Zaraze koje dobijamo kupanjem u bazenu

Kako biste izbegli infekcije pored bazena, kupajte se odmah nakon izlaska iz vode.

Zdravlje 01.08.2014 | 18:10
Zaraze koje dobijamo kupanjem u bazenu

Leto je uveliko počelo, a ljudi nalaze razne načine da se rashlade. Oni koji nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji i sebi ne mogu da priušte odmor van zemlje, svaki vreo dan provode na bazenima. Ako ste vi jedni od njih - slobodno pravac bazen, ali sa velikim oprezom jer je ono leglo raznih bolesti i infekcija.

Polne bolesti se, pored seksualnog odnosa, mogu zadobiti i kupanjem u bazenu ili preko sedenja na peškiru zaražene osobe.  Pored njih, kupači mogu zadobiti i gljivice, ali i ozbiljniju bolest poput konjuktivitisa.

Hlor ima tu moć da ubija skoro sve bakterije, a ako je koncentracija hlora niska, neće se uništiti mikroorganizmi pa je samim tim je i veći rizik od infekcija.

Vrlo lako se možete dobiti stomačni virusi, praćeni dijarejom, bolom u trbuhu i visokom temperaturom, a od njih su najzastupljeniji salmonela, ešerihija koli, parazit kriptospordija i šigela.

Pored stomačnih virusa, na bazenu hara i infekcija očiju. Kao što smo već pomenuli, konjuktivitis je najzastupljeniji i dešava se da obuhvati oba oka. Izaziva ga hlamidija trahomatis, a praćen je crvenilom, suzenjem, otokom kapka i osećajem stranog tela u vašem oku.

Plivačko uvo, poznato kao infekcja spoljnog ušnog kanala, najčešća je infekcija leti. Njeni simptomi su bol, sekrecija iz uva i nagluvost. Lekari napominju da nipošto ne pokušavate da štapićima otpušite uvo, jer ćete samo tako proširiti infekciju.

Kožne infekcije možete najlakše zadobiti sedenjem na vlažnim peškirima, hodanjem po vlažnim podovima (svlačionice, toaleti i prostori za tuširanje). Ove gljivične infekcije kože najčešće obuhvataju pazuh, prepone i stopala.

Kako biste sačuvali svoje zdravlje tokom boravka na bazenu, poželjno je da izbegavate gledanje pod vodom, tuširate se posle svakog izlaska iz bazena i izbegavajte da sedite na tuđim bazenima ili ležaljkama. U slučaju da na bazen idete svaki dan, obavezno peškire i kupaći kostim perite u mlakoj vodi sa deterdžentom. Osobama koje pate od dijareje se savetuje da ne ulaze u bazen uopšte.

Komentari / 0

Ostavite komentar