procitao,svaka cast na komentaru !Ugodan vikend svima na portalu !

ODGOVORITE
Name

re.Navijac(bosnjak)

01.08.2014 21:36

Kao prvo prozivanje Židova nije anti-semitizam, govorim za Židove sa kavkaza koji danas vladaju izraelom, a oni nisu Semiti, a oni (Hazari) su upravo najodgovorniji za opšte siromaštvo u svijetu pa i siromaštvo BIH.

ODGOVORITE
Name

Navijac

01.08.2014 22:19

Izvini, samo mi je malo zazvučalo.OK, nisu oni toliko bitni koliko ih potenciraju sljedbenici "teorije zavjere", isto kao i masone, templare i slične "hotelijerske skupine". Oni imaju pravo da se ujedinjuju, planiraju i investiraju, ali mi nismo dužni da igramo po njihovim pravilima. Da su ujedinjeni i da djeluju po svijetu je istina, ali to sa našim bankrotiranjem nema puno veze. Kad dolijećemo avionom u BiH vidimo kroz prozorčić obrađene njive, mrežu autoputeva, a onda lako prepoznamo domovinu gdje je zasadjeno samo oko kuca, puteljci uski i krivudavi, kamenolomi na sve strane kao krateri od nuklearnih bombi. Neiskoristenih potencijala na sve strane, rasprodaje prirodnih resursa i lazne sminke. U sustini smo postali neradnici, zeljni smart-phone-a, skupe garderobe i odmora od nerada. Od '92. narod generalno ne radi, nego zivi od zaduzenja. Vlast se odrzava prodajom narodnog i dijeljenjem milostinje-pomoci svojim glasacima koji su se na istu navikli. Ljudi su postali zadovoljniji sa 50 maraka jednokratne donacije nego sa 700 maraka redovne plate. Hrana se uvozi iz Madjarske, Spanije, Srbije, Hrvatske, Turske, a nasa Semberija, Posavina, Hercegovina, i svi drugi bacaju neprodate proizvode. Nasi politicari voze najskuplje modele auta dokazujuci time da su vjerovatno odrasli u zapreznim kolima, pa pokusavaju da nadoknade izgubljeno. Mislim da je rjesenje u svakom od nas ponaosob. Bitno je da pocnemo raditi bilo sta, ako nemamo posao onda na svom imanju i rezultati ce se pokazati ubrzo. Ako imas viška proizvoda koje ne mozes prodati, podijeli ih onima koji su gladni. Time ces steci prijatelje, a zadati udarac trgovacko-svercerskom lobiju koji iznosi, ono malo novca koji imamo. Kupovinom domaceg proizvoda, omogucices nekom od nasih seljaka i radnika da dobije platu. On ce za tu platu kupovati i placati PDV i sve ce to krenuti na bolje.

ODGOVORITE
Name

Za navijac

02.08.2014 06:42

..."kolegijalnost,skromnost,iskrenost i postenje".To se moze naci jos samo u starim filmovima do mozda, polovine osamdesetih godina u knjigama i romanima.Sve je otislo do djavola sa novim svetskim poretkom.Danas,biti kolegijalan,skroman,iskren i posten nije vrlina,nego se takvi smatraju nesposobnim. Bogoljub

ODGOVORITE
Name

Navijac

02.08.2014 07:54

Mozda ste u pravu Bogoljube. Mozda je taj novi poredak jaci od nas. Ipak, zivot do sredine osamdesetih je bio relativno dobar. Muzika se svirala uzivo, djevojke smo pokusavali nasmijati, a ne kupiti. Imali smo dosta toga domaceg. Mozda kvalitet nije bio najbolji, a mozda je samo bio problem u ambalazi. Znanje se sticalo u skolama, a licnost se gradila pod uticajem filmova, knjiga i romana. Roditelji su imali posao, a mi bi preko studentskog servisa skuckali nesto para za more. Pruzalo se koliko je pokrivac dug. Bili smo zadovoljni sitnim stvarima. Stedilo se, ali se islo u Italiju u soping. Pitanje bankrota drzave je jako ozbiljno. Raspustanjem drzave nastaje potpuna anarhija. Tada nestaje i nada da se nesto moze promijeniti, barem na nekim od oktobarskih izbora. Drzava sa bezvlascem nema protok ljudi, novca i ideja. Takva situacija ce pokrenuti stampedo mladih da napuste zemlju. Kome onda sve ovo sto ljudi grade i rade.

