Šikorski čeka Vučića i Tačija?

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski zvanično je kandidat Poljske za funkciju visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Region 01.08.2014 | 10:43
Šikorski čeka Vučića i Tačija?

Ukoliko dobije to mesto, on će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Funkcija visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost je prioritet", potvrdio je državni sekretar u kancelariji poljske vlade Pavel Graš nezvanične vesti da je Poljska poslala taj predlog u Brisel do kraja jula, kako je zahtevao novi šef Evropske komisije Žan Klod Junker.

"Šikorski je prema mišljenju poljske opozicione desnice suviše mekan prema Rusiji, a prema političarima Unije suviše oštar. Prema oceni svih kompetentan. Znači baš kako treba", oglasio se sinoć i poljski premijer Donald Tusk na Tviteru.

Analitičari, međutim procenjuju da šanse da Poljska za Šikorskog dobije baš funkciju naslednika Ketrin Ešton nisu velike zbog komplikovanih dogovora oko balansa glavnih frakcija u Evropskom parlamentu a šefa EK je delegirala desnica.

Tak, EK nastoji da u njoj bude više žena a do sada su kao svoje zvanične kandidate žene prijavili samo Češka i Švedska.

"Šikorski ima samo dve mane - nije socijalista i nije žena", kazao je premijer Tusk na prošlom samitu kada šefovi država i vlada EU nisu uspeli da se dogovore oko podele najviših funkcija.

Komentatori ne isključuju da je kandidatura Šikorskog samo deo napora Poljske da dobije neki od resora koji su za nju važniji od evropske diplomatije i da Poljak dobije funkciju komesara za energetiku, unutrašnje tržište ili konkurenciju.

Pominju se imena iskusnih poljskih političara, kao što je, recimo nekadašnja evrokomesarka za regionalni razvoj Danuta Hibner, dosadašnji evrokomesar za budžet Januš Levandovski ili bivši poljski ministar finansija Jacek Rostovski.


Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar