U Kostolcu ugroženi vitalni objekti

Voda od obilne kiša koja još uvek pada, ugrožava objekte PD "TE - KO Kostolac“, ugroženi su i vitalni objekti termoelektrane i kopova ali i grada Kostolca i okolnih naselja, saopštilo je to privredno društvo. Opština Topola zbog nevremena proglasila vanrednu situaciju.

Srbija 31.07.2014 | 16:41
U Kostolcu ugroženi vitalni objekti

Nevreme sa jakom kišom i elektroenergetskim pražnjenjem, koje je počelo 30. jula u 22 sata ne prestaje nad Kostolcem i okolinom. Bujica vode, koja se sliva sa okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2.

Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi sa bujicama koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu.

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone. Ovakvo nevreme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevreme se još uvek se ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku jer intenzitet padavina ne jenjava. Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE - KO Kostolac i mere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac.

Štab za vanredne situacije grada Požarevca, zbog izuzetno teških problema prouzrokovanih ogromnim količinama kiše, proglasio je danas vanrednu situaciju na delu teritorije grada.

Vanredna sitaucija proglašena je na teritoriji grada Požarevca, Kostolca i sela Ćirikovac, Klenovnik, selo Stari Kostolac, Drmno, Kličevac i Rečica, objavljeno je na sajtu grada.


Komentari / 0

Ostavite komentar