Za Špirića BiH nema perspektivu

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH u narednih 10 godina ne vidi kao zemlju koja ima perspektivu.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 08:45
Za Špirića BiH nema perspektivu

"Gledajući globalno, sve što se dešava - problem Ukrajine, pohod prema Bjelorusiji, pokušaj preuređenja arapskog svijeta, ne vidim da BiH ima perspektivu", rekao je Špirić.

On je  rekao da u regionu mnoge stvari još nisu riješene i zato je BiH i dalje poligon za projekte van BiH.

"BiH je zemlja koja, niti smije napredovati, niti nazadovati. Ona je zemlja koju je `zarobio` globalni koncept. Kada taj koncept uredi svijet okolo, onda će, vjerovatno, ponuditi rješenje i za BiH", rekao je Špirić.

Govoreći o posljednjoj analizi Međunarodne krizne grupe da bi BiH trebalo organizovati kao tri entiteta, Špirić je ocijenio da je to već pomalo kasna reakcija.

"Mislim da je bolje bilo da se ide sa tezom unije tri republike i to bi Sarajevo trebalo objeručke da prihvati da bi spasilo BiH. Bojim se da će već za tri godine Međunarodna krizna grupa konstatovati da `mačka i miš ne mogu da stanuju zajedno` i da je mirno razdruženje jedino rješenje", kaže Špirić.

On je istakao da diplomatski incident predsjedavajuće Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je odbio da se sastane sa nerezidentnim izraelskim ambasadorom Davidom Koenom, predstavlja upozorenje i Srbima na ovim prostorima da imaju što manje bude razmirica unutar srpskog korpusa.

"Gotovo je sigurno da će preuređenje arapskog svijeta pod uticajem radikalnog islama zakačiti i BiH. U tom smislu mislim da su te izjave pogubne. Ono što mislim da hoće Izetbegović, a nažalost i dio međunarodne zajednice, jeste da na predstojećim izborima obezbijede izbor `3 u 1` - da budu tri člana Predsjedništva BiH, ali da bude izdvojen lik Bakira Izetbegovića. Dakle da svi govore kao Izetbegović", kaže Špirić.

On ocjenjuje da je to, zapravo, upozorenje za Srbe, jer bošnjačka koalicija "Domovina" koja nastupa u Republici Srpskoj, kako je rekao, ima namjeru da u političkom smislu bude destruktivan faktor u Srpskoj.

"Nažalost, na tu koaliciju `Domovina` se peca naša opozicija. Pred ove izbore ćemo imati situaciju da će biti borba za Republiku Srpsku koju predvodi SNSD sa Miloradom Dodikom, i borba za vlast koju predvodi Koalicija `Savez za promjene`, potpomognuta koalicijama `Otadžbina` i `1. mart`", rekao je Špirić.

On je upozorio birače da samo ljudi koji imaju jasnu i izdržljivu politiku mogu da naprave državu, a to moraju da prepoznaju svi koji jurišaju na vlast.
"Još dugo će se ovdje voditi političke bitke da bi se stabilizovala Republika Srpska", kaže Špirić.

Špirić je istakao da se najveći dio sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji prošlog mjeseca u Briselu za saniranje posljedica poplava odnosi na kredite i dodao da nema mnogo grant sredstava.

"Ne mislim da se tu radi o nekim kreditima pod posebno povoljnim uslovima. Te procedure su standardne", rekao je Špirić i dodao da je upravo iz budžeta BiH izdvojen najveći grant - oko sedam miliona KM.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH donio odluku da 10,1 miliona KM doznači na račune solidarnosti u omjeru po 49 odsto entitetima i dva odsto Brčko distriktu.

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

papagaj

01.08.2014 06:50

Nije BiH kao Špirić, da može presvlačiti košulje (mijenjati stranke). Bosna je i gore političare nadživjela, a da neće ove poput špirića i njegovih stranačkih kolega. Špirić ih ima najviše, jer nema stranke u kojoj nije bio...

ODGOVORITE
Name

bosna

01.08.2014 06:50

Reci ti nama Nikola malo vise o svojoj buducnosti.Kad imas sposobnost da gatas kako ce biti sa drzavama gataj nam malo sta ce biti sa Dodikom i njegovom druzinom u koju i ti spadas.

ODGOVORITE
Name

as

01.08.2014 06:53

Ti si Nikola bio i komunista pa onda četnik u radikalima pa si opet u SDS i na kraju demokrata kod Mileta.Kod njega moraš po svoje mišljenje jer svoga nemaš. Što ne daš ostavku ili se povučeš sa državne blagajne kad nema perspektive? Ti kao državni ministar sa platom 7-8 000 KM,službenim autom,pratnjom, privilegijama, putovanjima, dnevnicama, upravnim odborima... ne radiš u interesu države koju kao predstavljaš a nije ti bilo bolje ni u majkinoj utrobi.

ODGOVORITE
Name

pad rezima

01.08.2014 07:18

Pa osam godina si na budzetu Bosne i krades gdje stignes. Napravio si carstvo ukradenim parama, preko Savjeta ministara, UIO, pa zenine firme preko koje ste od srpskih suma uzeli milione na uvozu traktora. Da ne nabrajam dalje gdje si sve krao lopove. Mjesto ti je u zatvoru sa Bajom.

ODGOVORITE
Name

e moj spiro

01.08.2014 07:24

da takvi kao ti nisu vodili ovu drzavu u zadnjih 10 godina i da je nisu poharali cega su god dohvatili a da smo kojim slucajem bili u rukama japanskih ili njemackih vodja ovo bi bila rajska drzava a ne leglo kriminalaca sa jedne i opljackanog i osiromasenog naroda sa druge strane

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

01.08.2014 07:27

Taman Nikola imas vremena da naucis arapski jezik. Poznavajuci tvoj nacin rada vjerovatno ces po dolasku arapa na ove prostore i ti preci na islam.

