Sprema se sukob između vehabija

Bezbjednosne službe BiH su u stanju povišene pripravnosti zbog ozbiljnih upozorenja zapadnih obavještajnih agencija da se pripremaju žestoki sukobi između frakcija unutar vehbijskog pokreta.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 09:50
Sprema se sukob između vehabija

Prema izvorima ovog lista “Press RS”, zbog ovih sukoba Vlada Velike Britanije je još prije pola godine odlučila da u BiH pošalje dodatne snage kao pojačanje EUFOR-a.

Dvije suprotstavljene vehabijske struje predvodi Nusret Imamović, koji se dovodi u vezu sa Al kaidom, i Bajro Ikanović, jedan od komandanata Islamske države Iraka i Levanta.

"Riječ je o sukobu koji je već odnio nekoliko desetina bošnjačkih života u Siriji, a odnosi se na cijepanje vojske islamskih dobrovoljaca u toj zemlji na dio koji podržava takozvani Front al Nusru, kojem pripada i neformalni lider vehabija iz Gornje Maoče Nusret Imamović, dok se drugi ogranak pobunjeničke strukture pretvorio u ISIL, vojnu formaciju koje se zbog nevjerovatne surovosti i radikalizma odrekla i Al kaida i kojoj je pristupio vođa selafija iz Hadžića Bajro Ikanović".

Press navodi i da Imamović i Ikanović doslovno ratuju jedan protiv drugog u Siriji, gdje se trenutno nalaze, a da je njihov uticaj ogroman na sljedbenike koje su ostavili u BiH.


Izvor: Press

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

b luka

01.08.2014 07:55

TREBA IM DATI STO VISE ORUZJA I POZELJETI SRECU NA OBE STRANE

ODGOVORITE
Name

pres

01.08.2014 08:16

Kada sve tako detaljno znate javite nam u koliko sati pocinje mec i tko sudi

ODGOVORITE
Name

brico

01.08.2014 08:17

Nemoj tako b luka, i oni su nekada bili pravoslavni srbi.

ODGOVORITE
Name

Hrsuz Mujo

01.08.2014 08:30

DŽevad Galijašević je o tome već obavjestio predsjednika Dodika, a tamburanje će biti na Lijevče polju. U historiji će se zvati "Moj na Lijevču".

ODGOVORITE
Name

miki

01.08.2014 09:11

kad svi znate kakvi su i koliko su surovi i radikalni ne znam sto ih sve lijepo ne otjerate odavde. oni nikom ne donose dobro od njih zaziru i bosnjaci i srbi i svi ostali. vaima bi nam bilo boje kad ne bi bili u nasoj blizini.

ODGOVORITE
Name

xxx

01.08.2014 10:27

Boze sta je ovo prije ko je nosio bradu zvali ga cetnik a otkuda da muslimani nose bradu jeli to prelaze u cetnike

ODGOVORITE
Name

Crni

03.08.2014 16:11

Nikakve vjere tu nema samo je novac u pitanju i ko će biti gazda. Rastjerati te bradonje odakle su počeli nicati nek ostave nas na miru !

ODGOVORITE