ODGOVORITE
Name

pres

02.08.2014 09:04

Da hoce bankrotirat sto prije pa da se pozabave sobom i ovi sa budzeta u drzavi koju kazu da niko ne voli. U ovoj drzavi su davno bankrotirali borci koji su i prije rata bili sirotinja,radnici koji rade za ratne profitere,al daj Boze da i tatini sinovi osjete sve ono sto osjeca dijete borca.

ODGOVORITE
Name

banjalucanin

02.08.2014 10:08

Odavno ne procitah bolje komentare,svaka cast pogotovo "navijac" koji sad zivi negdje vani i istina je da kad udjes u vazdusni prostor BIH znas da si tu ne mora niko da ti kaze. A to sto je ovdje svijest ljudi takva je osnovni problem drustva i ta "svijest" se na zalost nece promijeniti nikada. Ne mislim samo ono daj meni sve a komsiji nek' i krava crkne,nego svi znaju sve i vide sve i opet cutimo. Svijet nam se ruga,kazu u Holandiji kad bi se kralj ponasao kao politicari iz BIH i njega bi smijenili. Sta to govori, da smo ovce za sisanje pa za klanje a vladajucem establismentu je samo nebo granica. Jadni smo kao drzava i ako ovaj narod ne "okrene plocu" prijeti nam izumiranje i socijalni nemiri.Nije normalno da poslanik u parlamentu BIH ima 7.000KM u drzavi gdje je 30 posto nezaposlenih i jos 50 posto dobija neke zalosne plate. Oktobar je sansa narode, izabrati nove pa ako i oni budu "muljali" motku i goniti..

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

02.08.2014 14:42

Kako sad to, pa Lagumdžija neki dan reče da je BiH najnezaduženija država na svijetu, a sad odjednom prijeti bankrot? Sreća samo, pa mu niko povjerovao nije.

ODGOVORITE
Name

dm

02.08.2014 15:11

BiH ne moze bankrotirati. Sranci su napravili valutu i oni je odrzavaju.

ODGOVORITE
Name

Napustio brod

02.08.2014 15:19

Citam redovno komentare na skoro sve teme ali na ove o ekonomskom stanju u "nasoj" drzavi obavezno. Napisah nasoj namjerno pod znake navoda jer ona odavno sluzi samo onima koji ju vode a narodu neka je Bog dragi na pomoci. Ja licno sam pre tri godine otisao "trbuhom za kruhom",takav scenarijo nikad nisam ni sanjao da bi se mogao desiti ali poslije zavrsenog skolovanja par neuspjelih pokusaja zaposljavanja i pokusaja samozaposljavanja (privatni biznis), DRZAVA mi je pokazala kako je tesko biti "posteni" poslodavac. Sada sam situiran i volio bi da vam kazem da se mladi moraju boriti da se skoluju i da pomognu razvoj svoje drzave ali mislim da je vrijeme da se brod napusta.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

02.08.2014 20:16

Neznam koliko je BiH moja ili kako bn kaže "naša država" ali dobro vama koji pišete komentare mažu oči,vidite li vi slijepci pored očiju kakvom bojom je obojena BiH i nema nigdje ni malo označene naše SRPSKE REPUBLIKE?A vidite li kako je obojena Srbija da možda ne izstupa Kosovo? E pa ludi moji das vam milojko nešta objasni bilo je prošlo i ne ponovilo se bratstvo i jedinstvo,samo srbi nastradaše ostadoše sve manji i bedniji,razbježaše se po svjetu iako nas su tadašnje velike sile upozoravale da mi sa onima iz SFRJ nećemo izaći na kraj i da ne pravimo savez sa njima ali sada je kasno.Slušajte sada ovo kada se obilježava Srebrenica,Sarajevo pijaca itd. Koliko muslimana se tamo nađe pa ljudi iz inostranstva uzimaju odmore samo da dođu da kao svjetu pokažu kakvi su SRBI,a koliko se SRBA nađe na tuzlanskoj,u zenici,bihaću itd. Gdje i završi i šta bi sa gradom po imenu Brčko?Da li vi znate čiji je on? Sigurno sam nešta izpustijo ali hoću da kažem jednu činjenicu da narod iz naše REPUBLIKE SRPSKE dok se ne podigne i ne razkrsti zauvjek šta je naše?Dok se ne odvojimo?Boljeg života sigurno nema?I zamolio bi vas samo za još ovaj slučaj da vam saopštim pa i da ne pustite vi iz bn komentar neću biti iznenađen jer bi vi drugačije morali pisati o BiH i RS ali šta je tu je BiH je za onoga što hoće njegova,za mene nije,moja je Srpska Republika,moj veoma blizak saradnik turčin(rođen u Austriji) njemački mu je kao maternji jezik,strašan islamista ali se volimo i sarađujemo on cjeni kod mene srbstvo,šta mi je pre par dana izpričao.Dakle ovako njegov brat je među 10 najboljih studenata iz ekonomije,financija,bankirstva,šta god da je neznam sada tačno kome finance pripadaju među 10 najboljih u eu,diplomirao u beču,doktorirao i prvi i drugi ako ne i treći ukoliko se nevaram tri doktorata ima a za dva sam siguran on je odradio u Londonu,čovjek ima sada oko četrdesetak godina on je živa tajna od eu i amerike a alfa i omega od MMF-a.Sledeće mi čovjek reče da zbog svih tajni koje je morao da čuva njegov brat počeo je da puca pod pritiskom a koliko tajni ima nema ni on pojma,ali ovo je ono što meni ostade u glavi od pre par mjeseci dobio je na upogled papire od svih država SFRJ,ali od 1991. pa na ovamo situacija je sledeća,svi su morali da objasne šta su kome pripadaju iz kojeg djela SFRJ su koja je to novonastala država itd. i tako su dobijali kamate jedni više drugi manje ali šta se dešava?Pa to da kada je Srbija uzimala kredite da vraćali kamate veće nego bilo koje druge dve države iz SFRJ zajedno i ja sam rekao pa dobro moj prijatelju to je tako,ali čuj ti sad to kada BiH uzima kredit mora da kaže gdje kome šta i kako ide ukoliko RS ima nešta od toga vraća i preko 30% veće kamate,jer oni moraju propasti tako mu je valjda rečeno,znam da će se naći neki koji će reći pa daj ko će to da zna i to je laž itd. Možda ste u pravu ali pre toga pogledajte činjenice i današnju situaciju,neke stvari sam vam i ja napisao,ko danas pravo probleme po svjetu?Ko je totalni ekstremista,džihadista,fenomen?Da nisu možda Srbi? Moja saradnja je sa ljudima iz Palestine a oni su većinom u islamu mada znam i neke pravoslavce u suštini su svi bili topli i srdačni do mene i nemam zaista ništa protiv islama ali što dalje od mene zna se gdje se je ipre 1389. ta vjera nalazila pa prema tome zato i jeste tako u RS jer niko nema ... da raskrsti šta je šta?Čije je šta?itd. pozdrav svima a posebno bn-u,

ODGOVORITE
Name

Any

03.08.2014 08:23

Narod je davno bankrotirao nista novo, oni tek vidjeli...

ODGOVORITE
Name

re Milojko Banjluka

04.08.2014 10:06

E moj Crni milojko dok je takvih kao ti i dalje ce djeca pliticara raditi u drzavnim firmama a nasa ce cijpati drva za 20 KM cijeli dan, ako ih neko zovne... Pitaj zeljku cvijanovic cij je elektroprijenos? Bosanski ili Rs-ov?... E moj milojko.... Znam da vas takvih ima puno, al jedva cekam oktobar da vidim koliko puno...

ODGOVORITE
Name

Stefan Ivkovic

04.08.2014 14:27

Odmah sam znao da ce poslije protesta bankrot

ODGOVORITE