ODGOVORITE
Name

BIH

01.08.2014 07:40

Dodik i njegovi klonovi neka kazu sta ce se jesti u RS za deset godina koliki ce biti BMP sta nude mladima itd Ta politicka kriminalna organizacija fata poene kod majmuna bice BiIH nece biti BIH jebala ih BIH STA CE BITI SA NAMA? Bagro

ODGOVORITE
Name

Aco

01.08.2014 07:49

Ti ćeš voditi političku borbu za Republiku Srpsku...?! Najveći si kriminalac na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Akabiba

01.08.2014 07:49

Svaka cast e ovo je puka istina ovo treba pohvalit sta je iznjeo samo sto se Bosnjaci boje istine ali kad tad stici ce ih

ODGOVORITE
Name

licemjerje

01.08.2014 07:50

Vrhunsko je licemjerje priželjkivati nestanak države koja te bogato nagrađuje za nerad i javašluk. Ovako se nisu ponašali ni jugoslovenski političari pred raspad SFRJ. Špira i kompanija iz svih stranaka na vlasti bi trebali biti zahvalni Bosni i Hercegovini i svako jutro slušati njenu himnu, šta im je sve ta država dala!

ODGOVORITE
Name

KAJA MG MIND

01.08.2014 07:59

STA MISLIS IMA LI TRZNICA PERSPEKTIVU??? Vidjecemo poslije oktobra

ODGOVORITE
Name

Drago

01.08.2014 08:16

Da sutra RS postane nezavisna država, tebi, Miletu i kumovima ne bi bilo nikada bolje nego što je sada. Sad možete ne raditi, krasti, uzimati i šakom i kapom, te sve pravdati "borbom iznutra" da se BiH prikaže neodrživom. Ovce su vas dosada slušale, vidjećemo kako će biti dalje...

ODGOVORITE
Name

a SNSD ima?

01.08.2014 08:22

Ovom iz usta govori Dodik.SNSD posto nema sta ponuditi za izbore ide na kartu price o ugrozenosti,nemogucnosti zivljenja u BIH,price o referendumu,zala za Velikom Srbijom...Dokle?Al od toga se ne zivi,to je suplja prica.Ovi iz SNSD svi do jednog isto pricaju po instrukcijama velikog vodje.A sta je sa zaposljavanjem,zdravstvom,borbom protiv kriminala,nepotizma,izgradnjom infrastrukture,civilnom zastitom,reformom penzionog fonda,ravnomjernim razvojem RS?...o tome ni rijeci.

ODGOVORITE
Name

Istina

01.08.2014 08:27

Ima ce SIPA perspektivu kada Tuzilastvo Bosne i Hercegovine prikupi dokaze od Causevica,ovog Djurica sto se predao prije neki dan,Cvetinovica pa kad im se pridruzis u zatvoru

ODGOVORITE
Name

MILORAD

01.08.2014 08:36

Najbolje bi bilo da Spiridon uzme sefa za ruku i odmah krenu ka Foci.

ODGOVORITE
Name

zdrav razum

01.08.2014 09:05

Čovjek govori istinu. Zna Špirić već odavno da BiH nema perspektivu. Zato je na vrijeme pokupovao nekretnine van BiH. Beč, Beograd, Novi Sad, Budva....Tamo je već izmjestio svoju djecu.A od čijih para je sve to pokupovao "Kvazi Profesor", e o tome će se valjda jednog dana pozabaviti neko tužilaštvo. Većeg licemjera i šupljatora nije majka rodila. Al nije svjestan da nisu svi imbecili i ludi da može svojim šupljim pričama bacati narodu prašinu u oči.Od budžeta ne perspektivne bosne što direktno što indirektno Profesor uzima mjesečno oko 10.000,00KM. Iz budžeta BiH je napravio kuću u Drvaru pa i radnike plaćo iz sredstava rezervi budžeta BiH.On priča o vehabijama ha,ha,ha...

ODGOVORITE
Name

srbin

01.08.2014 09:20

ОДЛУКУ О ИНТЕРВЕНТНОМ КОРИШЋЕЊУ СРЕДСТАВА ТЕКУЋЕ БУЏЕТСКЕ РЕЗЕРВЕ Члан 1. (Предмет Одлуке) Одобравају се средства за интервентно коришћење текуће буџетске резерве Буџета институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2014. годину, у износу од 500 КМ Удружењу грађана Омладинска радна бригада "Брезански рудари" из Брезе за подршку реализације пројекта Слет бригадира "Бреза 2014". Члан 2. (Надлежност за реализацију) За реализацију ове Одлуке задужено је Министарство финансија и трезора Босне и Херцеговине у складу са Законом о финансирању институција Босне и Херцеговине, а уплату ће извршити на жиро рачун Удружења 3385802225581653 код Уникредит банке. Члан 3. (Ступање на снагу) Ова одлука ступа на снагу даном доношења и објављује се у "Службеном гласнику БиХ". Број 01-50-3-3879-2/14 17. јула 2014. године Сарајево Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Др Никола Шпирић, с. р.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

01.08.2014 13:49

Onaj koji najmanje ima perspektivu je baš Nikola Špirić. nakon Oktobra, prestaće se kesiti sigurno.

ODGOVORITE
Name

Julio

02.08.2014 12:15

Pazi ovog,covjek 8 godina ubira visoku platu,vozaju ga,papa dobro,svi u porodici namireni ekonomski.sad laje na drzavu,konta nebili ponovo ovaj narod glasao za njega i njegove.ovo nigdje nema.

ODGOVORITE